Overzicht van de aanwezige artikelen

Gewenste overzicht:

Bedrijfsmatig houden van dieren

Verslag van de presentatie gehouden op Exoknaag 2 december 2018 over bedrijfsmatig houden van dieren. Dit verslag is geschreven door Martin Braak.

Ledenuitje zondag 27 mei 2018

De dag begon al goed met een heerlijk en warm zonnetje. 

Toen we aankwamen waren er al een paar bekende aanwezig, dus dat was gelijk lekker kletsen en foto’s maken van elkaar. In plaats van dat iedereen consumptiebonnen zou krijgen voor koffie/frisdrank en gebak naar eigen keus, kregen we te horen dat in plaats daarvan de rondleiding gratis was en iedereen mee kon. Dit omdat er maar weinig leden zich hadden aangemeld voor het uitje. 

Avonturen in IJsselmuiden

Voor mij de eerst keer ‘’IJsselmuiden’’ en naar ik begreep waarschijnlijk ook de laatste. Vroeg in de ochtend verzamelde wij ons in de paardenbak bij manege SPGIJ om alle ongeveer 80 kleine knagers op te stellen voor de keuring. Onder het genot van een kopje koffie met huisgemaakte lekkernij installeerde iedereen zich met een stoeltje dicht om de keurmeesters. 

Lakenvelder

Afgelopen 15 jaar heb ik diverse kleurmuizen op evenementen op de foto mogen zetten. Eèn van de prachtige varianten is de lakenvelder. 

De lakenvelder kennen wij als een runderras en is herkenbaar aan de witte band tussen de voor- en de achterpoten om de borst en rug. Door jarenlange selectie hebben fokkers bij de kleurmuis de lakenvelder tekening gefokt. En de lakenvelder is in Nederland een erkende tekening en mag op de show in alle erkende kleuren aangedragen worden. 

Verslag ledenvergadering en clubdag

De Algemene Ledenvergadering en aansluitend de ledendag gehouden op 29 april j.l. was heel erg gezellig. Het werd gehouden in het clubhuis “de Havik” in Sliedrecht waar mijn man en ik veel achter de bar staan als vrijwilliger vanuit de vogelvereniging. 

Invloed van externe factoren

Bij het fokken leren we hoe e.e.a. zit met de erfelijkheid. Sommige leren hiervoor trucjes aan, anderen verdiepen zodanig in de genetica dat ze alle genetische eigenschappen van kleuren kennen en weten hoe dit werkt. Maar er zijn ook eigenschappen van buitenaf die invloed hebben op de door ons gefokte dieren. 

Dit wordt ook wel met de moeilijke naam epigenetica aangeduid. Epigenetica betekent letterlijk “rondom het DNA”. De naam is door de Engelse bioloog Conrad Waddington in 1942 bedacht en zijn idee was dat ervaringen en leefomstandigheden van dieren de erfelijke materiaal kunnen beïnvloeden. Epi komt uit het Grieks en staat voor iets wat boven of achter de genetica ligt.

Erkenningen 2017

Dit artikel gaat over de erkenningen 2017 zoals de Russisch Blauw Agouti tamme rat en de Rex beharing bij de Syrische hamster.

Exoknaag 4 december 2016

Kort verslag van Exoknaag 4 december 2016 inclusief uitslagen en link naar de foto's.

Verslag over N.K.V. Bokaal gehouden op 17 april 2016

Op zondag 17 april 2016, was het weer zover. N.K.V. Bokaal of beter bekend bij sommige als Exoknaag heeft weer plaats gevonden. Ikzelf ging er voor de eerste keer staan met een tafel en voor de tweede keer dat ik er naartoe ging. Als Belgische deelneemster ging ik ook meedoen aan de show. Voor mij de aller eerste keer.

Uitslag Championshow 2016

Hier kan je de uitslag van de Championshow gehouden in januari 2016 vinden.

Uitnodiging IJsselmuiden Show op zaterdag 11 Juni 2016

Voor de eerste keer zal er tijdens de Ijsselmuiden Show in Ijsselmuiden een show plaatsvinden in combinatie met de NCC en de NKV. De show wordt dit jaat alweer voor de 7e keer georganiseerd door de NCC, en dit jaar zal voor de eerste keer de NKV aanschuiven. De show zal plaatsvinden op een prachtige locatie, namelijk in de manage van de Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden. 

Exoknaag / NKV Bokaal 2016

Foto's en impressie van de N.K.V. Bokaal gehouden op 17 april 2016.

Erkenningen 2016

De fokkers voor de aanvraag van een voorlopige erkenning waren dit jaar goed op tijd en gelukkig kwamen ook de vragen met betrekking tot de nieuwe erkenningen ruim op tijd binnen zodat ik (Anneke) de fokkers door de gehele problematiek van het aanvragen en de papierhandel heb kunnen helpen. Helaas voor één inzender uit het buitenland kwam haar aanvraag veel te laat binnen. Gelukkig betrof het hier een ervaren fokster die er begrip voor had en haar aanvraag komend jaar zal in dienen. De bestuur van de NKV vind het jammer dat er erkenningen zijn aangevraagd buiten de NKV om, hierdoor hebben we zelf de dieren niet kunnen beoordelen van te voren en geen goed advies naar de standaardcommissie kunnen geven.

Uitslag keuring bij de vereniging 'De Eendracht' te Venlo

Hier vind je de uitslag van de gehouden keuring bij de vereniging 'De Eendracht' te Venlo. De keuring werd gehouden op 31 oktober 2015.

Verslag over N.K.V. Bokaal gehouden op 6 december 2015

De weken voor de show druk geweest met alles invoeren voor de show, sommige avonden zelfs nachtwerk geworden. Wat gaat er toch altijd veel tijd in zitten in het secretariaat, en jammer dat sommige inzenders dat niet inzien. 

Vanochtend vroeg opstaan om 6 uur. Om kwart voor zeven in de auto op weg naar Beuningen om de catalogus op te halen. Die lag daar klaar bij vrienden van me, die het nog op het laatste moment geregeld hebben dat het gedrukt werd. De drukker had echter een fout gemaakt met het in elkaar nieten dus mijn vrienden hebben het zelf nog uit elkaar gehaald en weer goed vast geniet. 

Uitslag N.K.V. Bokaal december 2015

Hier kan je de uitslag / catalogus met predikaten vinden van de gehouden N.K.V. Bokaal 6 december 2015

Merle, een curieuze kleurslag

Op de clubdag van de N.K.V., gehouden op zaterdag 5 september 2015, heeft Roxanne Baas een presentatie gehouden over de mutatie Merle dat bij de kleurmuis voorkomt. Bij deze presentatie heeft zij diverse kleurmuizen in de kleurslag Merle en Roan laten zien en toegelicht hoe genetisch het ongeveer in elkaar zit en hoe je als fokker het beste mee kan fokken. In dit artikel is de presentatie opgenomen.

Een nuttige internet-discussie over Syrische hamsters en de kopvrom

Er wordt heel wat gediscussieerd in Nederland. Op het internet zijn de laatste jaren vele fora als paddenstoelen uit de grond geschoten. Velen verdwijnen na een korte tijd weer, anderen zijn blijvertjes, zoals het hamsterforum (www.dehamster.nl). Veel discussies zijn in wezen niet veel meer dan een welles-nietesspelletje waarbij ieder bij zijn eigen mening blijft en waarmee je na een aantal avonden achter de computer in feite niets bent opgeschoten. Een aantal discussies die op dit hamsterforum gevoerd worden zijn echter wel de moeite waard en leveren nieuwe informatie en inzichten op.

Inzendingen fotowedstrijd 2014, mooie sfeer foto's

Eind 2014 heeft de N.K.V. een fotowedstrijd gestuurd en alle bezoekers van de website opgeroepen om sfeer foto's in te sturen. De foto's mogen door iedereen voor bijvoorbeeld een jaarkalander of leuke muismat gebruikt worden.

Uitslag Championshow 2015

Hier kan je de uitslag van de Championshow gehouden in 2015 downloaden.

Uitslag N.K.V. Bokaal december 2014

Hier kan je de uitslag van de N.K.V. downloaden gehouden in december 2014.

Verslag ALV en clubdag 2014

Op zondag 7 september 2014 was het dan eindelijk zover, de uitgestelde ledenvergadering en clubdag. Dit keer weer bij de fokkerij Rebas te Gassel. 's Ochtends om negen uur waren de eersten al druk bezig met de voorbereiding.

De biologie van haarkleur en tekening in knaagdieren

Variaties in haarkleur en tekening zijn enorm belangrijk in de fok van knaagdieren. De laatste honderd jaar is duidelijk geworden dat heel veel verschillende genen, ongeveer 130, de kleur en tekening van onze knaagdieren bepalen. Om beter te kunnen begrijpen hoe al die verschillende genfuncties kunnen leiden tot al die kleurtjes, is het van belang te weten wat de onderliggende biologische principes zijn. Het meeste hiervan is bekend geworden uit onderzoek aan muizen. Maar vrijwel alle kennis die hierbij is verworven, is ook toepasbaar op andere knaagdieren.

Gedroogde meelwormen

De meeste mensen vinden gedroogde meelwormen niet bepaald prettig om te zien, maar de meeste knaagdieren vinden gedroogde meelwormen zeer lekker!

De gedroogde meelwormen van DRD Pets Knaagdierwinkel zijn verpakt in afsluitbare plastic bakken zodat de meelwormen afgesloten lange tijd bewaard kunnen blijven. De gedroogde meelwormen zijn verkrijgbaar in verschillende porties: 35 gram, 100 gram en 200 gram. Het is ook mogelijk de meelwormen in afwijkende / grotere hoeveelheden te bestellen.

Tandproblemen

In 2013 werd een onderzoek gestart naar diabetes achtige problemen geconstateerd bij een aantal Russische dwerghamsters. Maar het bleek al snel dat in de lijn waar deze problemen geconstateerd werden, een ander probleem veel vaker voorkomt, namelijk tandproblemen.

Bij tandproblemen denk je niet meteen aan een ernstig probleem. Maar eerder aan een val, te weinig knaagmateriaal en dat niet voldaan wordt aan de knaagbehoefte van de hamster. Dit komt omdat bij dwerghamsters tot op heden geen erfelijk tandprobleem bekend was.

Vaak worden te lange snijtanden olifanttanden genoemd. Dit omdat de tanden gebogen in de kaak staan en wanneer ze te lang worden, ze gebogen doorgroeien en dan op olifanttanden beginnen te lijken. Hier ligt het grote gevaar: te lange tanden groeien veelal naar binnen met alle consequenties van dien. Zo kunnen de tanden in het gehemelte groeien. Bij hamsters met tandproblemen zie je veelal dat ze onvoldoende voedsel kunnen eten en erg afvallen. Controleer daarom ook altijd de tanden indien jij vindt dat jouw hamster erg afvalt. Nog beter: controleer elke keer dat jij het hamsterverblijf schoonmaakt, ook de tanden.

Jonge Russische dwerghamster van dag 1 tot en met 24

Dit is een fotoslide show van jonge opgroeiende Russische dwerghamsters. De foto's zijn gemaakt van het moment dat ze geboren zijn tot en met dag 24. De foto's zijn gemaakt door Martin Braak.

'Bericht van de Hamsterfluisteraar'

Een nieuw boek is op de markt. Op een ontzettend leuke manier wordt beschreven hoe hamsters te houden vanuit het gezichtspunt van De oorspronkelijk uit Epe afkomstige auteur Marian Henderson. Deze schrijfster is al vele malen in staat gebleken om met haar humoristische, warme en persoonlijke schrijfstijl onderscheidende boeken te maken.

Dit hamsterboek is volgens de schrijfster een 'warm pleidooi voor het betere hamsterleven' dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Gelderland in Epe.

Interview Sandra, Hamstery il Criceto

Mijn naam is Sandra, geboren in de winter van 1980 en moeder van 2 zoons, de oudste is uit 2001 en de jongste uit 2010. Ik woon in een klein dorpje boven in Noord-Holland genaamd Hippolytushoef. December 2003 kocht ik na jaren weer eens een hamster en toen is het knaagdierenvirus begonnen. In Januari 2004 ben ik nadat ik me eerst goed verdiept had in het fokken van hamsters gestart met fokken. Ik heb ook ratten, muizen, konijnen, cavia's en chinchilla's gehad/gefokt. Op dit moment heb ik alleen de Syrische hamsters nog, en hiermee fok ik ook.

Ontstaan van de Russische dwerghamster Merle

Een Merle Russische dwerghamster is een dier met een patroon, wildkleur of anderskleurige, welke gemarmerd is met wit in een willekeurig patroon. De aalstreep kan doorbroken zijn door wit en de drieboog is niet altijd scherp afgetekend. Er is meestal een concentratie van pigment op het hoofd en de buikvacht is wit.

De tanden van de tamme rat

In een menselijk gebit zitten acht snijtanden, twee in ieder kwadrant, en 16 of 20 kiezen. Afhankelijk of je verstandskiezen hebt. De tamme rat heeft ook snijtanden en kiezen. En dat laatste weten veel mensen niet! De tamme rat heeft totaal vier snijtanden, twee boven en twee onder. Maar naast deze vier grote snijtanden heeft de tamme rat ook twaalf kiezen. Deze kiezen blijven heel het leven zitten en worden niet vervangen.

De ontdekker van de Mongoolse gerbil: Armand David

Armand David werd geboren op 7 september 1826 in het dorp Espellette te Frankijk. Zijn vader, burgemeester van Espellette, had een medisch achtergrond en in zijn vrije tijd veel bezig met de natuur. Hij leerde Armand veel over de planten en de dieren. Armand legde in 1850 zijn religieuze gelofte af en besloot om een zendeling te worden. Tussen 1850 en 1860 woonde hij in Italië waar hij veel over de natuur leerde. In 1862 werd hij aangesteld om als zendeling naar Peking, China, te gaan. Hij kreeg de missie mee om daar ter plaatse de planten, vissen, vogels en dieren te bestuderen en monsters te verzamelen. De eerste twee jaar zette hij een museum op waar veel van zijn verzamelde monsters te zien waren.

Dwerghamsters toch op positieflijst!

Al ruim 20 jaar is de tweede Kamer van mening dat er een positieflijst moet komen van dieren die als gezelschapsdier gehouden mogen worden. In opdracht van het ministerie van EL&I hebben enkele onderzoekers van de Wageningen Universiteit een methode daartoe ontwikkeld. De projectgroep “positieflijst” van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit, waarin de gehele hobby en handel zijn vertegenwoordigd, vond grote tekortkomingen en wetenschappelijke incorrectheden in de methode van de Wageningen Universiteit en bestrijd deze dan ook op alle mogelijke fronten. Het resultaat van hun werk is ondanks de tekortkomingen aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken. 

