Rotscavia (Kerodon rupestris)

Een heel bijzonder dier wat voor zover bekend door niemand in Nederland gehouden wordt, daarom dit hele mooie dier in de spotlights! Want die onbekendheid is nergens voor nodig, de rotscavia is een geweldig dier om te houden.

Latijnse naam: Kerodon rupestris
Nederlandse naam: Rotscavia

De Rotscavia komt voor in het dorre Noordoosten van BraziliŽ en Bolivia. Ze leven daar in droog en dor landschap, doornbosgebied en rots-/berggebied.

Rotscaviaís hebben een smal langgerekt lichaam van zoín 35 tot 45 cm. Het achterwerk is rond en er is geen staart zichtbaar, de staart is rudimentair en enkele millimeters groot. Als je goed voelt zit er een klein bobbeltje, maar deze is dus niet zichtbaar. De kop is smal en spits. De oren zijn licht behaard, klein en ovaal. Ze hebben zwarte snorharen. De vacht is grijs met een geel/oranje gloed met zwarte en witte ticking. De buik, bef en poten zijn lichter gekleurd, neigend naar beige/geel.

De poten zijn lang en gebouwd om mee te springen en te klimmem. De nagels zijn zwart, aan de achterpoten hebben de dieren 3 tenen en aan de voorpoten 4. De poten van de rotscavia zijn erg bijzonder om te zien, er zitten hele dikke opgevulde kussens onder die ze beschermen tegen de scherpe rotsen en ze hebben er grip mee tijdens het klimmen in de bomen. Bovendien ligt de nagel ůp de teen en niet zoals bij de meeste dieren aan de voorkant van de teen. De rotscavia weegt rond de 950 tot 1150 gram. Ze worden ongeveer 8 tot 10 jaar oud.

De rotscaviaís in het wild leven in 2 soorten groepen. Sommige leven in een harem, dus 1 beer met meerdere zeugen en er zijn ook gemengde groepen, meerdere beren en zeugen samen. De dieren leven met een strikte rangorde. De dieren zijn schemer- en nachtactief. Ze slapen overdag tussen rotsen en kloven, of in holen van andere dieren tussen de vegetatie, onder doornstruiken. Ze graven in de bodem op zoek naar eten, klimmen in bomen voor het eten van de bladeren of de vruchten en ze klimmen graag op rotswanden.

In gevangenschap zijn het geweldige dieren om te houden. Rotscavia's zijn erg vriendelijk naar mensen toe, maar wel schuw! Het zijn geen knuffeldieren. Een rotscavia is zeer snel en vrij schrikkerig, als je te plots beweegt schiet het dier direct weg. Sommige dieren zijn nooit gehanteerd en die zullen ook altijd schuw blijven. Een dier wat van jongs af aan in handen is geweest kan heel erg tam worden. Nadeel is alleen dat ze zich erg moeilijk laten pakken in een groot verblijf. Het zijn gewoon geen knuffeldieren die graag gehanteerd willen worden. Als je het dier eenmaal hebt zal het absoluut niet bijten en ze zijn dan ook erg rustig. Een rotscavia kun je niet alleen houden, vaak zie je na verloop van tijd dat de dieren steeds meer naar elkaar toe trekken. Dit houdt in dat ze minder tam worden. Een rotscavia is een geweldig mooi en bijzonder dier om te verzorgen en om naar te kijken, maar niet om mee te knuffelen.

Een rotscavia kan een blaffend geluid produceren als hij bang is of pijn heeft. Verder maken ze vrijwel geen geluid, ze piepen/fluiten niet zoals huiscavia's.

Huisvesting kan per koppel, trio of groepje. Nooit alleen, het dier zal wegkwijnen. Ze hebben veel ruimte nodig, minimaal 4 m2 per 3 dieren. De dieren kunnen binnen en buiten gehuisvest worden. Buiten dienen ze een verwarmd binnenverblijf te hebben wat niet kouder wordt dan 15 graden. Als het buiten kouder wordt dan 10 graden dan is het aan te raden om de dieren binnen te houden, de temperatuurswisselingen zijn dan te groot. Rotscavia's zitten het liefst boven in een verblijf, zodat ze overzicht op de omgeving hebben. Het zijn uitstekende klimmers dus in het verblijf dienen zeer veel klimmogelijkheden te zijn. Tevens dienen er schuilmogelijkheden aanwezig te zijn, meerdere plekken zodat de dieren elkaar uit de weg kunnen gaan.

Voor meer info over deze zeer bijzondere dieren kun je kijken op: www.exopets.eu

© Exopets - Michan en Miranda