Voeding van de Syrische hamster

De Syrische hamster is van nature een schemer- en nachtdier. Pas als het donker wordt verlaat hij zijn nest om voedsel te gaan zoeken. Daarom kan je de hamster het beste 's avonds voeren. Je zult merken dat de hamster niet al het voer direct opeet maar het meeneemt naar zijn slaaphuisje. Daar bewaart hij een voorraadje waar hij af en toe wat van snoept. Dit gedrag noemen we "hamsteren" en daaraan dankt deze knager dan ook zijn naam. In de natuur houdt een Syrische hamster een winterslaap als de temperatuur te laag wordt. Met zo'n lekker voorraadje voer in zijn nest komt hij de winter wel door.In het wild leeft de Syrische hamster van granen, zaden, plantendelen en hij lust af en toe ook wel een insect. Omdat er in de Syrische woestijn weinig groeit moet hij vaak vele kilometers afleggen om voldoende voedsel te vergaren. Zijn grote wangzakken fungeren daarbij als handige boodschappentassen. Water heeft een hamster niet veel nodig. De dauwdruppels die 's morgens vroeg op de schaarse plantengroei ligt is voor hem voldoende.

De hamsters die wij als huisdier houden hebben behalve plantaardige voedingsstoffen ook dierlijke eiwitten nodig. In de dierenspeciaalzaak is gemengd hamstervoer te koop waar alles in zit wat uw hamster nodig heeft. Het zogenaamde Premium hamstervoer bevat tevens voldoende eiwitten (15-20%) zodat u zeker weet dat uw hamster niets tekort komt. Een hamster eet ongeveer 10-20 gram voer per dag. Daarnaast heeft hij elke dag vers drinkwater nodig. Ook een klein beetje hooi of luzerne vindt hij lekker om aan te knabbelen.

Als je tenslotte elke dag een klein stukje fruit en/of groenvoer geeft, dan komt uw kleine knager beslist niets tekort.

De meeste hamsters geven de voorkeur aan andijvie, witlof, ijsbergsla, paprika, komkommer, wortel, tomaat, bloemkool, broccoli, appel, peer, banaan en avocado. Maar ook paardebloemblaadjes, weegbree en vogelmuur vinden ze heerlijk.

Natuurlijk mag je de hamster best wel eens verwennen met een lekker hapje. In de dierenspeciaalzaak is keuze genoeg. Favoriet zijn vaak: yochurtdrops, ongezouten nootjes, rozijnen , tarwe-aren en de speciale knabbelsticks die je aan de tralies van de kooi kunt ophangen.

Soms heeft een Syrische hamster wel eens wat extra eiwitten nodig. Vooral jonge, zieke, drachtige/zogende en ouder wordende dieren zullen u dankbaar zijn voor een stukje hardgekookt ei, een paar meelwormen of een bakje brintapap, eventueel aangevuld met wat extra vitaminedruppels die in de dierenwinkel te koop zijn.