Overzicht van de aanwezige artikelen over overige knaagdieren

Gewenste overzicht:

Kleine woestijnspringmuis - Jaculus jaculus

De Kleine woestijnspringmuis komt voor in Marokko, Somalië, Irak, Senegal en Egypte. Ze leven daar in woestijn- en halfwoestijngebied. Ze zijn nachtactief.

Ze bouwen een groot holenstelsel, waar ze overdag in vertoeven. Er is Ă©Ă©n ingang, dit is meestal een schuin naar beneden lopende gang van vier meter lang. Soms lopen de gangen wel twee meter diep de grond in. Onder de grond hebben ze Ă©Ă©n kamer met meerdere vluchttunnels eraan. In die kamer maken ze een nest van kamelenhaar, gras en blad.

Knoepers van knaagdieren

De knaagdieren zijn een zeer succesvolle groep dieren. Bijna 40% van alle zoogdieren behoren tot deze orde. Veel van de ons bekende knaagdieren zijn relatief klein. Zelfs de grootsten die we op onze zolders, in schuren en huiskamers fokken, de cavia’s, zijn nog bescheiden in omvang. Het kan natuurlijk altijd groter en zwaarder. Als we binnen de suborde van de caviamorpha kijken, zien we 18 verschillende families met daarin soorten die tot de grootsten van de nu levende knaagdierenwereld behoren. Daaronder bevinden zich de pacarana (Dinomys branickii), goed voor 15 kg; de mara (Dolichotis patagonum), 16 kg; de beverrat (Myocastor coypus), 17 kg. De bekendste van het stel, de capybara (Hydrochaeris hydrochaeris) kan tot wel 80 kg wegen.

Algemene informatie over de Europese dwergmuis

De kleur van de Europese dwergmuis is oranje tot roodbruin op de rug met een witte buik. De oren en de ogen zijn klein en de snuit is stomp. De oorschelpen zijn behaard, vergelijkbaar met een woelmuis. De Europese dwergmuis is met zijn gewicht van 5-10 gram een van de kleinste knaagdieren ter wereld. De staart is even lang als het lichaam.

De dwergmuis is het enige in Europa voorkomende zoogdier met een grijpstaart. Door zijn staart als extra “hand” te gebruiken, heeft hij zijn pootjes vrij om voedsel te zoeken en om te klauteren in graanhalmen. Enkel met het puntje van de staart kan de dwergmuis iets vastgrijpen.

Steppenlemming - Lagurus lagurus

De Steppenlemming komt voor in Oekraïne, Noord Kazakstan, Mongolië, Noordwesten van China, Zuid Rusland en Siberië. Ze leven op de steppen. Ze leven in familiegroepen en zijn dag- en nachtactief. Ze bouwen hun eigen holen, deze hebben 3 tot 4 gangen naar buiten en zijn zo'n 90 cm. diep. Onder de grond zijn een paar kamers, de slaapkamers hebben ze helemaal "bekleed" met gras.

Woestijnslaapmuis (Eliomys melanurus)

De Woestijnslaapmuis komt voor in het Zuidelijke en Oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied.

Ze leven het liefst hoog en komen zo weinig mogelijk op de grond. Ze maken nesten in bomen en struiken en hier slapen ze overdag.

Stekelmuizen

Er zijn vele soorten stekelmuizen. Ze danken allemaal hun naam aan hun stekelige vacht. Dit artikel gaat over de soorten die in gevangenschap gehouden worden.

Eikelmuisje nagenoeg in Nederland uitgestorven

Het vroeger in Zuid-Limburg veel voorkomende eikelmuisje is nagenoeg uitgestorven in Nederland. Onderzoekers troffen in twee bosgebieden in het Limburgse heuvelland nog slechts negen eikelmuisjes met hun typerende pluimstaart, witte buik en zwart rovermasker aan.

