Verslag Clubdag gehouden op 12 juni 2010

Ondanks dat we ruimschoots op tijd van huis vertrokken en de TomTom bij ons hadden, waren Joep en ik zoals gewoonlijk weer een kwartier te laat. Gelukkig was de korte vergadering die aan het begin van de clubdag gepland stond nog niet begonnen en konden we nog net op tijd aanschuiven. Peter Jansen nam als nieuwe voorzitter het woord en in rap tempo werden de hamerstukken er doorheen gewerkt. Iedereen was het er gelukkig over eens dat de nieuwe statuten aangenomen konden worden, met als kleine kanttekening dat nog aan de notaris gevraagd zou worden wat de mogelijkheden zijn voor de vestigingsplaats. Hierna was er een rondvraag waarin een levendige discussie ontstond over de standaard, het aantal activiteiten per jaar, het ledenaantal en de aansluiting bij de KLN. Hierna kreeg Nanda een bos bloemen als dank voor haar voorzitterschap en ik kreeg een cadeaubon voor het verrichtte werk aan het nog niet voltooide jaarboek.

Na een korte koffie- en plaspauze tooiden we naar buiten alwaar René Bastiaans een lezing gaf over ratten. Het was een boeiende lezing over de herkomst van de diverse kleurslagen en hoe deze zich mengen met andere kleurslagen. Ook liet hij aan de hand van ratten uit zijn eigen stal ons voorbeelden zien van de haaropbouw van de Agouti soorten, waarbij we mooi konden zien hoe het haar van de Agouti rat eigenlijk uit 3 kleuren bestaat; zwart, bruin en grijs. Doordat we met een klein clubje waren was er ruim de gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren. Cees de Best vertelde o.a. van de Zwarte Rat die destijds uit Engeland kwam en hier ook gefokt werd. Dit was voor mij als jonger lid een zeer interessant verhaal om te horen en ik hoop dan ook dat hier nog een vervolg op komt! Na de lezing kreeg René als dank voor zijn voordracht een cadeaubon uitgereikt door Peter Jansen.


Inmiddels was het de hoogste tijd voor de lunch en begaven wij ons weer naar binnen, alwaar koffie en broodjes klaarstonden. Inmiddels was ook ons Duitse clublid Nadine Conrad aangekomen, die voor mij een aantal prachtige Syrische hamsters bij zich had, waaronder een Yellow Choco (een variant op Yellow Black). Ook had zij een aantal van haar prachtige Lilac Tan muizen bij zich, waarvan ik er een aantal mee heb gekregen voor de lokale landbouwschool. Alsof dit alles nog niet genoeg was werd ik ook door Martin Braak voorzien van een aantal prachtige dieren. Zo kreeg ik van hem 4 prachtige Russische dwerghamsters uit een zuivere lijn en ook kreeg ik een aantal Russen die drager zijn voor zwart.

Na de lunch was het tijd voor de keuring waarvan ik eerlijk gezegd niet zoveel heb meegekregen omdat ik zo druk was met bijpraten met alle knaagmaatjes. Het laatste stuk van de keuring van mijn 2 Siamese ratten heb ik echter wel meegekregen. Lydia Donkersteeg, die de ratten keurde, gaf me een aantal nuttige adviezen waar ik zeker mee vooruit kan.

Na de keuring zijn een aantal van ons rondgeleid op de PTC door Lydia. Ik was zwaar onder de indruk van de uitstekende verzorging van de dieren en de grootte van deze school. In alle kooien vonden we prachtige dieren waaronder Siamees langhaar satijn, Hereford en Borstelmuizen. Maar ook hamsters, ratten en gerbils waren ruimschoots vertegenwoordigd in het knaagdierenlokaal.

Bij terugkomst was het alweer tijd voor de prijsuitreiking. Tot mijn grote verbazing was mijn wildkleur rus vrouw 1e geworden met 95 punten. Uit handen van Peter de Vries mocht ik hiervoor een mooie Orchidee ontvangen. Ook kregen de mensen die de clubdag mogelijk gemaakt hadden allen een orchidee mee. Hiermee was de clubdag helaas alweer ten einde.


De winnaar

Tot slot wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om alle leden op te roepen de volgende keer vooral te komen op de clubdag. Het was weer een hele leerzame en gezellige dag en het is zonde om dit te missen. In het verleden was de combinatie met de jaarvergadering wat ongelukkig. Maar in de huidige opzet, los van de jaarvergadering, is het zeker een aanrader!

Juliet van Ree