Verslag over N.K.V. Bokaal gehouden op 6 december 2015

De weken voor de show druk geweest met alles invoeren voor de show, sommige avonden zelfs nachtwerk geworden. Wat gaat er toch altijd veel tijd in zitten in het secretariaat, en jammer dat sommige inzenders dat niet inzien.

Vanochtend vroeg opstaan om 6 uur. Om kwart voor zeven in de auto op weg naar Beuningen om de catalogus op te halen. Die lag daar klaar bij vrienden van me, die het nog op het laatste moment geregeld hebben dat het gedrukt werd. De drukker had echter een fout gemaakt met het in elkaar nieten dus mijn vrienden hebben het zelf nog uit elkaar gehaald en weer goed vast geniet.

Om half negen op de show aangekomen. Spullen klaar gezet want de eerste inzenders staan al op me te wachten om hun dieren in te kooien. Om tien uur waren alle wijzigingen doorgevoerd (inzenders er kan altijd iets veranderen in geslacht of leeftijd, maar sommige maken het echt te bont hele diersoorten worden gewijzigd) en kon de keuring beginnen.

Ik moest zelf i.v.m. het vele aantal ingezonden dieren (340 stuks) zelf inspringen met keuren van een deel van de kleurmuizen. En ik had er zin in, een mooi aantal dieren was ingezonden met daarbij kleuren die je tegenwoordig niet meer zoveel ziet. Zoals bijv. hollander, gevarieerd schimmel, lakenvelder, schildpad en de voorlopig erkende driekleur.

Opvallend was dat er best veel dieren, namelijk 8, waren zonder snorharen. Let hierop inzenders, er is één dier in de groep die dit doet (degenen met een mooie volle bos snorharen). Het gaat vaak om het dominantste dier. En het kan gedrag kan worden overgenomen door de andere muizen. Belangrijk is de boosdoener apart te zetten, en dan te wachten tot de snorharen bij groeien. Doen ze dit niet, dan heb je er waarschijnlijk nog een boosdoener bij.


Geen snorharen

Bij de siamezen enkele goede dieren, maar ook erbij die nog in de verharing zaten zodat de waas niet goed uit kwam. In deze groep won kooinummer 98. Bij de hollanders goed getekende dieren, maar erg klein qua type en bouw. Bij de gevarieerd schimmel hele mooie dieren qua type en bouw, maar ook qua tekening. Hierin vielen dan ook twee winnaars, namelijk kooinummer 115 en 117.

Van de twee lakenvelders was kooinummer 124 de mooiste. Mooi diertje qua tekening maar nog erg klein qua type en bouw. In vergelijking met normaal een enorm aantal schildpad dieren. Ook hier goede dieren met mooie tekening.

De driekleuren waren helaas niet heel goed qua kwaliteit en tekening. Zes dieren kregen in overleg met de andere keurmeesters een O omdat ze veel te jong en te klein waren en hierdoor ook niet goed hanteerbaar. Twee dieren hadden mijt. De tekening was bij velen jammer genoeg niet goed. Te samenhangend, teveel brindle, verkeerde kleur en geen mooie losse vlekken. Dat het kan bewees kooinummer 136 een mooi dier, met een goede kleur en los liggende vlekken verdeeld over het lichaam. Deze kleur moet nog veel aan gewerkt worden wil het in Januari tijdens de Championshow een definitieve erkenning krijgen.

Bij de satijnen enkele mooie grote dieren, gelet moet worden dat ze niet te groot worden. Het mooiste dier in deze groep was kooinummer 148. Als laatste een kleurmuis in de NE-haarvariant Texel. Leuk diertje waar nog aan gewerkt mag worden.


Chinese dwerghamsters

Omdat de keuring uitliep bij twee andere keurmeesters nog de groep Chinese dwerghamsters en Roborovski dwerghamsters overgenomen. Hele mooie dieren bij de groep Chinezen. De roborovki’s zijn niet erkend. Maar leuke dieren om te zien, en vooral….. ze waren hanteerbaar! Van de Chinezen werd een dier (nr. 336)het beste van de dwerghamsters en uiteindelijk zelfs het beste dier van de show. Het predikaat F95,5 werd zelfs verhoogd naar F97.

Katja van Rossum

Link naar de foto's gemaakt door Martin Braak