Nieuwe website 2014 - wat is er gewijzigd?

Wederom met trots lanceren wij deze nieuwe website. Een totaal vernieuwde website met heel veel informatie over knaagdieren. Natuurlijk hebben wij de geschreven artikelen beoordeeld en de artikelen laten staan die informatief zijn. Wij hebben een start gemaakt met het online zetten van de standaard. Een deel is voor iedereen toegankelijk, maar hoe kleurslagen eruit horen te zien, dat kunnen alleen leden inzien. Fokkerslijst, links, etc. is allemaal gekoppeld aan elkaar en met één gebruikersnaam of emailadres en wachtwoord kan je inloggen en zelf wijzigen. Maar er is nog veel werk voor de boeg! De beschrijving van alle kleurslagen is nog niet afgerond, taalkundig moeten wij nog her en der aanpassingen maken, de vertaling in het Engels moet nog grotendeels gebeuren, etc.

Een dagje Gallinova

Zaterdag 9 november was het weer D-day: een knaagdierkeuring bij Gallinova in Barneveld. Voor wie Gallinova niet kent: het is een kleine, maar bovenal een gezellige show. Tussen de kippen, dat wel, maar dat gekakel hoor je na verloop van tijd toch niet meer. Een show waar een KLN fokkerskaart (wat tegenwoordig dus eigenlijk niet meer dan een bondsnummer is) verplicht is en daarom als show bijna uitsluitend bezocht wordt door de "echte" fokkers. Maar dat maakt dan ook dat de gesprekken over de dieren als regel een hoog kwaliteitsgehalte hebben en je daar, als beginnend en gevorderd fokker, enorm veel kan leren.

Positieflijst, onze huisdieren in gevaar!

Zoals jullie vanuit het nieuws waarschijnlijk gehoord hebben is de positieflijst van de zoogdieren er doorheen. Verwachting bestaat dat op korte termijn ook de vissen, reptielen en vogels aan de beurd zijn. Om dit tegen te gaan en onze hobby te redden heeft N.K.V. een brief geschreven.

Ook is er een petitie gestart en wij vragen iedereen om dit te tekenen. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig!

Dikke muizen krijgen dikke kinderen

Vadermuizen met overgewicht krijgen vaker mannelijke nakomelingen met een hoger vetpercentage. Dat rapporteren Amerikaanse medici zondag op de jaarlijkse bijeenkomst van The Endrocrine Society. De onderzoekers gaven de vadermuizen dertien weken lang een dieet dat veel vet bevatte. De vrouwtjes met wie ze hun kinderen kregen, aten wel een normaal dieet.

Verslag A.L.V. en Clubdag N.K.V. 2013

Een uitzonderlijke geslaagde dag met alles erin wat een knaagdierenliefhebber kan wensen. Een vlotte vergadering, veel uitwisselingen van ervaringen tussen de fokkers met een overdosis aan zon en een lekkere barbecue.

Dit waren de ingrediënten vooraf om het 40-jarige bestaan van de vereniging te vieren.

Doordat Lydia Donkersteeg niet meer werkzaam is op het Groenhorst College (PTC+) in Barneveld, zij is in Januari geëmigreerd naar Zweden, moest er uitgeweken worden naar een alternatieve plek om onze clubdag en ALV te houden. Besloten werd door het bestuur om de clubdag bij ons in het dierenverblijf te houden. En we hebben dat geweten ..10 minuten voor de eerste leden kwamen waren wij pas klaar om het een en ander representatief te tonen.

DRD Pets Knaagdierwinkel

Wij hebben ons als Online Knaagdier Speciaalzaak gespecialiseerd in de verkoop van hoogwaardige knaagdierartikelen. Wij weten precies wat een kleine knager leuk vindt en nodig heeft. Daarnaast bent u ervan verzekerd dat alle producten in onze webshop 100% knaagdiervriendelijk zijn. Dankzij de samenwerking met grote merken zoals: Karlie, Trixie, Europet, Ferplast, Witte Molen, Versele-Laga e.a. heeft u bij ons keus uit een ruim en mooi assortiment.

40 jaar knaagdieren en daar stond hij dan de vernieuwde NKV show anno 2013!

Het begon in De Meern waar vier enthousiaste leden bedachten wat we konden organiseren om dit heugelijke feit te vieren. Gekozen werd voor een KKS of wel een Knaagdieren Knal Show!! Alles en iedereen werd hiervoor gemobiliseerd en samen werd de constructie in de steigers gezet. Via de organisatie VHM Events, die verantwoordelijk is voor Exoknaag, werd er een grote ruimte beschikbaar gesteld waar wij onze nieuwe keurmeestertafels konden stallen. Het werd een strakke van rij van 30 meter lang met daar tussen een centrale van het secretariaat. Later zouden hier 9 keurmeesters aan plaatsnemen. Ter eren van de oprichter ”wijlen” Gerry van Oosterhout verzonnen wij hiervoor een prijs die precies past bij het jubilerend doel. Daarmee was de NKV bokaal geboren!

Uitslagen N.K.V. Bokaal 2013

Dit zijn de uitslagen van de N.K.V. Bokaal 2013, gehouden op 7 april 2013.

De lavamuis, een uitgestorven familielid van de huismuis

De lavamuis (Malpaisomys insularis) is in 1988 voor het eerst beschreven. Resten van dit diertje werden gevonden in spleten en scheuren van lavavelden op de oostelijke Canarische eilanden, zoals Fuerteventura en Lanzarote. Daaraan dankt de muis ook zijn naam, want malpaís (slecht land) is de locale benaming voor de onvruchtbare lavavelden.

Uitslag Gallinova gehouden op 10 november 2012

Dit is de uitslag van Gallinova gehouden op 10 november 2012.

NKV bij de informatiebeurs Diergeneeskundige faculteit Utrecht

Het gebeurt nou niet echt elke dag dat je de vraag krijgt of je als vereniging aankomend dierenartsen voorlichting wilt geven over kleine knagers op een infobeurs. Nou hebben liefhebbers van kleine knagers niet bepaald een hoge pet op over de kennis van dierenartsen over onze diergroep, dus het zou te gek zijn als we zo'n kans lieten liggen.

Uitslag Fokveedag 2012

Dit zijn de uitslagen van de keuring gehouden op de Fokveedag op 6 oktober 2012.

Verslag Fokveedag 2012

Om half 8 vertrok ik richting Hoornaar waar we vandaag een show zouden hebben tijdens de 100ste Fokveedagen. Een leuk evenement met veel randgebeuren. Zo waren er ook keuringen voor koeien, schapen, geiten en pony's. Wedstrijden dressuur en mennen. Maar niet alleen het grootvee werd gekeurd, ook voor wol en kaas was er een heuse wedstrijd aan de gang. Daarnaast waren er zeker zo'n 100 kramen met o.a. benodigdheden voor dieren, producten gemaakt van o.a. melk en wol, verdere toebehoren etc. En nog vele stands met bedrijven.

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Ratten knagen en kauwen beter

Knaagdieren hebben een bijzonder gebit. Dit bestaat uit een paar stevige zichzelf slijpende snijtanden in boven- en onderkaak en een set kiezen met daartussen een tandeloze ruimte. Omdat boven- en onderkaak niet even lang zijn, kunnen ze snijtanden en kiezen niet tegelijkertijd gebruiken. Voor een goede bijt- en kauwfunctie zijn als gevolg van deze bouw speciale aanpassingen van de kaakspieren nodig, en hierin zijn drie typen te herkennen. Knaagdieren die zich specialiseren in het knagen (de Sciuromorpha), bijvoorbeeld de eekhoorns en bevers, dieren die zich specialiseren in het kauwen (de Hystricomorpha), bijvoorbeeld de cavia's, jerboa's en stekelvarkens, en dieren die beide manieren gebruiken om te kunnen eten (de Myomorpha) zoals bijvoorbeeld de ratten, muizen en hamsters.

Samen met de keurmeester bekijken: kleurmuis

Op de N.K.V. Clubdag keuring is een kleurmuis in de kleur duifgrijs met tan tekening gekeurd. Stap voor stap vertelde de keurmeester Anneke Vermeulen wat goed was en wat verbetert moest worden.

Thuisblijvers hebben ongelijk: de gezelligste clubdag sinds jaren!

Zaterdag 2 juni was de clubdag van onze vereniging. Op verzoek van leden enkele jaren geleden geïntroduceerd, los van de ALV. De datum staat vast: de eerste zaterdag in juni. Dus noteer maar vast voor volgend jaar ...

De clubdag is helaas matig bezocht, maar misschien mede daardoor ook wel uitermate gezellig geweest. Het is lang geleden dat ik op mijn horloge keek op een clubdag en tot mijn verbazing zag dat het al half 5 was. De tijd vloog om, en geen seconde heb ik mij verveeld. En dat geldt vermoedelijk ook voor de andere bezoekers. Het was zelfs moeilijk om met het programma aan te vangen want iedereen was druk in gesprek, dieren werden gekeurd, uitgewisseld en verhalen en wetenswaardigheden werden verteld.

Muizen volgden Vikingen op de voet

De kleine knaagdieren zaten al in de eerste schepen op weg naar nieuwe gebieden, en hebben daar sindsdien ook populaties gesticht. Dat schrijven onderzoekers uit diverse landen zondag in BMC Evolutionary Biology.

De wetenschappers haalden genetische informatie uit diverse archeologische vindplaatsen in Newfoundland (Canada), Groenland, IJsland en Europa. In die vindplaatsen, daterend uit de 10e tot 12e eeuw, waren ook muizenresten aanwezig.

Algemene Ledenvergadering N.K.V. en de gezellige middag

Vandaag, 17 maart 2012, hield de Nederlandse Knaagdierfokkers Vereniging (NKV, voorheen NMC) haar algemene ledenvergadering. Er werd stil gestaan bij de koers van NKV, de voorzitter Peter Jansen is afgetreden en Cees de Best is door de aanwezige leden gekozen al de nieuwe voorzitter. Ook zijn de te organiseren evenementen besproken.

Daarna hield Henry van Raaij een voordracht over de erfelijkheid bij de kleurmuizen. Henry begon eerst de termen en definities uit te leggen zoals o.a. wat een chromosoom is en wat dominant en recessief is.

Uitslag Championshow gehouden op 28 januari 2012

Dit zijn de uitslagen van de Championshow gehouden op 28 januari 2012.

Speelgoed voor de gewone man en kinderen

Als je tegenwoordig door de winkels loopt en bij een speelgoed afdeling aankomt is het aanbod onvoorstelbaar. Een indirect gevolg hiervan is merkbaar op tweedehands markten. Wat bestaan er toch veel soorten en hoeveelheden speelgoed voor kinderen! Dat was zo’n vijftig jaar geleden wel anders, zeker voor de “arbeidersklasse” zoals dat zo mooi genoemd werd. Spelen op straat en met de dingen die je in de natuur vond was heel gewoon. Het onderwijs was ook duidelijk anders en na de kleuterschool was er op de lagere school geen tijd en ruimte om enige ontwikkelingen op het gebied van expressie of iets anders te volgen. Tijdens mijn keuringen vertelde een oudere man, nadat hij mijn verrichtingen als keurmeester enige tijd stilzwijgend en aandachtig had gade geslagen, het volgende...

Zo zorg je goed voor een knaagdier dat geen moedermelk krijgt

Wanneer je fokt met dieren gaat er soms wel eens iets mis. De moeder overlijdt of zorgt gewoon niet goed voor haar jongen. Soms is het nest zo groot, dat de moeder ze niet allemaal kan voeren. Wat doe je dan? Jonge dieren die te weinig melk krijgen zijn vaak erg onrustig, gaan piepen en zien er rimpelig uit. Wanneer je het nekvelletje tussen duim en wijsvinger omhoog trekt en loslaat, moet het binnen één seconde weer terugveren. Gebeurt dit niet, dan zijn ze uitgedroogd en is hulp noodzakelijk.

Wanneer je twijfelt of de jonkies genoeg melk krijgen, kun je ze een aantal keren wegen om te zien of ze in gewicht aankomen.

Lemmingen hebben invloed op klimaat

Lemmingen hebben mogelijk een grote rol in de klimaatverandering. Door hun invloed op de vegetatie in de steeds groener wordende poolregio zouden ze wel eens een doorslaggevend effect kunnen hebben. Het is echter nog niet duidelijk of het groener worden van de poolregio, als gevolg van de al aanwezige verwarming, uiteindelijk een tegenwerkend of juist een versterkend effect zal hebben.

Uitslag Gallinova gehouden op 12 november 2011

Dit zijn de uitslagen van Gallinova gehouden op 12 november 2011.

Verslag Gallinova 2011

Om 6 uur ging mijn wekker want vandaag was weer de jaarlijkse Gallinova show in Barneveld. Om kwart over 7 werd ik opgehaald door Fons om richting de show te vertrekken. De temperatuur werkte vandaag helaas niet erg mee en in de hal was het ook al niet erg warm. Gelukkig kwam het zonnetje door en werd het wat aangenamer.

Uitslag uitslag NKV-keuring Fokveedag Hoornaar gehouden op 1 oktober 2011

Dit zijn de uitslagen van de keuring gehouden op de Fokveedag te Hoornaar, gehouden op 1 oktober 2011.

Uitslagen Knagerfestijn 2011

Dit zijn de uitslagen van Knagerfestijn, gehouden op zaterdag 3 september 2011.

Biologische hoogtemeter vaak uit

Dieren hebben nauwelijks in de gaten of ze met hun pootjes op de grond staan of dat ze over een hoge reling of tak lopen. Hier kunnen ze niets aan doen, hun hippocampus is de schuldige.

Gifbestendige muizen ontstaan door kruising

Sommige huismuizen zijn resistent geworden voor gif door een kruising met een soort uit Afrika. Dat melden Duitse wetenschappers.

Duitse muizen van de soort Mus musculus hebben een gen overgenomen van Algerijnse muizen, dat hen resistent maakt voor een gif dat vaak vaak wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen knaagdieren.

Uitslag Countryfair Aalten 25 juni 2011

Uitslag van de keuring gehouden op het evenement Countryfair 25 juni 2011.

Clubdag N.K.V. gehouden op 11 juni 2011

Iets over negen uur vertrok ik richting Barneveld met de gedachten dat ik één van de eersten zou zijn die daar ter plaatse zou arriveren. Maar aangekomen bleek dat niet zo te zijn: een heel groepje was al lekker met elkaar aan het kletsen. Een paar leden kwamen nog later, veroorzaakt door de file-ellende die wij in Nederland vaak kennen.

Cees de Best opende de clubdag door te vertellen dat we na de presentatie van Rolf Captijn over de Chinchilla's een open discussie gingen voeren of de diergroepen bij de vereniging N.K.V. uitgebreid moeten worden.

