De dwerghamster

Wordt ook wel de Russische, Djoengaarse of Siberische hamster genoemd. De populairste hamster is de grijze of wildkleur dwerg met het zwarte aalstreepje op de rug. Hij is degene waar ik vandaag over zal praten.

Sinds de jaren zeventig is hij bekend in Nederland, oorspronkelijk is het een steppenbewoner die compleet tot op de voetjes toe behaard is. Hij lijkt op een pluchen bolletje, vandaar zijn populariteit bij kinderen.

Door zijn bontjasje kan hij beter tegen de kou dan tegen de warmte. Hij heeft een kogelrond lichaam met een zeer klein staartje dat amper uit zijn lijfje steekt. Hij is een niet zo lang leven beschoren: gemiddeld twee en een half jaar oud. Er zijn wel Rusjes bekend van vier of vijf jaar oud.

Een kinderfavoriet

Ons kleine bontjasje is zeer geliefd bij de kinderen door zijn uiterlijk en verdraagzame karakter.

Hij is op de koop toe zeer gemakkelijk in onderhoud.

De kooi

Een plastic of glazen aquarium is ideaal als hamsterwoning. Plaats er houtvezels of hennep in, een huisje, wc-rolletjes, papier of wat hooi en je nieuwe vriendje zal er heel dankbaar gebruik van maken. Men kan ook een heus hamsterpretpark bouwen, met karton en wat handigheid behaalt men leuke resultaten. Dat een dwerghamster in een kleine kooi kan gehouden worden is een misvatting.

Bijvoorbeeld een transportbakje als huisvesting maakt hem erg ongelukkig. Een kooi met als gemiddelde afmetingen 40x30x30 is geen luxe.

Zeer belangrijk is dat ze tocht- en vochtvrij gehouden worden, ook in de felle zon zitten tijdens de zomer wordt afgeraden.

Gezelschap

Misschien minder goed nieuws voor de ouders van kinderen met een dwerghamstertje: ons Rusje is geen eenzaat (niet zoals zijn neef de goudhamster). Het ideale is een paartje of een familie. Men kan ook een groepje van allemaal vrouwtjes of mannetjes bij elkaar houden. Het beste is twee mannetjes te houden omdat ze rustiger van karakter zijn en hechter aan hun verzorger worden. Logisch is dan ook dat bij meerdere diertjes de grootte van de kooi in verhouding moet zijn. Een kooi van 40x30x30 is ruim genoeg voor een koppel dieren.

Wat ik u in zo'n situatie wel aanraad is een groepje van verscheidene kleuren van dieren, dit om ruzies tussen broertjes of zusjes te vermijden zoals: gij hebt mijn hamstertje laten ontsnappen.... Ook handig in dit geval is dat als een van de diertjes ziek wordt, dat men aan de kleur kan herkennen wie wie is.

Voeding

Er is speciale hamstervoeding op de markt, maar als hoofdvoer is deze toch te eenzijdig. Wat erg belangrijk is in het hamstervoer zijn genoeg noten, gedroogde vruchten, zaden, zonnepitten en heel belangrijk: het verschaffen van de nodige eiwitten. Als u gruwelt van het geven van de wekelijkse portie meelwormen, kan men ter vervanging katten- of handenbrokjes geven. Ook verse groenten en fruit zijn zeer belangrijk, zij verlengen het leven van onze kleine vriend en behoeden hem voor ziekten en gebreken.

Welk vers voedsel kan men zoal geven? Groenten zoals wortel, bloemkool, sla, tomaat, stukje gekookte aardappel, andijvie. Fruit zoals aardbei, appel, meloen, sinaasappel… Snoepjes zoals een stukje oud brood, een beetje blikvlees van de kat, overschotjes van tafel, kattegras, een apenootje of rozijntje.

Men moet het kleine diertje wel steeds vers water geven. Het beste in een nippelfles zodat hij het water niet kan bevuilen en er geen bacteriën kunnen ontstaan. Het is aan te raden bij het geven van vers voedsel dit steeds in kleine hoeveelheden te doen en na te kijken of er geen resten verstopt zijn in de voorraadkamer.

Tips voor een gezonde en glanzende vacht: zonnepitten en lijnzaad. Let wel: een teveel aan oliën en vetten zorgen voor een sumo-hamstertje.

