De degoe een onbekende knager

De degoe -ook wel degu genoemd- is een relatief onbekende knager. Je zult het diertje niet in elke dierenwinkel tegenkomen. En dat is maar goed ook want de degoe is lang niet geschikt voor iedereen.

De degoe is afkomstig uit het Andes-gebergte in Chili. Daar leeft de degoe in grote groepen op de droge en dorre Andes. Omdat daar veel roofdieren zitten wordt het diertje in de natuur nauwelijks ouder dan een jaar, terwijl het diertje in gevangenschap wel 8 jaar oud kan worden.

Ook qua voeding moet je rekening houden met zijn oorsprong. De degoe is dol op zoet en vet voedsel maar dit is uit ten boze! De degoes krijgen er staar van en zullen blind raken. Degoes kunnen er zelfs aan sterven. De degoe heeft een karige voeding nodig. Caviavoer volstaat het beste. Hoewel er vaak chinchillavoer wordt aangeraden ben ik er geen voorstander van. In chinchillavoer zitten de zogenaamde ‘korte’ suikers waar degoes niet tegen kunnen.

Deze suikers zitten in gedroogd fruit wat in Chinchillavoeding aanwezig is. Hamstervoer of gemengd knaagdierenvoer is ook uit den boze! Deze voeding bevat vaak te vette ingredienten zoals zonnebloempitten. Hooi dient altijd aanwezig te zijn in een degoeverblijf. Als extra’tjes kun je ze geven: johannesbrood,gedroogd brood,krackers,gedroogde kruiden zoals paardebloem en brandnetel en rijstewafels. Geef geen fruit wegens koolhydraten en geef ook niet teveel graan. Groentes mogen ze hebben, hiervoor geldt: geen koolsoorten omdat dit niet goed is voor het gevoelige maag-darmstelsel van de degoe. Geef dit hooguit 2x per week en in kleine hoeveelheden. Teveel vochtrijk voedsel kan diarree veroorzaken en kan leiden tot uitdroging. Voorbeelden van groentes die ze mogen hebben zijn: wortel,witlof,radijs en sla.

De degoe heeft een nieuwsgierig karakter. Hij zal niet snel bang blijven voor nieuwe situaties maar zal snel gaan kijken wat er aan de hand is. Verder is het diertje brutaal en komt hij zich overal mee bemoeien. De degoe komt er graag uit om contact met zijn verzorger te hebben maar het is absoluut géén knuffeldier! De degoe is veel te bewegelijk en zal niet stil zitten. Het diertje kan dan ook niet vergeleken worden met een cavia of een hamster. Qua karakter lijkt de degoe het meeste op die van een rat. De degoe is een sociaal dier en mag nooit of ten nimmer alleen gehouden worden! De degoe zal vrijwel altijd wegkwijnen. De degoe moet met ten minste één andere soortgenoot gehouden worden. Twee broertjes uit hetzelfde nest is een prima combinatie (zolang ze niet in contact komen met vrouwtjes). Twee vrouwtjes gaan ook goed samen. Een mannetje en vrouwtje natuurlijk ook maar het is moeilijk om degoejongen ‘kwijt te raken’. Een nest kan wel 7 jongen bedragen en er zijn niet veel mensen die zitten te wachten op een degoe. Zorg dat als je wilt fokken dat je al adressen beschikbaar hebt.

De degoe heeft een groot verblijf nodig omdat hij anders gedragsstoornissen kan krijgen. Hij kan zelfs agressief worden als hij te lang in een kleine omgeving verkeert. Een glazen aquarium met daarop een opbouw van gaas is een prima oplossing hoewel de huiskamervolieres ook geweldige verblijven voor degoes zijn. Deze zijn groot en ze kunnen er goed in klimmen.

Tot slot raad ik aan om geen degoes te kopen in een dierenwinkel maar bij een particulier. De meeste van deze mensen fokken zo nu en dan eens een nestje en is er geen sprake van inteelt. De dieren zitten er meestal schoon bij maar bovendien zijn ze al redelijk tam. Zorg dat je degoe niet ouder is dan 8weken omdat hij zich juist in deze periode makkelijk tam laat maken. Koop alleen degoes die er goed verzorgd bijzitten. Koop dus geen degoes omdat je vind dat ze slecht verzorgd worden. Het maakt deze mensen niet uit waarom je een degoe koopt, als je maar koopt. Maak dus geen plaats vrij voor een andere degoe die dezelfde lijdensweg moet doorstaan. Als men er niet meer koopt, zal men ook geen nieuwe degoes fokken. Een dier uit een knaagdierenasiel is natuurlijk helemaal fantastisch! Maar al te vaak worden degoes gedumpt omdat ze toch niet zo bleken als veel mensen dachten..Ook deze lieve stakkers verdienen een goed huisje en een liefdevolle verzorging!

Bezint eer ge begint!

©Tekst: Ester Overman 2004/2005
Meer info over degoes kun je vinden op www.degoeforum.nl