Interview Mumsey

Tussen de mails zit soms spam. En wat doen wij normaliter met Spam? Verwijderen! Maar paar maandjes geleden zat tussen de spam een mail die door de foto's opviel. Het was geen gewone spam, zoals wij gewend zijn. Het bleek om iemand te gaan die een zeer bijzondere hobby heeft. Juliet van Ree heeft een interview gedaan.

Uitslagen De Championshow 2011

Hier kan je de uitslagen van De Championshow, gehouden op 22 januari 2011, vinden.

Verslag H&O keuring gehouden op 5 maart 2011

Na een paar drukke dagen, was het dan ineens 5 maart, en die dag was er een Kleine Knagers keuring bij de Kleindiersportvereniging H&O te Den Helder. Vroeg uit de veren, want er moest toch nog even een laatste controle zijn, of er niets was vergeten. Om half negen kwamen de eerste inzenders zich al melden. En er zouden zowel nationaal als over onze landsgrenzen fokkers aanwezig zijn. Ook hadden er een paar Jeugdleden ingeschreven, die er ook al heel vroeg waren.

Wat is Ratten-Speeltjes?

Ratten-Speeltjes is de grootste website van Nederland in speelgoed voor tamme ratten! Bij Ratten-Speeltjes vind je vele tips om je eigen ratten speeltjes te knutselen en als je niet creatief genoeg bent... koop je de ratten speeltjes gewoon online vanuit je luie stoel in onze webshop!

Uitslag Gallinova 13 november 2010

Uitslag Gallinova 2010, gehouden op 13 november 2010.

Kleine lokale show in Schoorl is heel gezellig!

Afgelopen zondag, 17 oktober, ben ik naar Schoorl getogen, om eens te kijken bij een lokale show waar Tonia een aantal NKV'ers had gestrikt om in te schrijven. Bij lokale shows heb ik altijd het beeld van een naargeestige ruimte: koud en gespeend van enige gezelligheid. Niets bleek minder waar: de locatie was een groot buurtcentrum, waar de show op een erg leuke manier was opgezet. De kleine knagers waren ondergebracht in een hoek met veel ramen, waardoor er (eindelijk) eens genoeg licht was om goed te keuren. Henry van Raaij en Mark Kalberg ontfermden zich over de ruim 120 (!!) dieren voor de keuring.

Uitslag Midden Veluwe Show 2010

Hierbij de uitslag van de Midden Veluwe Show, gehouden op 9 oktober 2010. De keurmeester was Anneke Vermeulen. Op deze show is iets heel unieks gebeurd. Saskia de Vries heeft namelijk op één keuring twee keer een U behaald!!

Onderzoek naar Schotse 'reuzenmuizen'

Wetenschappers zijn begonnen met een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van ‘reuzenmuizen’ op een Schots eiland. De onderzoekers van de Universiteit van Edingburgh willen uitzoeken waarom de veldmuizen op het eiland Saint Kilda zijn geëvolueerd tot ‘reuzenmuizen’, zo meldt BBC News.

Gevoel voor richting is aangeboren

Gevoel voor richting is waarschijnlijk aangeboren bij zowel mensen als dieren. Dat concluderen Britse en Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie waarbij hersenactiviteit van pas geboren ratten in kaart is gebracht. Ratten maken meteen na hun geboorte al gebruik van hersenencellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel.

Diabetes

Wij, fokkers, proberen zo gezond mogelijke knaagdieren te fokken. Helaas lukt dit niet altijd. Terwijl wij de beste dieren voor de fok selecteren, kunnen wij echter niet binnenin het diertje kijken en hierdoor kunnen ze ook slechte eigenschappen hebben. Daarnaast kunnen er tijdens het opgroeien factoren zijn waardoor slechte eigenschappen ontstaan. Eén van deze slechte eigenschappen is diabetes, ook wel suikerziekte genoemd.

Verslag Clubdag 2010

Ondanks dat we ruimschoots op tijd van huis vertrokken en de TomTom bij ons hadden, waren Joep en ik zoals gewoonlijk weer een kwartier te laat. Gelukkig was de korte vergadering die aan het begin van de clubdag gepland stond nog niet begonnen en konden we nog net op tijd aanschuiven. Peter Jansen nam als nieuwe voorzitter het woord en in rap tempo werden de hamerstukken er doorheen gewerkt. Iedereen was het er gelukkig over eens dat de nieuwe statuten aangenomen konden worden, met als kleine kanttekening dat nog aan de notaris gevraagd zou worden wat de mogelijkheden zijn voor de vestigingsplaats.

Muizensnuit verraadt pijn

Als onderzoekers goed op de snuit van een muis letten, kunnen ze zien of het dier pijn lijdt. Hierdoor kan veel leed bij proefdieren worden voorkomen, zo schrijven Leidse onderzoekers in vakblad Nature Methods.

Ratten eten examens Nepalese studenten op

Honderden studenten van de Tribhuvan Universiteit in Kathmandu krijgen voorlopig hun cijfer van hun examen niet.

De Nepalese universiteit had de papieren voor de veiligheid op laten slaan bij de politie, maar dat voorkwam niet dat ratten hun slag konden slaan. Veel examens zijn door het ongedierte opgegeten, maakte de politie maandag bekend.

Zeldzame albinomuis gevonden in Drenthe

De Zoogdiervereniging heeft afgelopen weekend in Emmen een albino rosse woelmuis aangetroffen. De onderzoekers deden de vondst tijdens het muizenonderzoek voor de zoogdieratlas van Drenthe. De onderzoekers laten op Natuurbericht.nl weten ‘blij verrast’ te zijn.

'Hertmuizen extreem snel geëvolueerd'

De hertmuizen die leven op de zandvlaktes in Nebraska zijn de afgelopen paar duizend jaar abnormaal snel geëvolueerd, meldt de BBC.

De vacht van de muizen is in die jaren veranderd van donkerkleurig naar zandkleurig, zodat zij zich beter kunnen camoufleren.

We besloten onderzoek te doen naar de verschillende kleur van de muizen in verschillende gebieden”, legt Catherine Linnen van de Harvard Universiteit in Cambrigde uit.

Kleine woestijnspringmuis - Jaculus jaculus

De Kleine woestijnspringmuis komt voor in Marokko, Somalië, Irak, Senegal en Egypte. Ze leven daar in woestijn- en halfwoestijngebied. Ze zijn nachtactief.

Ze bouwen een groot holenstelsel, waar ze overdag in vertoeven. Er is één ingang, dit is meestal een schuin naar beneden lopende gang van vier meter lang. Soms lopen de gangen wel twee meter diep de grond in. Onder de grond hebben ze één kamer met meerdere vluchttunnels eraan. In die kamer maken ze een nest van kamelenhaar, gras en blad.

Knoepers van knaagdieren

De knaagdieren zijn een zeer succesvolle groep dieren. Bijna 40% van alle zoogdieren behoren tot deze orde. Veel van de ons bekende knaagdieren zijn relatief klein. Zelfs de grootsten die we op onze zolders, in schuren en huiskamers fokken, de cavia’s, zijn nog bescheiden in omvang. Het kan natuurlijk altijd groter en zwaarder. Als we binnen de suborde van de caviamorpha kijken, zien we 18 verschillende families met daarin soorten die tot de grootsten van de nu levende knaagdierenwereld behoren. Daaronder bevinden zich de pacarana (Dinomys branickii), goed voor 15 kg; de mara (Dolichotis patagonum), 16 kg; de beverrat (Myocastor coypus), 17 kg. De bekendste van het stel, de capybara (Hydrochaeris hydrochaeris) kan tot wel 80 kg wegen.

Radjes

Een radje behoord tot de basisbehoefte van een hamster. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van je nachtrust, dus een stil radje is vaak wel een vereiste. Ook moet de hamster netjes recht lopen in een radje, vandaar raad ik iedereen ook een mooi groot rad aan. Omdat het veelal onmogelijk is om zelf alle radjes te testen en ik in de afgelopen jaren heel wat radjes heb gehad, heb ik dit artikel geschreven.

Algemene informatie over de Europese dwergmuis

De kleur van de Europese dwergmuis is oranje tot roodbruin op de rug met een witte buik. De oren en de ogen zijn klein en de snuit is stomp. De oorschelpen zijn behaard, vergelijkbaar met een woelmuis. De Europese dwergmuis is met zijn gewicht van 5-10 gram een van de kleinste knaagdieren ter wereld. De staart is even lang als het lichaam.

De dwergmuis is het enige in Europa voorkomende zoogdier met een grijpstaart. Door zijn staart als extra “hand” te gebruiken, heeft hij zijn pootjes vrij om voedsel te zoeken en om te klauteren in graanhalmen. Enkel met het puntje van de staart kan de dwergmuis iets vastgrijpen.

Bodembedekking voor de Syrische hamster

Je kent het wel, je staat in de winkel en je vraagt je af welk soort bodembedekking je nu het beste kan gebruiken. Vooral toen ik pas net was begonnen met hamsters houden vond ik het erg lastig om te beslissen welke mij het beste zou bevallen. Daarom heb ik bijna alle soorten uitgeprobeerd. Dit artikel is ook geschreven op basis van mijn eigen ervaringen.

Steppenlemming - Lagurus lagurus

De Steppenlemming komt voor in Oekraïne, Noord Kazakstan, Mongolië, Noordwesten van China, Zuid Rusland en Siberië. Ze leven op de steppen. Ze leven in familiegroepen en zijn dag- en nachtactief. Ze bouwen hun eigen holen, deze hebben 3 tot 4 gangen naar buiten en zijn zo'n 90 cm. diep. Onder de grond zijn een paar kamers, de slaapkamers hebben ze helemaal "bekleed" met gras.

De wet voor hobbyfokkers van knaagdieren

Alhoewel het fokken van knaagdieren voor de meesten van ons een hobbymatig karakter heeft, is het belangrijk om te weten dat het wel degelijk onderworpen is aan de nodige wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld op het gebied van verkoop, huisvesting en gezondheid van de dieren.

Opgroeien van een nestje muizen

De jongen zijn vannacht geboren. Op dit moment is het het beste om de moedermuis met rust te laten. Alleen als je een heel goede band met de moedermuis hebt en als ze heel rustig blijft kun je proberen de jongen te bekijken. Raak de jongen echter niet aan, je hebt dan grote kans dat moedermuis de jongen opeet omdat ze “anders” ruiken.

De jongen zijn naakt, roze, doof en blind. Ze zijn volledig hulpeloos en dus vaak ook helemaal weggestopt onder veel nestmateriaal. Je hoort ze veel piepen. Het enige wat je aan ze kunt zien is of moeder ze melk geeft (dit zie je doordat een vol melkmaagje duidelijk door de huid te zien is als een grote witte vlek links op de buik).

Wat heeft een hamster nodig?

Lange tijd was er weinig nieuws uit de hamsterwereld. Maar nu volgt de ene onderzoeksstudie de andere op. Eindelijk worden vragen beantwoord zoals: Heeft een hamster een loopwiel nodig? En hoe groot moet een hamsterverblijf zijn?

Met deze en veel andere onderwerpen hebben de hamsterliefhebbers in de wetenschap zich de laatste jaren bezig gehouden. Iedereen die deze knaagdieren met levendige kraaloogjes thuis heeft wil hen tenslotte een goed leven bieden. Het is natuurlijk de bedoeling dat de goudhamster zich in zijn verblijf lekker voelt en geen gedragsstoornissen ontwikkelt, zoals het constant aan de tralies van de kooi knagen.

Interview met Rattery-Blazed Amigo’s

Kun je jezelf in het kort voorstellen?

Louise de Jonge, de drijvende kracht achter Rattery-Blazed Amigo’s, inmiddels al weer bijna 2 jaar. Vóór die tijd fokte ik onder de naam Rattery-Louise maar op een gegeven moment was ik die naam een beetje zat, die was ook gekozen uit gebrek aan inspiratie.

Spitsmuizen kijken te diep in het glaasje

Een spitsmuizensoort in Maleisië blijkt veel alcohol in het bloed te hebben. Wetenschappers ontdekten dat deze spitsmuis een voor mensen dodelijk percentage alcohol in het bloed heeft. Dit percentage is continu aanwezig en toch functioneren de diertjes normaal.

Witte muizen overspoelen Chinees dorpje

Het Chinese dorpje Lishui in het zuiden van China kampt met een muizenplaag. Duizenden witte muizen hebben bezit genomen van plantenperken, waar ze aan het groen knagen of toevallige passanten beklimmen. Dat schreef het Japanse persbureau Kyodo gisteren.

Help, mijn dwerghamster is ontsnapt!

Dwerghamsters zijn hele leuke huisdieren en je hebt verschillende soorten kooien in allerlei formaten. De ene kooi kent een hoge dichte bak en de andere juist weer niet. Ook hebben een aantal kooien een ronde opening waar je buizen aan kunt bevestigen. Zo kan je een kooi met een ander kooi uitbreiden of met een rond huisje waar hij in slaapt. Ook qua type deurtjes zitten grote verschillen en sommige deurtjes zijn niet geschikt voor een dwerghamster. En het komt wel eens voor dat iemand de kooi niet goed afsluit of de buizen weg haalt zonder de ronde opening dicht te schroeven. Fouten maken is menselijk, of niet? En ineens is je dwerghamster foetsie!

Woestijnslaapmuis (Eliomys melanurus)

De Woestijnslaapmuis komt voor in het Zuidelijke en Oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied.

Ze leven het liefst hoog en komen zo weinig mogelijk op de grond. Ze maken nesten in bomen en struiken en hier slapen ze overdag.

Zwarte rat rukt op in Brabant en Limburg

De zwarte rat rukt op in Nederland. Vooral Noord-Brabant en Limburg hebben last van het ongedierte. Dat meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

"Grofweg kun je zeggen dat de rat in Brabant vooral ten oosten van Breda wordt aangetroffen", zegt Nico Vonk van het Kenniscentrum Dierplagen in Wageningen

Vietnam ongerust over hamsters

Vietnam gaat optreden tegen de heersende hamstergekte. In het astrologische jaar van de rat is de hamster een enorm populair huisdier geworden. De Vietnamese autoriteiten vrezen echter voor de verspreiding van ziektes door de veelal in het buitenland gefokte beestjes.

Het regent kleuren bij de Russische dwerghamsters

Afgelopen eeuw zijn er slechts enkele kleurmutaties bij de Russische dwerghamster opgetreden. Sommige kleuren zijn niet eens spontane mutaties geweest maar ontstaan door het inkruisen met de grotere broer, de Campbelli dwerghamster.