Wassen

Ouders: houd uw kinderen in het oog. Volgens kinderlogica moet ook hun favoriete vriendje zich af en toe eens wassen. Hieraan roep ik halt! Een hamstertje houdt niet van water en zal water in de natuur dan ook enkel opzoeken om te drinken. Ook is een bad water niet zo geschikt voor dat mooie bontvachtje: je kan er de belangrijke vachtvetten mee aantasten. Het natuurlijke gedrag van de Rus is zijn vachtje schoonhouden door te likken en te kammen met de voorpootjes. Waarschuw uw kinderen hier voor en leg hen uit waarom hun vriendje liever niet in bad gaat. Als het hamstertje er echt verfomfaaid uitziet, kan men het een badje met kwartszand (wordt voor chinchilla’s gebruikt) aanbieden. Het Rusje zal onmiddellijk weten wat van hem wordt verwacht: hij zal zich op de rug rollen en het zand in de hoogte laten stuiven. Dit is zeker de moeite waard.

Trucjes

Het Rusje is van karakter zeer rustig ingesteld en zal snel aan mensenhanden wennen. De ideale manier om het kleine bolletje op te nemen is het met de twee handen op te scheppen. Wanneer het langs boven zou gegrepen worden zou hij kunnen schrikken en jouw hand als bedreiging aanzien. Men kan ze dan op één hand plaatsen en met de andere aaien. Kinderen kunnen ermee rondlopen. Hoewel ze niet zo snel als muizen zijn, kan men ze beter niet uit het oog verliezen.

Men kan het Rusje trucjes leren door ze te lokken met iets lekkers waardoor ze snel op de achterpootjes zullen leren staan. Men kan ze ook laten los lopen in de woonkamer nadat men deze eerst heeft afgesloten en het rusje zijn knaaglust niet kan botvieren op telefoondraden en andere elektrische leidingen. Loslopen moet wel steeds onder toezicht gebeuren. Ideaal zijn de ronde hamsterbollen die men in de dierenspeciaalzaak kan verkrijgen. Men plaatst er het Rusje in en al lopend zal het zich dan kunnen voortbewegen door de kamer.

Voortplanting

De Rus is een superkweker en met een koppeltje in huis zal men snel een overbevolking hebben. Na een drietal maanden is een Rusje in staat zijn eigen nestjes groot te brengen. De draagtijd is kort: zo’n 17 tot 21 dagen waarna er gemiddeld 3 tot 6 jongen geboren worden. Nestjes van 7 à 8 jongen zijn geen uitzondering. Wanneer de jongen drie weken oud zijn kan er al terug een nestje op komst zijn en verstoot de moeder haar oudere jongen. Op 4 weken kan men het best de jongen van de moeder halen. Zes weken is de ideale leeftijd om naar andere baasjes te gaan.

Men mag nooit een zwanger moedertje van haar mannetje afhalen. Het is mogelijk dat ze nadien niet meer met elkaar overweg kunnen. Ook is bij sommige soorten dwerghamsters het mannetje van levensbelang voor het grootbrengen van de jongen. Er zijn koppeltjes die levenslange partners zijn.

Bij sterfte van één van de Russen in een koppel is het best onmiddellijk in een nieuwe partner te voorzien. Het verdriet van het overblijvende diertjes zou kunnen leiden tot het wegkwijnen en de dood als gevolg.

Wanneer men een nieuwe partner plaatst bij de overblijvende Rus, bij voorkeur een jong diertje, kan er op dat moment een meningsverschil ontstaan. Dit is alleen om onderling de status aan te duiden. Ook zijn de Rusjes nogal eens twistziek. Dit is meestal maar tijdelijk.

Geslachten

Het geslacht kan men zien aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Deze is groter bij de mannetjes. Toch is het geslacht bij jonge dieren moeilijk te zien. Als tip kan men letten op de geurklier op het midden van het buikje: deze is alleen zichtbaar bij het mannetje. Als het mannetje loopt is het achterlijf puntig terwijl deze bij het vrouwtje afgerond is.

Het oudje

De diertjes verliezen hun kogelronde bouw naarmate ze ouder worden. Ze kunnen erg vermageren, ze verliezen hun vacht, krijgen last van vetbulten en lange nageltjes. Met wat extra rust en veel nestmateriaal kan je het leven van opa en oma best nog aangenaam maken.

Iris Janssen (knaagdierkwekerij en pension)

Bron: Dagboek Knagerke

Voor dit artikel is onder meer gebruikgemaakt van teksten van Judith Lissenberg