Een kleine caviasoort nader belicht: MĂĽnsteraner wezelcavia

De Münsteraner wezelcavia is pas in 2004 door de Westfälischen Wilhelms-Universität te Münster erkend. Eerder werd gedacht dat het om de Boliviaanse wezelcavia ging, Galea sp. De Münsteraner wezelcavia komt voor in Bolivia. En dan voornamelijk in Cochabamba. Ze leven daar in graslanden en maken meestal gebruik van holen die door andere dieren zijn gemaakt.

De Aalstreepklimmuis

Deze diertjes komen voor in Afrika, vooral in Tanzania. Ze leven daar in bomen en struiken. Ze maken kleine nesten op de grond, in de struiken en in de bomen. De Aalstreepklimmuis is een echte dwergmuis, met een lichaamslengte van 4 tot 6 cm en een staart van 7 tot 9 cm. is het 1 van de kleinste zoogdiertjes op aarde. Ze hebben een spitse kop, donkere snorharen, zwarte ogen en vrij grote oren. Met hun kleine lijf zijn ze erg lenig, ze hebben een lange dun behaarde staart waar ze alles mee vastgrijpen tijdens het klimmen.

De Meriones persicus oftewel Perzische gerbil

Ze leven in rotsachtige gebieden in halfwoestijnen, tot hoogtes van 3250 meter. Meestal bouwen ze een simpel nest in de holtes van de rotsen, soms als ze een nest moeten graven in open landschap is dat erg simpel. Hun bouwwerk bestaat dan vaak uit 1 gang van niet meer dan 1 meter diep. Aan het einde van de gang bouwen ze een simpel nest van wat gras of plantenwortels. Zodra de schemering valt worden ze actief. Ze leven in kleine familiegroepen samen.

De Veeltepelmuis

De veeltepelmuis wordt ook wel Praomys natalensis genoemd in het Latijns. In het wild leven deze muizen nog in het zuidelijke deel van Midden Afrika en in de Sahara. Deze muis is niet zoals andere muizen omdat zijn karakter niet zachtaardig is.

De Gambiaanse hamsterrat

De Gambiaanse hamsterrat komt van oorsprong in Centraal Afrika voor. Ze leven in verschillende gebieden, (vooral Savanne en bos) maar hebben vooral beschutting nodig om te kunnen overleven. Ze leven dus voornamelijk in de buurt van rotspartijen waar ze tussen kunnen schuilen, maar ze maken ook graag gebruik van holle bomen of verlaten holen van andere dieren.

Rotscavia

Een heel bijzonder dier wat voor zover bekend door niemand in Nederland gehouden wordt, daarom dit hele mooie dier in de spotlights! Want die onbekendheid is nergens voor nodig, de rotscavia is een geweldig dier om te houden. De Rotscavia komt voor in het dorre Noordoosten van Brazilië en Bolivia. Ze leven daar in droog en dor landschap, doornbosgebied en rots-/berggebied.

Een bijzonder dier: de Muishamster

De Nederlands naam is Muishamster, in het Latijn is het Calomyscus bailwardi. De muishamster zie je niet zo vaak, dit komt omdat het een onbekend dier is. Onbekende dieren mogen ook in de schijnwerpers komen te staan, dus een goede reden om eens wat meer info te geven over dit prachtige dier. De Muishamster komt voor in Iran, Turkmenistan, Afghanistan en Noord-Pakistan.

Mediterrane woelmuis (Microtus guentheri)

Geel-bruin diertje met een wit/grijze buik. Heeft de grootte van een goudhamster. De kop heeft wat weg van een marmotachtige. Kleine ronde oortjes, kort staartje en een zachte pels.

Zebra grasmuis (Lemniscomys barbarus)

Sociaal levend, dag-/schemerdier. Hoewel ze in grote groepen samen kunnen leven komt het erg vaak voor dat er muizen verstoten worden uit de groep. Vooral nieuwkomers zijn vaak de klos. De beten genezen heel goed vanzelf maar de muis kan niet terug in de groep geplaatst worden, want dan wordt hij toch weer aangevallen. Soms tot de dood volgt. Kunnen goed klimmen en zijn razend snel.