Nadat de Blauw-wildkleur en de Pearl zijn ontstaan, was het jarenlang stil. Bij de introductie van de Geel-wildkleur zag je een paar nieuwe kleuren ontstaan zoals de Geel blue-fawn en de Parel geel roodoog. Eventueel gecombineerd met een bontfactor. Maar deze factor is niet heel bekend geworden. En daarna was het weer jaren stil.

Interview Manon Lubbers, bekend onder de naam Mousery Nonsy

Kan je heel kort je zelf introduceren?

Ik ben Manon Lübbers, ik ben 25 jaar en geboren en getogen in Emmen. Ik heb een opleiding aan de STOAS Hogeschool te Dronten gevolgd, dat is een docentenopleiding in de groene ruimte, mijn hoofdvak was daar dierhouderij. Deze opleiding heb ik vorig jaar afgerond (2007). Ik heb daar het VMBO profiel gevolgd en dat betekend dat ik ook lessen heb gehad in de groene ruimte. Als vooropleiding heb ik het Diermanagement/houderij op het AOC Terra MBO te Emmen gevolgd. Ik geef nu les op een AOC Terra VMBO, ik geef daar les in de groene ruimte en Dierhouderij. Ik woon samen met mijn vriend in Gasselternijveenschemond, een plaatsje naast Stadskanaal, daar hebben we in oktober vorig jaar een huisje gekocht.

Kanker in de muis - muizen spelen een grote rol in kankeronderzoek

Muizen worden al meer dan een eeuw ingezet in het kankeronderzoek. Sinds de ontwikkeling van nieuwe genetische technieken spelen zogenoemde genetisch gemodificeerde muismodellen een grote rol. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? En zijn er ook andere diersoorten mogelijk? Anton Berns, wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam legt uit: "We zoeken altijd naar het meest geschikte systeem. En hoewel dat soms fruitvliegjes kunnen zijn, is vooral de muis van onschatbare waarde."

Stekelmuizen

Er zijn vele soorten stekelmuizen. Ze danken allemaal hun naam aan hun stekelige vacht. Dit artikel gaat over de soorten die in gevangenschap gehouden worden.

Korenwolf in het nieuws

In de jaren '90 van de vorige eeuw was de Europese hamster of korenwolf groot nieuws. Het bijna uitgestorven dier is er sindsdien via fokprogramma's weer wat bovenop gekomen. Om de populatie op de voet te volgen werd de afgelopen weken een aantal hamsters gevangen en van een zendertje voorzien.

De diluted gerbil

De diluted gerbil is ontdekt in de jaren 90. Hij is voor het eerst gezien in Duitsland. De eerste diluted gerbil is de zilver agouti geweest. Dit weten wij uit verschillende informatiebronnen. Hierbij een stukje over waarom wij speciaal de diluted gerbil willen gaan kweken en introduceren.

Bloedmijt bij knaagdieren

Bloedmijt (Dermanyssus gallinae) is een mijtsoort dat bij vogels en bij kleine knaagdieren bloed drinkt. Een prik van een bloedmijt zorgt ervoor dat er een klein wondje ontstaat en dit gaat gigantisch jeuken. Bloedmijt is een soort dat nadat ze gedronken heeft, ze ergens anders heen gaat om eitjes te leggen. Dit terwijl normale mijt op de dieren zelf blijft zitten. De huid van diverse grote knaagdieren, zoals ratten, is te dik voor de bloedmijt. Maar muizen en (dwerg-)hamsters hebben een dunne huid. Meestal drinken ze rondom de oren, nek, achterhand en bij de mannetjes op de balzakken zelf.

De muis die zich dood schrikt

Wetenschap moet het vaak hebben van onverwachte vondsten. Dr. Jeroen Essers (Erasmus MC, Rotterdam) zocht een genetische oorzaak van tumorgroei en vond een muis die zich letterlijk dood schrok.

Eikelmuisje nagenoeg in Nederland uitgestorven

Het vroeger in Zuid-Limburg veel voorkomende eikelmuisje is nagenoeg uitgestorven in Nederland. Onderzoekers troffen in twee bosgebieden in het Limburgse heuvelland nog slechts negen eikelmuisjes met hun typerende pluimstaart, witte buik en zwart rovermasker aan.

Een kleine caviasoort nader belicht: Münsteraner wezelcavia

De Münsteraner wezelcavia is pas in 2004 door de Westfälischen Wilhelms-Universität te Münster erkend. Eerder werd gedacht dat het om de Boliviaanse wezelcavia ging, Galea sp. De Münsteraner wezelcavia komt voor in Bolivia. En dan voornamelijk in Cochabamba. Ze leven daar in graslanden en maken meestal gebruik van holen die door andere dieren zijn gemaakt.

Master Class voor keurmeester J. Qualm!

Zaterdag 24 juni 2007 werd de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van de N.K.B. gehouden in De Bilt. Naast gebruikelijke agendapunten zoals het goedkeuren van de vorige notulen en het bespreken van de jaarverslagen en begrotingen, stonden er ook een aantal nominaties op het programma.

De Aalstreepklimmuis

Deze diertjes komen voor in Afrika, vooral in Tanzania. Ze leven daar in bomen en struiken. Ze maken kleine nesten op de grond, in de struiken en in de bomen. De Aalstreepklimmuis is een echte dwergmuis, met een lichaamslengte van 4 tot 6 cm en een staart van 7 tot 9 cm. is het 1 van de kleinste zoogdiertjes op aarde. Ze hebben een spitse kop, donkere snorharen, zwarte ogen en vrij grote oren. Met hun kleine lijf zijn ze erg lenig, ze hebben een lange dun behaarde staart waar ze alles mee vastgrijpen tijdens het klimmen.

Hamsterbeet wordt Brit bijna fataal

Een hamsterbeet is een Britse man bijna fataal geworden. De 50-jarige man kreeg na de beet een hevige allergische reactie en moest vechten voor zijn leven, zo meldt The Daily Mail donderdag.

Muizenplaag in Amsterdamse bioscopen

De Amsterdamse bioscopen Pathé Tuschinski en Pathé De Munt kampen met een muizenplaag. Volgens een woordvoerder van de cinemaketen vluchten de diertjes weg van de bouwwerkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn die vlakbij plaatsvinden op zoek naar een rustige plek. Daardoor signaleren bezoekers en medewerkers meer muizen dan normaal, liet hij dinsdag weten.

De mutatie Roan, een zeer gevaarlijke mutatie

Bij de Syrische hamster komt een schimmelfactor voor die dominant vererft. Deze factor wordt Roan genoemd en zorgt ervoor dat alle crème gerelateerde kleuren beïnvloed worden. De haren worden bij crème gerelateerde kleuren langzaam wit. De mutatie wordt ook wel White Bellied genoemd. Wanneer een Agouti kleur het Roan-gen draagt, heeft hij een witte buik.

De Meriones persicus oftewel Perzische gerbil

Ze leven in rotsachtige gebieden in halfwoestijnen, tot hoogtes van 3250 meter. Meestal bouwen ze een simpel nest in de holtes van de rotsen, soms als ze een nest moeten graven in open landschap is dat erg simpel. Hun bouwwerk bestaat dan vaak uit 1 gang van niet meer dan 1 meter diep. Aan het einde van de gang bouwen ze een simpel nest van wat gras of plantenwortels. Zodra de schemering valt worden ze actief. Ze leven in kleine familiegroepen samen.

De Russische dwerghamster Mandarijn/Camel en diabetes

Een paar jaar geleden is bij de Russische dwerghamster een nieuwe mutatie ontstaan. Deze kleur noemen wij Mandarijn. Wanneer je deze kleur combineert met Blauw-wildkleur, dan krijg je de kleur Camel. Deze twee kleuren zijn erg mooi en er wordt op dit moment heel veel mee gefokt. Het vererft dominant en de fok gaat dan ook erg gemakkelijk. Maar toch is er iets wat vreemd is: er zijn steeds meer Mandarijnen/Camels die te veel drinken.

Lethale bontfactor bij gevlekte Campbelli dwerghamsters

Hier een nestje Campbelli dwerghamsters, het witte jonkie heeft door de bontfactor (waarbij een bont mannetje met een bont vrouwtje wordt gekruist) een achterstand in groei, ook heeft hij geen ogen of tanden. Deze jonkies worden geboren zonder ogen en tanden, en blijven vanaf 3 dagen achter in groei. Als ze ongeveer 10 dagen oud zijn, sterven ze.

De Veeltepelmuis

De veeltepelmuis wordt ook wel Praomys natalensis genoemd in het Latijns. In het wild leven deze muizen nog in het zuidelijke deel van Midden Afrika en in de Sahara. Deze muis is niet zoals andere muizen omdat zijn karakter niet zachtaardig is.

Nestje Syrische hamsters

Vanaf juni 2005 fok ik kleinschalig Syrische hamsters. Elk nestje is weer anders, maar waarover ik me keer op keer weer verbaas is hoe snel deze kleine diertjes groeien en veranderen! Ik maak bijna elke dag foto’s, zodat je op elke foto kunt zien dat ze weer een stukje veranderd zijn. Deze jongen zijn op 21 december 2006 geboren, de ouders zijn een goud langhaar en een crème d.o. korthaar.

De Gambiaanse hamsterrat

De Gambiaanse hamsterrat komt van oorsprong in Centraal Afrika voor. Ze leven in verschillende gebieden, (vooral Savanne en bos) maar hebben vooral beschutting nodig om te kunnen overleven. Ze leven dus voornamelijk in de buurt van rotspartijen waar ze tussen kunnen schuilen, maar ze maken ook graag gebruik van holle bomen of verlaten holen van andere dieren.

Hoezo, hamsterweken bij AH…

Je kunt soms die bedenkingen hebben bij reclames, maar Mirelle Leonard uit Oosterhout weet sinds deze week dat de hamsterweken bij Albert Heijn echt zijn. Levensecht. Ze mailde ons haar ervaring.

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Een zacht bedje

Dat syrische hamsters veel gebruikte laboratoriumdieren zijn maakt niet iedereen erg gelukkig. Toch bekommeren de gebruikers zich intensief om de levensomstandigheden van deze dieren. Dit leidt tot onderzoek naar de optimale verzorging en dat is ook voor de de liefhebbers thuis mooi meegenomen. In een onderzoek dat twee Canadezen onlangs publiceerden wordt beschreven wat Syrische hamsters het prettigste “bedding” materiaal vonden. Bedding, of bodembedekking moet aan een aantal belangrijke basisvoorwaarden voldoen. Het moet voldoende absorberend zijn zodat het urine kan opnemen. Het mag geen pesticiden of kankerverwekkende stoffen bevatten.

Cavia’s van vier naar drie vingers

Zoals liefhebbers van cavia’s wel zullen weten hebben deze gezellige diertjes vier vingers en drie tenen, om het vergelijk met onze handen en voeten maar eens te maken. Echter, binnen de familie van de cavia-achtigen bestaan er ook soorten die vijf vingers hebben.

De Syrische hamster, vergelijking wildvang en gedomesticeerde goudhamster

De Syrische hamster, ofwel goudhamster, is tegenwoordig een zeer populair huisdier. Vergeleken met de poes en de hond, heeft de Syrische hamster deze status in een relatief korte tijd verworven. De eerste beschrijving van de Syrische hamster stamt uit 1797 in het boek “History of Aleppo” van Alexander en Patrick Russel. Hierin staan beschrijvingen van de natuur in de omgeving van Aleppo, Syrië. Er wordt een hamster beschreven die zijn wangzakken met erwten volgestopt heeft.

Vragen ontvangen per email - Kunnen twee goudhamsters bij elkaar?

Goudhamsters, ook wel Syrische hamsters genoemd, zijn solitaire dieren. Dat wil zeggen dat ze altijd alleen leven en geen andere soortgenoten in de buurt willen. Alleen jonge hamsterbroertjes en - zusjes blijven bij hun moeder tot ongeveer 4-5 weken. Daarna gaan ze allemaal naar een eigen kooi.

Nieuwtjes uit de wetenschap - Een neus voor gevaar

Hamsters zijn van nature prooidieren. Ze hebben allerlei strategieën ontwikkeld om de gevaren van het dagelijkse leven het hoofd te bieden. Ze bouwen een veilige burcht waar ze zich overdag kunnen verschuilen, ze hebben schutkleuren en door hun snelle voortplanting kunnen omgekomen soortgenoten snel vervangen worden. En uit recent onderzoek blijken de diertjes ook een neus voor gevaar te hebben, zoals bijvoorbeeld voor hun natuurlijke vijanden.

Rattenplaag treft Saudisch vliegtuig

Tientallen ratten hebben in een Saudisch vliegtuig voor paniek gezorgd. Tijdens een nachtelijke binnenlandse vlucht van Riyad naar Tabuk ontsnapten de dieren uit een reistas van een van de passagiers terwijl het toestel op een hoogte van 7620 meter zat. Dat meldt de krant Arab News.

De tanmuis

Op de keuringen worden regelmatig kleurmuizen ingeschreven die aan de onderkant een roestbruine / oranje kleur hebben. Dit wordt tan genoemd. Tan is in veel kleurvariaties mogelijk, maar een aantal van deze kleuren is officieel erkend. Op de shows zie je Zwart tan, Chocolade tan en Duifgrijs tan het meest.

OM wil tbs caviakiller verlengen

Justitie haalt alles uit de kast om de 25 jarige Roosendaler C.D., die meer dan honderd uit kinderboerderijen gestolen cavia’s heeft gefolterd en gedood, binnen de muren van de tbs-kliniek te houden.

Rotscavia

Een heel bijzonder dier wat voor zover bekend door niemand in Nederland gehouden wordt, daarom dit hele mooie dier in de spotlights! Want die onbekendheid is nergens voor nodig, de rotscavia is een geweldig dier om te houden. De Rotscavia komt voor in het dorre Noordoosten van Brazilië en Bolivia. Ze leven daar in droog en dor landschap, doornbosgebied en rots-/berggebied.

Op naar de winter

Wie de Russische dwerghamster goed kent, weet dat dit bijzondere diertje een wintervacht kan krijgen. En zo vanaf oktober zie je op het forum van DeHamster.nl al topics verschijnen van mensen die deze soort dwerghamster toch nog niet zo goed kennen. Paniekerig wordt gevraagd of er iets mis is met hun knuffeldiertje, want hij wordt grijzer of krijgt witte vlekjes.

Kleurmuizen, een artikel uit eind jaren '80

Als wij kleindierenfokkers muizen zien, dan denken wij om een kat, vergif of een paar valletjes aan te schaffen. En dan heeft u nog gelijk ook want muizen kunnen veel schade aanrichten.

Henry van Raaij, fokker en keurmeester van kleurmuizen

Ik ben Henry van Raaij, geboren 13-10-1969. Ik ben als onderzoeksassistent werkzaam bij Plant Research International, dat onderdeel uitmaakt van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, waar ik werk aan een aardappelziekte (phytophthora infestans) en moleculaire merkers zoek voor resistentie tegen verschillende ziekten bij verschillende gewassen. Het werk bestaat uit labwerkzaamheden met DNA en af en toe experimenten met planten(delen) in klimaatcel, kas of volle grond.

