Rumpwhite muizen

Alweer een tijdje probeer ik rumpwhite muizen te fokken, zoals de naam al aangeeft zijn dat muizen met een witte achterkant. Hoewel dit een dominante tekening betreft en dus redelijk eenvoudig moet zijn, zeker gezien de vruchtbaarheid van muizen, blijkt het in praktijk een stuk moeilijker te zijn..

Ondertussen alweer een jaar of drie geleden zag ik een foto van een rumpwhite muis, een prachtig oranje muis met een leuk wit kontje.
Ik dacht meteen “Dat wil ik ook gaan fokken” en zo begon ik aan mijn grote zoektocht.
Mijn eerste rumpwhite muis vond ik ongeveer twee jaar geleden op Exoknaag, deze was afkomstig uit Duitsland.
Helaas heeft hij nooit een dame zwanger gekregen..

Ook heb ik nog een keer een trio rumpwhite muizen uit Nederland kunnen bemachtigen, maar niet lang daarna sloeg het noodlot toe en brak er een virus uit onder mijn muizen. Na een half jaar geen muizen gehad te hebben begon het allemaal weer erg te kriebelen, dus ben ik weer opnieuw van start gegaan met de muizen en ook met mijn droom om rumpwhite muizen te fokken.

Uiteindelijk heb ik via het muizenforum iemand uit België gevonden die ook rumpwhite muizen had uit Duitsland en zij had er al wel een nest van waaruit ze wat jongen kon missen.
Op 20 november 2005 tijdens Exoknaag was het dan eindelijk zo ver, ik kreeg alweer nieuwe rumpwhite muizen.
Deze keer heb ik 4 rumpwhite muizen gekregen, waarvan 1 de moeder was van de andere 3.

Ook had ik dit jaar in januari nog 2 rumpwhite mannetjes kunnen regelen in Engeland, dus ik kreeg steeds meer hoop dat mijn droom zou uitkomen.

Nu eindelijk na 3 jaar kan ik zeggen dat ik rumpwhite muizen fok.

Ik heb ondertussen al 2 nestjes gehad waarin ook weer een aantal rumpwhite muisjes zaten en ik heb nog 2 nestjes liggen met jongen van een paar dagen oud.

Saskia de Vries-Sweserijnen