Kleine Egyptische gerbil (Gerbillus gerbillus)

Ze lijken sprekend op de bleke gerbil (Gerbillus perpallidus) maar zijn een stuk kleiner. De staart is langer dan het diertje zelf en bevat aan het einde een klein wit kwastje.

Woestijnspringmuis (Jaculus jaculus)

Zijn extreem lange achterpoten en kleine voorpootjes geven hem een opvallend uiterlijk. Hij loopt/huppelt op zijn achterpoten als een kangoeroe. De rug is oranje/geel-grijs en de buik is wit.

De cactusmuis (Peromyscus eremicus)

Grijze rug met gelige flanken, wit/grijze buik. Ze hebben een lange staart, wellicht om de lichaamstemperatuur ermee te kunnen regelen. Ze hebben grote ronde oren en vrij lange achterpoten, waarmee ze grote sprongen kunnen maken.

Afrikaanse dwergrelmuis (Graphiurus murinus)

Deze muisjes doen hun naam echt eer aan...ze rellen echt! Mijn mannetje vindt het leuk om zijn voorpootjes in de banaan te duwen om zo vervolgens handtekeningen op het glas te zetten. Muisjes met karakter dus! In het begin snapte ik ook niet waarom ik hun lampje zo vaak moest vervangen, totdat ik ze op een avond betrapte. Ze sprongen allebei op het lampje en schudden er net zolang mee totdat het uitging. Een gaasje eromheen voorkomt dit gedrag en dan kunnen ze ook hun pootjes niet verbranden.

Afrikaanse dwergmuis (Mus minutoides)

Kleinste knaagdier ter wereld. Erg sociaal levend. Nachtdier. Meerdere mannen kunnen samen gehouden worden al zal bij nieuwkomers de eerste dagen ff gevochten worden om de rangorde te bepalen.

Chinese Boomeekhoorn (Tamiops swinhoei)

De chinese boomeekhoorn is een perfecte beginners eekhoornsoort. Het is een dagdier en kan goed koppel- of groepsgewijs gehouden worden. Zelfs als het vrouwtje jonkies heeft kan de man er bij blijven, hij schijnt zelfs een goede vader te zijn. Het is dus een hele sociale eekhoornsoort. Uiteraard ligt dit wel aan het karakter van de individuele dieren.

De degoe een onbekende knager

De degoe -ook wel degu genoemd- is een relatief onbekende knager. Je zult het diertje niet in elke dierenwinkel tegenkomen. En dat is maar goed ook want de degoe is lang niet geschikt voor iedereen.

Steppenlemmingen (Lagurus lagurus)

Steppenlemmingen komen in Oekraïne tot Noord-Kazachstan, Mongolië en het noordwestelijke gedeelte van China voor. Een Steppenlemming lijkt heel erg op een dwerghamster. Qua lichaamslengte worden ze niet groter dan 9 tot 13 centimeter en ze hebben ook een aalstreep (= een streep van kop tot staart). Maar ze hebben geen wangzakken zoals een hamster. De Steppenlemming behoort tot de familie van de woelmuizen. Steppenlemmingen worden niet oud. Ze worden gemiddeld anderhalf jaar oud.

Nieuwe knaagdiersoort ontdekt!

In Laos is een volledig nieuwe knaagdierenfamilie gevonden die gelijkenis vertoont met een rat-achtig schepsel. Het dier heeft lange snorharen, gedrongen benen en een staart die met dicht haar is begroeid en werd tijdens een verkoop op een markt voor jagers ontdekt.

Boeroendoek

De wildkleur boeroendoek is grijsbruin tot roodbruin met 5 zwarte strepen over de rug, tussen de zwarte strepen heb je 2 witte strepen en 2 bruine strepen. Bij de Chipmunk(Tamias striatus) zijn de 2 binnenste bruine strepen breder dan de 2 witte. Bij de boeroendoek(Eutamias sibiricus) zijn de strepen allemaal even dik. Ook op de kop rondom de ogen lopen strepen. Het oogje ligt in de donkere streep en boven en onder het oogje lopen witte strepen tot aan de neus. De oortjes zijn vrij klein en hebben geen pluimpjes.