Flying Hamster

Ze zeggen dat Syrische hamsters geen afstand en diepte kunnen inschatten. Mijn Syrische hamsterdame Carly was al een paar keer "ontsnapt" uit de ren waarin ze geregeld los mag lopen.

Verschil en overeenkomst van kleuren bij verschillende knaagdieren

Als we een catalogus van een tentoonstelling bekijken dan zien we dat bij de grotere en kleinere knagers sommige kleuren met dezelfde namen worden aangeduid. En dan zou je zo denken dat dat dan ook precies dezelfde kleuren zouden zijn. Maar, o hemeltje, daar zit je dan helemaal naast! Cinnamon is bijvoorbeeld bij cavia’s heel iets anders dan bij hamsters en een sepia hamster lijkt in de verste verte niet op een sepia kleurdwerg.

Knuffelen wordt cavia's fataal

De opening van Caviastad op een Groningse kinderboerderij Wegafarm is uitgelopen op een klein drama. De kinderen hadden wel erg veel liefde te geven, waardoor enkele cavia's het knuffelen met de dood moesten bekopen. Sommige kleuters gingen zelfs op de diertjes zitten. Drie van de tien cavia's legden het loodje.

Hamster houdt vliegtuig aan de grond

Door de jaren heen hebben een boel dingen ertoe geleid dat een vliegtuig langere tijd aan de grond moest blijven. Zo waren er uiteenlopende terreurdreigingen, een handtas, een muis, meerdere muizen, vogels, ruziënde passagiers, essentiële onderdelen die van het vliegtuig afvielen, noodweer, verdachte passagiers, uitvallende stroom, gemorst melkpoeder (men dacht dat het miltvuur kon zijn), ontbrekende passagiers en guacamole. Aan dit lijstje werd deze week, met dank aan een passagier van Austrian Airlines, een hamster toegevoegd.

Een bijzonder dier: de Muishamster

De Nederlands naam is Muishamster, in het Latijn is het Calomyscus bailwardi. De muishamster zie je niet zo vaak, dit komt omdat het een onbekend dier is. Onbekende dieren mogen ook in de schijnwerpers komen te staan, dus een goede reden om eens wat meer info te geven over dit prachtige dier. De Muishamster komt voor in Iran, Turkmenistan, Afghanistan en Noord-Pakistan.

Kleine Storm, hoe sterk ratten kunnen zijn

Het diertje is inmiddels overleden, maar hij is een voorbeeld geworden. Ik las in een topic dat 'het allemaal wel mee zou vallen' zo lang het diertje nog at, dronk en vrolijk was. Dit ging niet over Storm overigens. Storm speelde, rende, at, dronk, kwam aan en straalde volop levenslust uit. Vandaar dat ik dit verhaal plaats; als waarschuwing.

'Muizen lusten geen kaas'

Het aloude beeld van de muis als kaasliefhebber zou volkomen onjuist zijn. Dat claimen Britse wetenschappers op basis van de resultaten van een onderzoek naar het eetgedrag van meerdere diersoorten. Muizen zouden afknappen op de geur en sterke smaak van kaas en de voorkeur geven aan voedsel met een hoog suikergehalte.

Stereotype gedrag en gedragsverrijking

Stereotype gedrag is een handeling van een dier, wild of gedomesticeerd, wat vaak voortkomt uit stress en verveling. De dieren maken dan monotone bewegingen. Steeds hetzelfde rondje rennen, het zogenaamde "weven" (met de kop heen en weer bewegen) en tralies bijten zijn slechts enkele voorbeelden.

De nieuwe mutatie bij de Russische dwerghamster: Merle

Begin dit jaar heb ik een paar Russische dwerghamsters uit Engeland gekregen met de nieuwe mutatie Merle. Op de show in Doncaster, Engeland, heb ik op 22 januari 2005 de eerste Merle gezien. Deze Merle was van Melissa Chamberlain. Ze wisten toen niet wat het was en hoe het vererfde. Het leek op een rare blauwe Rus met wat witte stipjes. De nieuwe mutatie is in 2004 bij Susan Washbrook, Engeland, ontstaan.

“Zwarte rat maakt comeback”

De zwarte rat zal binnen één à twee jaar een normale verschijning zijn in Rotterdam. Dat verwacht plaagdierenspecialist Peter Traas uit Zuid-Beveland. Het geduchte knaagdier is vanuit Zeeland en Brabant bezig aan een opmars in noordelijke richting.

De kleurmuis met rexbeharing; een oud ras geïntroduceerd

Na de konijnen en de cavia’s met rexbeharing zijn er nu ook kleurmuizen met rexbeharing op onze shows te zien. Weer een nieuw fokproduct bij de kleine knagers? Nee, een oud ras dat min of meer is zoekgeraakt, maar nu is herontdekt.

Bevroren muis heeft nakomelingen

Dode muizen die vijftien jaar lang zijn bewaard in de diepvries hebben postuum gezonde nakomelingen gekregen. Het sperma dat uit deze dieren na ontdooiing werd verkregen, bleek nog in staat eicellen via een reageerbuis (IVF) te bevruchten bij een op de vijf vrouwtjesmuizen. Dat berichtte de Britse omroep BBC dinsdag op basis van onderzoek van Japanse en Amerikaanse wetenschappers.

Mediterrane woelmuis (Microtus guentheri)

Geel-bruin diertje met een wit/grijze buik. Heeft de grootte van een goudhamster. De kop heeft wat weg van een marmotachtige. Kleine ronde oortjes, kort staartje en een zachte pels.

Biologie

Cavia's zijn voor knaagdieren aan de grote kant, ze wegen tussen 500 en 1500 gram en worden 25 à 30 cm lang. De wilde vorm blijft wat kleiner, tot 700 gram. Voor de meeste gedomesticeerde dieren geldt dat ze groter zijn dan hun wilde voorgangers. Cavia's worden gemiddeld een jaar of 5 oud, maximaal circa 8 jaar. Het zijn sociale dieren, die in het wild in groepjes leven bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en de jongen.

Huisvesting voor Chinchilla's

De kooi voor een chinchilla kan niet groot genoeg zijn. HOE RUIMER, HOE BETER! Chinchilla’s houden van springen en verkennen. De kooi, die je voor je diertje aanschaft of maakt, moet dus ruim en veilig zijn. Let op dat er geen scherpe randen zijn in de kooi of aan het gebruikte materiaal. De kooi moet ook stevig zijn en het gebruikte materiaal moet knaagbestendig zijn. Een goede kooi zorgt ervoor dat je chinchilla veel rustiger en gelukkiger is.

Agouti's

Een agouti is een dier met een gemêleerde vacht. Dit effect ontstaat door ticking. Ticking houdt in dat bijvoorbeeld bruine (of een andere kleur) haren een zwarte punt hebben. Veel dieren uit de vrije natuur hebben zo’n gemêleerde vacht. Denk maar aan het konijn, de haas en diverse muissoorten. Een dier met ticking noemt men wel een agouti (of wildkleur). De reden waarom dit agouti wordt genoemd is niet helemaal duidelijk: de echte agouti (een cavia-achtig knaagdier) heeft deze ticking namelijk praktisch niet.

Ratten fokken: welke leeftijd is verantwoord voor een eerste nestje

Enkele weken geleden werd ik gevraagd door een kennis om eens op het forum van Ratteries.nl te kijken. Er was daar een onderwerp wat mij wel zou interesseren. Ik ben gaan lezen bij het onderwerp “ik zoek een rat” wat was ondergebracht in een daarvoor bestemde discussiehoek. De strekking van het onderwerp was met welke leeftijd een rat voor de dekking ingezet mocht worden.

Een koppeltje Chinese dwerghamsters inclusief jongen

Op 19 maart 2006 heb ik van Peter de Vries een koppeltje Chinese dwerghamsters gekregen. Hij vertelde me dat hij ze juist vanaf jongs af aan bij elkaar zet. Het op latere leeftijd introduceren van Chinese dwerghamsters levert grote problemen op. Zover ik had gelezen zijn Chinese dwerghamsters solitair en leven ze niet met elkaar. Ik was dan ook verbaast over deze fokmethode. Thuis aangekomen heb ik ze een leuke kooi gegeven: een faunabox van 50x30 cm inclusief een molentje.

Testen voor suikerziekte

Als je je hamster wil testen op suikerziekte kun je dat ook eventueel ook zelf doen. Wat je nodig hebt zijn Diastix, Keto-Diastix of Multistix van Bayer. Deze zijn zonder recept te verkrijgen in de meeste online shops op het internet. Het is volgens mij ook zonder recept te krijgen bij de apotheek, maar dat moet je dan even zelf navragen. Om mijn hamsters te testen heb ik Diastix gebruikt. Deze stick test alleen op de aanwezigheid van suiker in urine.

Natstaart bij de Syrische hamster

Natstaart is één van de meest bekende en gevreesde ziekten bij de Syrische hamster. Terecht, want het is een ziekte die veel voorkomt, ernstige gevolgen heeft en zeer besmettelijk is. Des te verbazingwekkender is het, dat er onder hamstereigenaren nog zo veel misverstanden heersen over deze ziekte.

Tentoonstellingen

Veel mensen fokken kleurmuizen als hobby. Liefhebbers hebben thuis een aantal bakken met muizen staan en proberen daarmee een zo mooi mogelijk exemplaar te fokken, waarmee ze in de prijzen kunnen vallen. Tijdens een- of meerdaagse tentoonstellingen vindt een keuring plaats, waarop alle ingezonden dieren door keurmeesters worden beoordeeld op grootte, kleur, vorm en conditie.

Opvoeding van jonge ratten

Het handtam maken van jonge ratten wordt ook wel het socialiseren genoemd. Persoonlijk vind ik deze term niet op zijn plaats. Ratten zijn van zichzelf erg sociaal met elkaar. Met een hechte groepsbinding en eigen spelregels is daar voor de mens niet veel meer aan toe te voegen. Wel kun je de rat gedragsveranderingen aanleren zodat hij zich makkelijker aanpast aan een patroon dat ons het beste uitkomt, dit noem je dan “conditioneren”.

Moeilijkheden bij de geboorte van Chinchilla's deel 1

Moeilijkheden bij de geboorte zijn vaak een gevolg van ondervoeding of overvoeding tijdens de dracht. In enkele gevallen kunnen letale factoren een rol spelen en ook kan het dier moeilijkheden bij de geboorte ondervinden wanneer het tijdens de dracht geregeld werd opgepakt.

De voorplanting

Gerbils zijn geslachtsrijp als ze zo'n drie maanden oud zijn. Een gezond paartje kan met vier maanden het eerste nest krijgen, want de draagtijd is ongeveer 24 dagen.

Wildvang Campbelli dwerghamsters

Eind 2005 hebben René Bastiaans en ik uit Rusland Campbelli dwerghamsters gekregen. Het betreft F1 Wildvang Campbelli dwerghamsters. Ze komen uit een instituut vandaan waar ze onderzoeken doen m.b.t. gedrag van uit wild gevangen exemplaren. De wildvang Campbelli's waren in twee gebieden gevangen, namelijk in Altai en in Mongolië.

Fuzz, naakt informatie

Er bestaan Fuzz-, naakt- en staartloze ratten. Deze ratten zijn eigenlijk een mislukkeling onder de ratten. Begrijp me niet verkeerd, deze ratjes kunnen er zelf niets aan doen, ze zijn heel erg lief van karakter. Het is een puur menselijke fout.

Geslachtsbepaling

Als u Mongoolse gerbils wilt aanschaffen of zeker als u er mee wilt fokken is het belangrijk om te weten hoe je een mannetje en een vrouwtje kunt herkennen. Vooral als u nog helemaal geen ervaring heeft met het geslacht bepalen van knaagdieren, zult u wat hulp nodig hebben. Ga nooit zonder meer af wat de 'experts' zeggen, maar controleer het geslacht ook altijd zelf. Bij Mongoolse gerbils is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes niet in een oogopslag te zien. Daarvoor moet u de gerbils duidelijk grondig onder de staart bekijken.

Ziektes

Als u de chinchilla’s op de juiste manier houdt, zullen deze zelden ziek worden. Doch is het wel zo, als ze dan toch ziek zouden worden, het vaak serieus is en het gevaarlijk kan zijn. Er zijn lichte kwaaltjes waarvoor u zelf iets kan toedienen aan de chinchilla en waardoor hij dan ook snel zal herstellen. Maar het is ook mogelijk dat u een dierenarts zal moeten bezoeken. Indien dat laatste het geval is, ga dan zeker naar een dierenarts die gewend is om chinchilla’s te behandelen. De informatie die we hier verstrekken kan geraadpleegd worden om een idee te krijgen bij het zien van de eerste symptomen. Maar het is geen garantie dat het om de vernoemde ziekte gaat aangezien er namelijk verschillende virussen bestaan die wij niet kunnen opsporen en de taak is van de dierenarts.

Zebra grasmuis (Lemniscomys barbarus)

Sociaal levend, dag-/schemerdier. Hoewel ze in grote groepen samen kunnen leven komt het erg vaak voor dat er muizen verstoten worden uit de groep. Vooral nieuwkomers zijn vaak de klos. De beten genezen heel goed vanzelf maar de muis kan niet terug in de groep geplaatst worden, want dan wordt hij toch weer aangevallen. Soms tot de dood volgt. Kunnen goed klimmen en zijn razend snel.

Black-Eyed Argente, Moscow en Grijs

Bij de Campbelli’s kennen we sinds een aantal jaren een aantal nieuwe kleuren zoals Chocolade kleur, Lilac fawn, Beige, Lilac zwartoog en Champagne. Deze kleuren zijn mogelijk geworden door de introductie van het Black-Eyed Argente gen, afgekort BEA. Genetisch is dit waarschijnlijk het bruin gen onder de Campbelli dwerghamster en wordt dit vaak met de genetische code bb aangeduid.

De borstelharige kleurmuis; onbekend maakt onbemind?

Is de borstelharige cavia een bekende en regelmatig geziene variëteit op onze shows, de borstelharige kleurmuis is dit zeker niet. Niet alleen is dit bijzondere ras zelden op shows te zien, veel sportfokkers weten niet eens dat er borstelharige muizen bestaan. Toch is dit geen noviteit, maar bestaat het ras al tientallen jaren.

De Gerbil als gezelschapsdier

“De Gerbil als gezelschapsdier” is een boekje van Etiko Uitgevers uit de serie over verschillende knaagdieren. Het is geschreven door Fred Petrij & Netty de Wit. Beide auteurs hebben zich vele jaren met gerbils bezig gehouden en verdiept in deze vriendelijke diertjes en nu jaren later weet ik dat Fred en zijn huidige vrouw, Vera Brückmann, nog steeds verknocht zijn aan dit nieuwsgierige diertje.

Nieuwe mutatie in de caviawereld: Tan

Ongeveer 2 jaar geleden verscheen een cavia van een ongekende variëteit op een show in Zwitserland. De Engelse keurmeester Tony Cooke herkende het dier direct als een tan cavia. Op het eerste gezicht leek het een slechte goudagouti. De bovenkleur was zwart, de buik was rood, alleen de ticking ontbrak. Hij was hier erg enthousiast over omdat hij dit gen al jaren zocht bij de cavia’s.

Kleurmutaties bij de Chinchilla

Van Standaard grijs tot en met Mozaik. Uit Little Chinchilla's Belgische Chinchillavereniging voor Liefhebbers.

Kleine Egyptische gerbil (Gerbillus gerbillus)

Ze lijken sprekend op de bleke gerbil (Gerbillus perpallidus) maar zijn een stuk kleiner. De staart is langer dan het diertje zelf en bevat aan het einde een klein wit kwastje.

Rumpwhite muizen

Alweer een tijdje probeer ik rumpwhite muizen te fokken, zoals de naam al aangeeft zijn dat muizen met een witte achterkant. Hoewel dit een dominante tekening betreft en dus redelijk eenvoudig moet zijn, zeker gezien de vruchtbaarheid van muizen, blijkt het in praktijk een stuk moeilijker te zijn..

Russische dwerghamster Brindle

In de zomer van 2004 ging ik bij fokker Mense Bennink langs. Hij is een topfokker en heeft prachtige Russische dwerghamsters. Ik had nieuw bloed nodig en bij hem kan ik altijd aankloppen. "Martin", zei hij, "Ik heb iets aparts. Niemand gelooft me, maar ik heb blauw gele Rus met zwarte ogen".

Bestaat de albino Goudhamster?

Links en rechts heb ik wel eens gevraagd wie een albino Goudhamster heeft. De meeste fokkers reageren laconiek met “ach die bestaat niet” of ze reageren met “ja, ik heb wel een witte met rode ogen.” Maar op de vraag of het echt een albino is, wordt vaak "nee" of "onbekend" geantwoord. Als je naar de NKB standaard kijkt welke gebruikt wordt bij keuringen, zie je drie verschillende kleuren wit. Twee daarvan met rode ogen (de albino en de wit roodoog) en één met zwarte ogen. Bij de albino staat dat de oorkleuren vleeskleurig zijn en bij de wit roodoog dat de oren juist gekleurd zijn.

Muizen missen moeder

Door muizenjongen van hun moeder te scheiden, bootste promovendus Mathias Schmidt vroege traumatische ervaringen na. Zijn onderzoek helpt depressie en andere psychiatrische klachten te verklaren.

Welke aspecten spelen een rol bij de lengte van de leeftijd bij de ratten!

Vaak hoor ik de klacht bij rattenliefhebbers dat hun diertje op jonge leeftijd is gestorven! Het gaat dan om een leeftijd tussen de 1 en 1 ½ jaar. En dat is inderdaad voor een gezonde rat veel te vroeg. Omdat veel ratten met dit euvel kampen, en te meer omdat mijn dieren daar nagenoeg geen last van hebben ben ik eens diep in die materie gedoken. Ik heb voor mijzelf eens op papier gezet hoe ik mijn dieren verzorg en onder welke omstandigheden, en aan de andere kant die van enkele zeer serieuze liefhebbers!

Nieuwtjes uit de wetenschap - Vluchtgedrag van Mongoolse gerbils

Prooidieren, waaronder gerbils, hebben een aantal tactieken ontwikkeld waarmee ze zichzelf kunnen beschermen tegen roofdieren, zoals uilen. De meest eenvoudige en minst ingrijpende techniek is het hebben van een schutkleur. Wanneer je die eenmaal hebt, kost het je verder geen energie meer. Een andere techniek is het vluchten naar een veilige plaats om je te verschuilen. Dit vluchtgedrag vraagt elke keer weer een afweging tussen enerzijds wegrennen en waardevolle energie en tijd verbruiken, en anderzijds niet wegvluchten en hopen dat de dreiging verdwijnt.

Genetica

Wij zijn van mening dat de mooiste mutatie chinchilla’s gefokt wordt met de Standaard. Echter de kans om de gewenste mutatie te krijgen is hierbij niet altijd even hoog dan dat er twee mutaties chinchilla’s gekruist worden. Dit heeft te maken met de recessieve en dominante genetica van de chinchilla en of het heterozygote en/of homozygote diertjes zijn.

Woestijnspringmuis (Jaculus jaculus)

Zijn extreem lange achterpoten en kleine voorpootjes geven hem een opvallend uiterlijk. Hij loopt/huppelt op zijn achterpoten als een kangoeroe. De rug is oranje/geel-grijs en de buik is wit.

Chinese dwerghamsters

Bijna iedereen kent wel de Russische dwerghamster maar de Chinese dwerghamster is, ondanks dat, de eerste dwerghamster die in Nederland werd gehouden.

Nieuwtjes uit de wetenschap - Syren willen een reuzenrad!

Veel knaagdieren kuieren graag in hun looprad, en een groot aantal maakt er zelfs een renrad van. Na jarenlange discussies en veel onderzoek wordt het nu toch echt duidelijk dat een looprad de gezondheid van een Syrische hamster ten goede komt, en zeer zeker niet tot een dwangmatig rennen leidt. Maar wat is nu het ultieme rad voor een Syrische hamster, hoe ziet het ideale rad er volgens henzelf uit? Canadese wetenschappers, betrokken bij onderzoek naar de optimale verzorging van laboratoriumhamsters, hebben daar uitvoerig onderzoek naar gedaan en hun bevindingen in oktober 2005 gepubliceerd.

Blinde muizen kunnen met zenuwnet dag en nacht waarnemen

Muizen zonder lichtreceptoren (kegeltjes en staafjes) in hun netvlies kunnen toch het licht-donkerritme van dag en nacht waarnemen, dankzij een netwerk van lichtgevoelige zenuwuitlopers in het netvlies. Ignacio Provencio en zijn collega's van de Uniformed Services University in Bethesda ontdekten dit lichtgevoelige zenuwnetwerk in het netvlies van muizen met behulp van fluorescerende antilichamen die gericht waren tegen het pigment melanopsine (Nature, 31 jan.).

De bruine wilde rat!

De bruine rat is een cultuurvolger, wat kortweg inhoudt dat het dier de menselijke beschaving volgt en, voor een deel, ook afhankelijk is van de mens. Van oorsprong komt de bruine rat voor in steppegebieden van Oost-Azië. Aan het eind van de Middeleeuwen heeft de bruine rat zich in kleine aantallen verspreid richting Europa.

Herkomst van de mongoolse gerbil

De mongoolse gerbil is een zoogdier dat hoort tot de orde van de Rodentia (knaagdieren) en tot de familie Cricetidae. Zijn latijnse naam is Meriones unguiculatus, dit betekend geklauwde jager. Hij is het meest verwant aan de hamster. Over de hele wereld worden vele soorten gerbils gevonden, vooral in dorre, onvruchtbare en zanderige steppegebieden. In Noord-Afrika, Rusland, Iran, Turkije, Sri Lanka, India, Noord-China en Mongolië. Van alle gerbilsoorten is de mongoolse het meest bekend en vooral geschikt als huisdier.

Foutje in de fok: vouwoor

Bij de cavia’s kan het voorkomen dat het oor bovenaan gevouwen is. Dit wordt een vouwoor genoemd. Een vouwoor wordt gezien als een erfelijke fout.

De aanschaf van een chinchilla

Wanneer je van plan bent chinchilla’s in huis te nemen, zou je eerst goed na moeten denken of je mannetjes (bokjes) en/of vrouwtjes wil, naar welke kleur je voorkeur uitgaat en hoeveel je uit wil geven aan de diertjes. Het laatste heeft te maken met de kwaliteit van chinchilla’s, wil je showkwaliteit of huisdierkwaliteit? Voor een chinchilla die aan de eisen van een showchinchilla voldoet, betaal je veel meer als voor een chinchilla van huisdierkwaliteit. Voor ons persoonlijk maakt het niet uit, wij vinden elke chinchilla op zijn of haar manier speciaal!

De cactusmuis (Peromyscus eremicus)

Grijze rug met gelige flanken, wit/grijze buik. Ze hebben een lange staart, wellicht om de lichaamstemperatuur ermee te kunnen regelen. Ze hebben grote ronde oren en vrij lange achterpoten, waarmee ze grote sprongen kunnen maken.

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Een boodschap met een luchtje

Geleerden onderzoeken soms op het eerste gezicht de gekste dingen. Zo ook een groep van Amerikaanse, Duitse en Russische wetenschappers. Zij staken namelijk letterlijk hun neus in hamsterurine. Maar uiteindelijk leverde het onderzoek leuke resultaten op.

HaPV (Papova-virus) bij Syrische hamsters

Recent is onder hamstereigenaren onrust ontstaan vanwege de import van een aantal uit Zweden afkomstige hamsters op het Knagerfestijn van mei 2005 te Barneveld. Een Zweedse keurmeester/ fokker voor de Syrische hamsters heeft deze dieren op aanvraag van een aantal Nederlandse fokkers uit Zweden meegenomen. Zo’n 15 Zweedse Syrische hamsters wisselden van eigenaar. Paniek ontstond echter aan het einde van de showdag. De organisator van de show vertelde toen dat er in Zweden momenteel een zeer besmettelijk virus heerst onder de Syrische hamsters; het Hamster Polyoma Virus, HaPV tegenwoordig HaPyV genoemd, vanwege de bekendheid houden we HaPV aan.

Oogprolaps bij Syrische hamster

Die Tiaspo. Eén keer is het vrouwtje twee dagen weg naar Engeland, en meteen wordt hij ziek! Als ik er ben is er vrijwel nooit iets, zucht. Mijn moeder zag het zaterdagavond, Tiaspo (één van mijn Syrische hamsters) zijn oogbol was 1,5 keer zo groot als normaal en puilde echt helemaal uit, hij kon ook niet meer knipperen. Voor ik weg ging had ik alle hamsters en ook Tiaspo nog nagekeken en was er niets te zien! Mijn moeder wist ook niet wat het was en heeft het maar schoon geprobeerd te houden met gekookt (afgekoeld) water tot ik er zondag weer was.

Fokken met muizen

Vanaf dat een vrouwtjesmuis 2-3 maanden oud is, kan ze jonkies krijgen. Dat staat in elk boekje, maar er zijn ook al muizen die na 6 à 7 weken bevallen en die dus na een week of 3-4 al zwanger raakten. Muizen zijn ongeveer 21-23 dagen zwanger. Muizen hebben tijdens hun zwangerschap, en ook de weken erna extra eiwitten en vetten nodig. Dit kun je geven door middel van hondenkoekjes, kattenbrokjes, kattenmelk, brinta, kleine stukjes gekookt vlees, zonnebloemzaden of een gekookte eierdooier (wel af laten koelen!).

Zelf een terrarium maken!

Zoals u waarschijnlijk wel weet is de beste kooi voor Mongoolse gerbils geen kooi, maar een terrarium! Er zijn verschillende manieren om er een aan te schaffen. U kunt er gewoon een kopen, wat meestal erg duur is, een goedkopere manier is een oude van iemand anders overnemen of een oude aquarium te gebruiken. Maar de beste manier is natuurlijk om er zelf een te maken, op die manier kunt u helemaal zelf bepalen hoe jouw terrarium eruit komt te zien, welke vorm en hoe groot. Op deze pagina vindt u uitleg over hoe uzelf een eenvoudig terrarium kunt maken.

Satijnziekte bij cavia’s

Bij de cavia’s is ook een satijnfactor bekend. Satijnfactor zorgt ervoor dat de haren hol zijn. Dit zorgt ervoor dat het licht weerkaatst wordt waardoor er een glans ontstaat. De haren zijn in het algemeen ook fijner en zachter. Satijn is een recessieve mutatie (= er zijn twee genen nodig om het tot uiting te laten komen). Satijn kan in principe bij ieder caviaras voorkomen. Helaas komt bij cavia’s met satijnbeharing een ziekte voor welke ook wel satijnziekte genoemd wordt.

De geschiedenis van de chinchilla

De chinchilla is afkomstig uit Zuid-Amerika (Chinchilla laniger bewoont het Andesgebergte, Chinchilla breviacudata komt uit de streek van Bolivië) , met een geografische spreiding die beïnvloed wordt door de hoogte. In de vrije natuur vind men de chinchilla’s terug tot op een hoogte van 5000 meter in Chili, Argentinië, Peru en Bolivia: zijn woonverblijf bestaat uit de bergen en de hoogplateaus. Ze leven in het wild in kolonies van 100 of meer exemplaren en zoeken graag dekking in holen en rotsspleten.

Afrikaanse dwergrelmuis (Graphiurus murinus)

Deze muisjes doen hun naam echt eer aan...ze rellen echt! Mijn mannetje vindt het leuk om zijn voorpootjes in de banaan te duwen om zo vervolgens handtekeningen op het glas te zetten. Muisjes met karakter dus! In het begin snapte ik ook niet waarom ik hun lampje zo vaak moest vervangen, totdat ik ze op een avond betrapte. Ze sprongen allebei op het lampje en schudden er net zolang mee totdat het uitging. Een gaasje eromheen voorkomt dit gedrag en dan kunnen ze ook hun pootjes niet verbranden.

Een nestje Campbelli dwerghamsters

Dit nestje Campbelli dwerghamsters is geboren op 30 augustus 2005. Twee van de jongen lagen aan de andere kant van de kooi. Als eerste heb ik wat voer gegeven zodat het Campbelli vrouwtje van het nest afging en ik de ruimte had om de twee jongen terug in het nest te leggen. Als je heel goed kijkt zie je dat er kleintjes zijn met rode ogen en met zwarte ogen.

Het PAPOVA-virus bij Syrische hamsters

Tijdens Het Knagerfestijn in mei 2005 te Apeldoorn zijn er door een Zweedse keurmeester, op verzoek van diverse eigenaren, een stuk of 15 jonge Syrische hamsters naar Nederland meegebracht voor de verkoop. Zweden staat bekend om zijn kwalitatief goede Syrische hamsters en een nieuwe bloedlijn was in ons land meer dan welkom. Binnen één dag werd echter al bekend dat in Zweden zelf sinds een maand mogelijk het Papovavirus heerst. Natuurlijk brak er onder de nieuwe Nederlandse en Belgische eigenaren direct “paniek” uit want het Papovavirus is een zeer besmettelijk virus ( dat overigens alleen bij Syrische hamsters voorkomt) met een bijzonder lange incubatietijd van 5 tot maar liefst 30 weken! Andere hamstersoorten kunnen dit virus niet krijgen, echter wel overdragen als ze in contact zijn geweest met besmette Syrische hamsters.