Mijn degoes

Hoe ik de degoe heb leren kennen, of er bij gekomen ben om ze zelf in huis te willen, weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik al lange tijd in ze geĂŻnteresseerd ben, en vooral de laatste 2 jaar werd de drang om ze zelf in huis te hebben erg groot.

De kleurslagen van de zwartstaartprairiehond

Bij de wildkleur variëteit is de vacht op de rug bruin van kleur met grijsachtige schakering en zwarte puntjes aan de uiteinden van de haartjes, de buik is crème kleurig en typisch is de zwarte punt op de staart. De kleuren variëren van dier tot dier en van seizoen tot seizoen, twee maal per jaar is er een vachtwissel en in de winter hebben ze een dikkere soms rossigere vacht die in de zomer korter, gladder en ietwat grijziger wordt.

Acacia rat (Thallomys paedulcus)

De Acacia rat kan ongeveer 12-16 cm lang worden, exclusief de staart. De staart is een klein beetje behaard en is tussen de 13-20 cm lang. Een volwassen dier weegt ongeveer 65-70 gram. De kleur van de dieren is overwegend grijs/bruin, met een lichtere buik en donkere vlekken rond de ogen.

Winteragressie bij prairiehonden

Met de regelmaat van een klok worden prairiehonden afgeschilderd als agressief en onhandelbaar. Niets is minder waar, doch men heeft wel rekening te houden met hun hormonaal systeem.

Kennismaken met de degoe

Wie heeft ze al eens niet gezien in een dierenzaak, degoes. Ze zien er o zo schattig en snoezig uit, en ze zijn met hun zeer actieve levenswijze een lust voor het oog. Aan het houden van degoes kleven echter een paar flinke nadelen die niet mogen worden onderschat. Veel mensen kopen zo een lieve schattige actieveling zonder dat ze weten waar ze aan beginnen, met alle problemen van dien. Daarom ga ik in dit artikel even dieper in op mijn eigen ervaringen en op dingen die ik heb geleerd van collegaliefhebbers.

Cynomys Ludovicianus versus Spermophilus Richardsonii

Vrij vertaald de Zwarstaartprairiehond tegenover de Richardson Grondeekhoorn… Men zal zich waarschijnlijk afvragen waarom ik deze vergelijking wil maken en de reden is vrij voor de hand liggend, beiden dieren lijken enorm op elkaar en door de vraag naar prairiehonden waaraan niet kan voldaan worden zijn er Richardsons opgedoken… zij worden meestal vanuit Nederland ingevoerd en verkocht als mini - of dwergprairiehonden, een ondersoort… Niets is dus minder waar en zijn vijf ondersoorten bij de Zwartstaartpriariehond en de Richardson is daar géén van…

De Molhamster

Bij het bekend maken van de positieflijst voor de zoogdieren in augustus 2000 beweerde een dierenhandelaar die men een interview afnam dat “men nu nog wel de Syrische Hamster mag houden, maar niet meer deze Molhamster”. Hierbij werd een beeld getoond van een simpele zwarte Syrische.

Zwartstaartprairiehonden: Leefwijze in de natuur

Het zijn schermerdieren die 's morgens aktief zijn en aan het einde van de dag, ze zijn het grootste deel van de dag in hun holletje. Ze doen geen winterslaap (behalve de Cynomys Gunnisoni) maar zijn zeker minder actief van december tot januari.

Kretenzische stekelmuis (Acomys minous)

De Kretenzische stekelmuis (Acomys minous) is een knaagdier uit de onderfamilie Deomyinae, de stekelmuizen en verwanten van de familie Muridae, die ook de gerbils en de muizen en ratten van de Oude Wereld omvat. Net als de andere leden van het geslacht Acomys, de stekelmuizen, heeft de Kretenzische stekelmuis zachte stekels op zijn rug, die uit de vacht steken. Deze soort is alleen te vinden in drogere streken op het eiland Kreta.