Muziek kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van muizen

De 16 jarige David Merrill, student aan de Nansemond River High School in Suffolk in de staat Virginia in Amerika, bedacht dat de luide klanken van hardrock muziek een schadelijk effect hadden op fans van die muziek. Hij bedacht een test om uit te vinden hoe schadelijk dat effect was. Hij nam 72 muizen en verdeelde ze in drie groepen: 1 om te testen hoe de muizen reageerden op hardrock, 1 om te testen hoe ze reageerde op klassieke muziek van Mozart en een controle-groep die helemaal geen muziek te horen kreeg.

Het virus SDAV en SDA

Veel liefhebbers van ratten schrikken tegenwoordig bij het horen of zien van de letters SDAV, dat in kringen ook wel "hét virus" wordt genoemd. De schrik is vooral ontstaan door de vele verhalen over ratten die plotseling overleden. Maar is die angst terecht, of hebben we te maken met begripsverwarringen en onbekendheid met ziekten bij ratten? Ik zal proberen het een en ander toe te lichten.

Vechten

Mongoolse gerbils zijn sociale dieren en zullen dus normaal gesproken leuk en gezellig met elkaar omgaan. Maar helaas gebeurt het toch af en toe dat gerbils in een groep gaan vechten. Uit de vragen die ik krijg via het (Engelstalige) forum of via e-mail blijkt dat toch veel mensen hier problemen mee hebben, vandaar dat ik besloten heb deze pagina te maken.

De Lunkarya cavia!

Sinds 25 september 2005 zijn er officieel de eerste Lunkarya cavia’s in Nederland gearriveerd. Rita van Caviastal Ling-Ling in samenwerking met Caviastal Allegonda zijn hier verantwoordelijk voor. Rita zit nu zo’n anderhalf jaar in de cavia’s en ze heeft zich gespecialiseerd in de langhaar variant, hoofdzakelijk met krul en daar is sinds kort de Lunkarya bij gekomen. De Lunkarya’s zijn cavia’s met lang krullend en vooral stevig haar.

Een nieuwe chinchilla

Sinds kort heb ik een nieuwe chinchilla. Beertje is overleden en Bella zit helemaal alleen. Bella heeft vorig jaar, toen ze nog bij haar moeder zat, een kattennageltje door het bovenste vlies van haar oogje gehad waardoor het vocht achter dat vliesje wegvloeide en ze zodoende niets meer kon zien met dat oog. Verder was ze perfect in orde dus kon ik haar gewoon als troeteldier houden.

Afrikaanse dwergmuis (Mus minutoides)

Kleinste knaagdier ter wereld. Erg sociaal levend. Nachtdier. Meerdere mannen kunnen samen gehouden worden al zal bij nieuwkomers de eerste dagen ff gevochten worden om de rangorde te bepalen.

Amputatie van een rattenpoot!

Sinds wij dit knaagdierenmedium begin dit jaar zijn gestart heb ik inmiddels veel copy ontvangen over bijzondere knagende onderwerpen. Sommige zijn bijzonder leuk en andere zeer aangrijpend. Zo ook het bericht dat binnen kwam tegen het eind van augustus over Vicktory de rat van Christiane of liever “Chrisd” zoals zij zich zelf voorstelt.

Een dagboek van een ziek Syrisch hamstertje! (spoelwormen)

Het gaat niet goed met Lana… Ze is ontzettend vermagerd (van 200 gram naar 135) en is stukken minder actief. Na onze vakantie begon dat; ik dacht eerst dat het door de logeerpartij zou komen, verandering van omgeving en zo, en ook de warmte van toen. Maar ze kwam maar niet bij, en gaat er steeds zieliger uitzien. Als ze wakker is staan ook de oortjes niet meer overeind.

Muis (Mus musculus)

De naam muis wordt gebruikt voor kleine soorten uit de orde knaagdieren, en zelfs voor andere zoogdieren. Kenmerken van de muis zijn een slank lichaam, relatief grote oren en een lange staart.

Ratten met verzilvering

Regelmatig tref ik op mijn keurplankje ratten aan, welke zijn ingezonden in de categorie verzilvering. Het blijkt dat er bij de inzenders veel onduidelijkheid bestaat omtrent de juiste verzilvering.

Uiterlijke kenmerken

Mongoolse gerbils zijn kleine knaagdieren. Zonder de staart zijn ze 110-135 mm lang. De gepluimde staart heeft een lengte van 95-105 mm. Mongoolse gerbils hebben een gewicht van 60-85 gram en in geval van overgewicht tot 120 gram. De mannetjes zijn 10-20% zwaarder dan de vrouwtjes. In het wild is er geen verschil in het gewicht tussen de mannetjes en vrouwtjes en wegen de volwassen gerbils gemiddeld 60 gram.

Vitamine C van levensbelang voor Cavia’s

Cavia’s zijn meestal geen gemakkelijke eters. Ze eten op latere leeftijd het liefst voedsel dat ze als jonge cavia hebben leren eten. Verandering van voedingsmiddelen of zelfs van een merk voerkorrel kan al problemen geven, vooral spijsverteringsstoornissen.

Chinchilla's verschonen

Oh jee het is weer zover. De chinchillakooi moet verschoond worden. Er is niets dat ik zo verafschuw, buiten de geur van Kattenvoer, als het verschonen van mijn beestjes. Zolang ze in een schone kooi zitten zijn ze zo lief. Maar ja, zo’n kooi blijft niet eeuwig schoon.

Chinese Boomeekhoorn (Tamiops swinhoei)

De chinese boomeekhoorn is een perfecte beginners eekhoornsoort. Het is een dagdier en kan goed koppel- of groepsgewijs gehouden worden. Zelfs als het vrouwtje jonkies heeft kan de man er bij blijven, hij schijnt zelfs een goede vader te zijn. Het is dus een hele sociale eekhoornsoort. Uiteraard ligt dit wel aan het karakter van de individuele dieren.

De degoe een onbekende knager

De degoe -ook wel degu genoemd- is een relatief onbekende knager. Je zult het diertje niet in elke dierenwinkel tegenkomen. En dat is maar goed ook want de degoe is lang niet geschikt voor iedereen.

Een nestje

De geboorte van dit nestje ging heel erg vlot! Dit nestje is op vrijdag 3 juni 2005 geboren om ongeveer 14:30 uur. De geboorte heeft maar 15 minuten geduurd. Wat mij opviel is dat het mannetje een uurtje apart ging liggen en daarna ernaast ging slapen. Voor de geboorte had ik het vrouwtje nog heel even in de hand en ze voelde wat koud aan.

Erfelijkheidsleer

"Fokken is gokken" wordt wel eens beweerd. Dat is gedeeltelijk wel waar maar aan de andere kant is het resultaat binnen bepaalde grenzen wel te voorspellen, theoretisch althans. Als u op de hoogte bent van bepaalde gegevens uit de erfelijkheidsleer dan kunt u een bewustere keuze maken welke dieren u wilt gebruiken voor de fokkerij. Hieronder wil ik enkele termen bespreken die men in de genetica vaak tegenkomt.

Afwijkende vachtstructuren

In de loop der tijd heb ik veel muizen gehad met afwijkende vachtstructuren. Hieronder heb ik wat foto’s van deze dieren.

Mini-mini...

Mijn rat is groot, dik en ik zou er graag een kleinere hebben, maar… een jonge rat groeit en een muis, wel, ik hou er niet van…! Dan rest er nog een oplossing: een dwergrat kopen. En ja, deze bestaan ook!

Liplikken bij gerbils en andere knagers

Het komt regelmatig voor. Jonge gerbils die te oud zijn om bij hun moeder melk te drinken, maar nog te klein zijn om zelf bij de waterfles te kunnen komen. Of in de natuur, om zelf in hun vocht te kunnen voorzien. Hoe komen deze kleintjes dan aan hun water? Onderzoekers aan de Universiteit van Nijmegen hebben onderzocht hoe jonge gerbils aan hun benodigde vocht komen.

De CH-Teddy

De Zwitserse Teddy of CH-Teddy is een ruwharige cavia die geen rozetten mag hebben. De vacht moet een lengte hebben van ca .4-6 cm, over het gehele lichaam gelijkmatig lang zijn en van het lichaam afstaan. De buikbeharing moet licht gekruld zijn. Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht iets korter zijn. De CH-teddy moet een krachtig gebouwd lichaam hebben met brede schouders. De kop moet relatief stomp zijn met het liefst ver uit elkaar staande ogen, die groot en glanzend zijn. De oren zijn hangend en welgevormd.

Schimmel

Pelsbreuk is een symptoom van een schimmel die de vacht van ruig en borstelig aanzien geeft. De punten van de snorharen splijten en breken af, ook wordt de neus kaal. Als medicijn is er een schimmelpoeder te koop voor in het zandbad. Dit is te verkrijgen bij de dierenarts of grote fokkers.

Steppenlemmingen (Lagurus lagurus)

Steppenlemmingen komen in Oekraïne tot Noord-Kazachstan, Mongolië en het noordwestelijke gedeelte van China voor. Een Steppenlemming lijkt heel erg op een dwerghamster. Qua lichaamslengte worden ze niet groter dan 9 tot 13 centimeter en ze hebben ook een aalstreep (= een streep van kop tot staart). Maar ze hebben geen wangzakken zoals een hamster. De Steppenlemming behoort tot de familie van de woelmuizen. Steppenlemmingen worden niet oud. Ze worden gemiddeld anderhalf jaar oud.

Zal ik er één of twee nemen?

Heeft u wel eens in een dierenwinkel over de vraag “zal ik één of meer dwerghamsters nemen?” nagedacht terwijl u keek naar een heel leuk groepje jonge dwerghamsters? Ze zijn zo lief en zijn ze niet zielig als je er maar één neemt? Laatst was er op het forum van DeHamster.nl een heftige discussie hierover en stonden ze stil bij deze vraag. Maar hoe zit het nu?

Nagelkleur van de Syrische hamster, pigment of niet?

Een gebeurtenis tijdens de Kleindierenexpo 2004 in Utrecht is de aanleiding van dit artikel. De Syrische hamsters werden naar de letter van de Standaard gekeurd. Als gevolg hiervan kregen veel hamsters een onvoldoende vanwege het ontbreken van pigment in de nagels. De vraag die na afloop bleef hangen is of er nog wel Syrische hamsters met pigment in hun nagels bestaan ... of ooit bestaan hebben.

Voeding

Knaagdieren kregen jarenlang dag in dag uit hetzelfde voorgeschoteld: gemengd knaagdierenvoer. Uit onderzoek naar de voedingsgewoontes van knaagdieren in de vrije natuur is gebleken dat ze over het algemeen een heel andere, meer afwisselende voedingsbehoefte hebben.

De naaktrat

Een ieder die al eens een paar dierenwinkels binnengestapt is, of een tijdje op een rattenforum heeft verbleven, is ‘m vast al eens tegengekomen: de naaktrat. Net zoals andere ratten een aanhankelijk, zacht en lief diertje en ideaal voor mensen met allergieën! Of toch niet?

Meriones verwarring

Er zijn een aantal gerbils van het geslacht Meriones die steeds weer tot verwarring leiden. Misschien helpt het om de verschillende soorten eens op een rijtje te zetten. Het gaat met name om de volgende soorten: Meriones crassus (Sundevall gerbil uit Pakistan), Meriones crassus perpallidus (een Sundevall ondersoort uit Egypte), Meriones shawi (Shawi gerbil) en de Meriones libycus (Libische gerbil).

Algemene informatie over cavia's

Cavia’s zijn groepsdieren en worden liever samen(met 2 of meer) gehouden. Dit kan de combinatie zeugje-zeugje zijn, beertje-beertje of gecastreerd beertje-zeugje. Nooit een beertje en zeugje altijd samen houden, zij moeten een eigen hok tot hun beschikking hebben, ook als je ermee fokt. Als je een cavia toch alleen wilt houden, moet je altijd veel tijd aan het diertje besteden, dus niet 2 x per dag voer geven en verder niet naar omkijken.

Darmstoornissen bij chinchilla's

Een van de grootste veroorzakers van sterfte bij chinchilla’s is de darmstoornis. Hoewel de meeste dieren gelukkig altijd gezond zijn is de kans op darmstoornissen, naast voedingsfouten, het grootst in voor- en najaar. De natte vochtige jaargetijden.

Nieuwe knaagdiersoort ontdekt!

In Laos is een volledig nieuwe knaagdierenfamilie gevonden die gelijkenis vertoont met een rat-achtig schepsel. Het dier heeft lange snorharen, gedrongen benen en een staart die met dicht haar is begroeid en werd tijdens een verkoop op een markt voor jagers ontdekt.

De nieuwe kleurvariëteiten bij de Campbelli dwerghamsters

Het leek me aardig om eens wat te schrijven over de nieuwe kleuren waaraan wij hier in het Verenigd Koninkrijk aan het werken zijn. Ik wil graag van tevoren vermelden dat de meningen over deze kleuren van mij zelf zijn, ik zie deze dingen terug in mijn eigen hamsters die ik zelf gefokt heb en iedereen die geïnteresseerd is is welkom een kijkje te komen nemen.

De overwintering van de Syrische hamster

De hamster is één van de diersoorten die een winterslaap houden. Een winterslaap wordt gedefinieerd als « een staat van slaap waarin zekere diersoorten de winter doormaken. Deze staat is gekarakteriseerd door een narcose en door een belangrijke vermindering van de lichaamstemperatuur en de metabolische activiteit, en door een vermindering van de levenstekens. Het is een fysiologisch proces bij veel koudbloedige dieren. NOTA : naast de winterslaap bestaat er bij sommige soorten een gelijkaardige staat om de hitte van de zomer door te komen, dit noemt men de zomerslaap.

Huisvesting

Wilt u een muis verantwoord en comfortabel kunnen huisvesten in gevangenschap, dan is het van belang enig inzicht te hebben in de wijze waarop hij in de vrije natuur leeft. Ook al zit de muis bij u thuis in een hok of kooi, het is toch mogelijk zijn natuurlijke leefomstandigheden enigszins te benaderen, zodat hij zich zo prettig mogelijk zal voelen.

Het kopen van een rat

Zo, dus je bent eindelijk naar een show gekomen om je droomrat uit te zoeken? Visioenen van vriendelijke knuffels bij je op schoot, snoepjes delen en het showen van je nieuwe huisdier aan vrienden en familie dansen door je hoofd, toch?

De dikstaartgerbil als huisdier

De dikstaartgerbil Pachyuromys duprasi is een nog erg onbekende gerbilsoort op de huisdierenmarkt. Hierdoor is er nog maar weinig informatie over dit aantrekkelijke diertje te vinden. Desondanks dat de dikstaartgerbil nog niet erg bekend is, is het een leuk en aantrekkelijk huisdier.

De geboorte van de Cavia

De aanwezigheid van het beertje kan een kalmerende werking hebben op de toekomstige moeder. Er zijn gevallen waarbij het mannetje helpt door de jongen droog te likken. Over het algemeen laat het geboorte proces de mannetjes koud. Hij blijft meestal in de andere kant van de kooi zonder de minste interesse te tonen.

De schatjes uit het Andesgebergte

Praktisch iedereen die chinchilla’s heeft weet nu waar zij oorspronkelijk vandaan zijn gekomen, namelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.Zij kwamen voor in Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.

Boeroendoek

De wildkleur boeroendoek is grijsbruin tot roodbruin met 5 zwarte strepen over de rug, tussen de zwarte strepen heb je 2 witte strepen en 2 bruine strepen. Bij de Chipmunk(Tamias striatus) zijn de 2 binnenste bruine strepen breder dan de 2 witte. Bij de boeroendoek(Eutamias sibiricus) zijn de strepen allemaal even dik. Ook op de kop rondom de ogen lopen strepen. Het oogje ligt in de donkere streep en boven en onder het oogje lopen witte strepen tot aan de neus. De oortjes zijn vrij klein en hebben geen pluimpjes.

Koppelen van Russische dwerghamsters

Je hebt er veel over nagedacht en over nagelezen en je weet het helemaal zeker. Je wilt een keer gaan fokken met je 2 Russische dwerghamsters. Alleen je hebt beide hamsters in een apart kooitje zitten. Wat nu?

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Hamsterterreur?

Onlangs is een driejarige Amerikaans jongetje ernstig ziek geworden na een hamsterbeet. Het gezin had een aantal keer achter elkaar een Syrische hamster gekocht in de dierenwinkel. Alle diertjes overleden binnen ëën week na aankomst aan natstaart, diarree. Eën van de hamsters had het jongetje in zijn ringvinger gebeten, kort voordat de desbetreffende hamster overleed. Een week na deze beet kreeg het jongetje ernstige koorts en opgezette lymfeklieren in zijn linkeroksel, op de plaats van de beet was een zweer ontstaan en hij voelde zich heel beroerd. Het jongetje werd direct met antibiotica behandeld, maar dat sloeg niet aan. Nader onderzoek van het lymfeklierweefsel wees uit dat het jongetje last had van een Tularemie infectie. Daarna werd een ander, specifiek, antibioticum voorgeschreven en het jongetje genas vervolgens.

Mutaties bij de kleurmuis, deel 2

De dumbomutatie is reeds lang gevestigd bij ratten. Voor hen die onbekend zijn met deze mutatie, de oren zijn groot en rond en laag aan de zijkant van het hoofd geplaatst. De mannelijke dumboratten hebben over het algemeen een bredere, forsere bouw dan standaard mannetjes. De vrouwtjes kunnen ook een beetje grover zijn dan standaard ratten, maar niet zo duidelijk als de mannetjes. Deze variëteit wordt niet erkend door NFRS*, maar wel door de Nederlandse NMC.

De dumbo rat

Een dumbo rat is eenvoudig een tamme rat (Rattus norvegicus) met een mutatie ter hoogte van de oren: deze zijn groter en ronder, en zijn lager op het hoofd geplaatst. Volgens de foklijn zijn de meeste van deze ratten gekozen voor hun zeer zacht temperament. Ze hebben totaal geen last van hun dumbo-zijn. In tegendeel, deze karakteristieken geven hen de zachtere aanblik van een dikke baby met flaporen… de meeste mensen kunnen hen niet weerstaan.

De Mongoolse Gerbil

De Mongoolse gerbil behoort tot de Cricetidae familie, dat is de familie van de hamster-achtigen. Zijn Latijnse naam is Meriones unguiculatus, wat geklauwde jager betekend. Iedereen die wel eens gerbils heeft zien vechten snapt waar deze naam vandaan komt!

Hoe tam is een Chinchilla?

Sinds een jaar of twee fokken wij op kleine schaal chinchilla’s en potentiële kopers vragen vaak of ze handtam zijn en hoe je ze tammer kunt maken. Nu zijn chinchilla’s over het algemeen geen dieren die je een uur op je schoot kunt aaien, wat vaak wel met konijnen of cavia’s kan. Je zou dus kunnen zeggen dat een chinchilla minder tam is, maar ik denk dat dit voor een groot deel aan het nieuwsgierige karakter van de chinchilla ligt. Zij willen gewoon niet stil zitten als er nog zoveel dingen te bekijken en vooral te beknabbelen zijn.

Mijn degoes

Hoe ik de degoe heb leren kennen, of er bij gekomen ben om ze zelf in huis te willen, weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik al lange tijd in ze geïnteresseerd ben, en vooral de laatste 2 jaar werd de drang om ze zelf in huis te hebben erg groot.

De kleurslagen van de zwartstaartprairiehond

Bij de wildkleur variëteit is de vacht op de rug bruin van kleur met grijsachtige schakering en zwarte puntjes aan de uiteinden van de haartjes, de buik is crème kleurig en typisch is de zwarte punt op de staart. De kleuren variëren van dier tot dier en van seizoen tot seizoen, twee maal per jaar is er een vachtwissel en in de winter hebben ze een dikkere soms rossigere vacht die in de zomer korter, gladder en ietwat grijziger wordt.

De oorsprong van de opal mutatie bij Campbelli dwerghamster

Zoals sommigen van jullie weten, zijn er veel berichten in Europa geweest dat het opal gen geen ware mutatie is die in zuivere Campbelli dwerghamsters ontstond. Er bestaat een vermoeden dat de opal campbelli's zijn ontstaan uit kruisingen met blauwe Russische dwerghamsters. Ik ontving mijn eerste opals tien jaar geleden en ken ze als zuivere Campbelli's. Niettemin, om verdere speculatie te vermijden en geruchten tegen te gaan, heb ik onze Amerikaanse dieren getraceerd naar de oorsprong van de mutatie en bevestiging ontvangen dat de opal mutatie inderdaad in een kolonie van zuivere Campbells verscheen.

Knikstaarten bij Syrische hamsters

In november 2003 was ik aandrager tijdens een keuring van Syrische hamsters in het Belgische Hasselt. Er werd gekeurd door een Zweedse vrouwelijke keurmeester en het viel me op dat ze bij elke hamster even aan het staartje voelde.

Mutaties bij de kleurmuis

De bescheiden wilde versie van Mus musculus is door veel veranderingen gegaan, van de tamme kleurmuizen die we vandaag kennen tot aan laboratoriummuizen die in het donker oplichten. Ik dacht dat het de leden van de National Mouse Club zou kunnen interesseren om over een aantal mutaties van de muis te lezen.

Het grote belang van goede voeding bij de ratten

Het zal ongeveer 30 jaar geleden zijn dat ik mijn eerste rat kreeg, en vanaf toen zijn ze bijna niet meer uit mijn leven geweest. Sterker nog, mijn dochter is sinds enkele jaren ook verliefd op de stoere knager met lange staart! Je zou bijna zeggen dat het genetisch is doorgegeven!

Stereotiep graven bij Mongoolse gerbils en hoe het kan worden voorkomen

Iedereen die Mongoolse gerbils houdt kent het probleem: de gerbils graven constant in de hoeken van hun kooi of bak. Dit is geen normaal gedrag zoals het in de natuur voorkomt vanwege zijn karakteristieke patroon is hier sprake van zogenoemd 'stereotiep graven'. Ik wil hier een eenvoudige methode voorstellen die helpen kan de ontwikkeling van dit gedrag bij Mongoolse gerbils te voorkomen.

De naam cavia

Er zijn veel verschillende en onduidelijke benamingen voor de cavia. Ook in het buitenland zijn er veel verschillende namen. Vele namen in het buitenland bevatten het woord varkentje of guinea. Eigenlijk is dit heel merkwaardig, want het is geen varkentje en de cavia komt ook niet uit Guinea. De wetenschappelijke naam is misleidend namelijk 'Cavia porcellus'. Dit betekent letterlijk pig-like cavy (op een varken lijkende cavia).

Acacia rat (Thallomys paedulcus)

De Acacia rat kan ongeveer 12-16 cm lang worden, exclusief de staart. De staart is een klein beetje behaard en is tussen de 13-20 cm lang. Een volwassen dier weegt ongeveer 65-70 gram. De kleur van de dieren is overwegend grijs/bruin, met een lichtere buik en donkere vlekken rond de ogen.

Winteragressie bij prairiehonden

Met de regelmaat van een klok worden prairiehonden afgeschilderd als agressief en onhandelbaar. Niets is minder waar, doch men heeft wel rekening te houden met hun hormonaal systeem.

Campbelli's, het land de vele mogelijkheden: Amerika!!

Als we het over Amerika hebben dan weet je bij voorbaat dat daar alles groter, veel meer, en vooral dat alles daar mogelijk is! Dat geldt ook bij het fokken van dwerghamsters. De veelheid in variaties aan kleuren is bijzonder te noemen. Sinds enige tijd heb ik daar contact met een vrouw, Linda Price genoemd, die een voor mij hierin baanbrekend werk verricht! Zij heeft op internet een website die alle variaties met naam en toenaam omschrijft. Ik vond deze pagina’s zo indrukwekkend dat ik haar toestemming heb gevraagd om een en ander te vertalen voor het tijdschrift Rodent. Ik wil hierbij dan ook van deze gelegenheid gebruik maken en het volgende introduceren, het meest recente stukje publicatie van Linda Price!

Nieuwtjes uit de wetenschap: onhoorbare roep

Jonge, hulpeloze hamstertjes hebben hun moeder hard nodig. Zij beschermt en voedt het jonge kroost. Maar moeders moet natuurlijk ook wel eens op stap, en dan blijven de jonkies alleen achter. Moeder mag dan niet te lang wegblijven omdat de jonkies het anders te koud krijgen. Onderzoekers in Japan hebben ontdekt dat hamsterpuppies dan specifieke kreetjes gaan slaken. Het blijkt dat Syrische, Russische en Chinese hamsters allemaal verschillende kreten uitslaan. Een deel daarvan is voor ons hoorbaar, een ander deel is ultrasoon. Dat betekent dat de toontjes zo hoog zijn, dat we ze niet kunnen horen.

De Totem "muis"

Het Totem dier van het zuiden is de Muis. De kracht van de Spirit van het zuiden ligt in de ontdekking van het leven door onderzoek en ervaring, het testen van de zintuigen en vertrouwen hebben op je intuïtie.

De geschiedenis van de siamese rat

In 1978 bood de genetische adviseur van de Britse “National Fancy Rat Society” (NFRS), Mr. Roy Robinson, zijn hulp aan om ratten, afkomstig van een laboratorium in het Franse Orly, te importeren. Een Brits laboratorium in Charshalton Surrey bood zich aan om mee te werken aan deze onderneming door het delen van de kosten van de quarantaine.

Kleuren en formules bij Gerbils

Onlangs vroeg iemand van onze vereniging mij welke kleuren hij moet bij elkaar zetten om goede gerbils te fokken. Alles hangt af van wat men wil bereiken...Wil men een kleur versterken, de goede eigenschappen qua bouw en type overplanten op een andere kleur, wil men een zuivere stam voor een bepaalde kleurslag opbouwen, dit zijn enkele redenen om tussen kleurslagen onderling te gaan kruisen.

Nagels en nagelverzorging

De cavia nagel groeit constant. De ene nagel groeit recht vooruit en de ander heeft een kromming of zelf een kromming naar buiten. Naar mate de cavia ouder wordt worden de nagels brosser en groeien ze onregelmatiger. De cavia’s die gehouden worden op een zachte bedding zullen meer nagelverzorging nodig hebben omdat ze minder weerstand krijgen van de zachte bedding zodat ze op natuurlijke wijze afslijten. Sommige mensen zetten een steen in de kooi in de hoop dat de nagels afslijten maar helaas heeft dit meestal geen effect. Sommige cavia's bijten op de nagels van hun achterpoten.

Beschrijving en illustratie van de belangrijkste kleurmutaties bij de chinchilla's

De mutaties komen overeen met het spontaan verschijnen van een genetische modificatie bij een individu, en waarvan de transmissie gebeurt volgens dezelfde wetten als de andere karakteristieken, volgens hun dominant of recessief karakter.

Kennismaken met de degoe

Wie heeft ze al eens niet gezien in een dierenzaak, degoes. Ze zien er o zo schattig en snoezig uit, en ze zijn met hun zeer actieve levenswijze een lust voor het oog. Aan het houden van degoes kleven echter een paar flinke nadelen die niet mogen worden onderschat. Veel mensen kopen zo een lieve schattige actieveling zonder dat ze weten waar ze aan beginnen, met alle problemen van dien. Daarom ga ik in dit artikel even dieper in op mijn eigen ervaringen en op dingen die ik heb geleerd van collegaliefhebbers.

Cynomys Ludovicianus versus Spermophilus Richardsonii

Vrij vertaald de Zwarstaartprairiehond tegenover de Richardson Grondeekhoorn… Men zal zich waarschijnlijk afvragen waarom ik deze vergelijking wil maken en de reden is vrij voor de hand liggend, beiden dieren lijken enorm op elkaar en door de vraag naar prairiehonden waaraan niet kan voldaan worden zijn er Richardsons opgedoken… zij worden meestal vanuit Nederland ingevoerd en verkocht als mini - of dwergprairiehonden, een ondersoort… Niets is dus minder waar en zijn vijf ondersoorten bij de Zwartstaartpriariehond en de Richardson is daar géén van…

De dwerghamster

Wordt ook wel de Russische, Djoengaarse of Siberische hamster genoemd. De populairste hamster is de grijze of wildkleur dwerg met het zwarte aalstreepje op de rug. Hij is degene waar ik vandaag over zal praten.

Help, hamster in winterslaap!

Het is tijdens de donkere, koude wintermaanden waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere hamster: in een lange, diepe slaap vallen en een baasje hebben dat denkt dat je dood bent. Het wil inderdaad nog wel eens gebeuren dat mensen een hamster in winterslaap voor dood aanzien. Maar niets is minder waar!

De voeding van muizen

Knaagdieren kregen jarenlang dag in dag uit hetzelfde voorgeschoteld: gemengd knaagdierenvoer. Uit onderzoek naar de voedingsgewoontes van knaagdieren in de vrije natuur is gebleken dat ze over het algemeen een heel andere, meer afwisselende voedingsbehoeften hebben.

De husky rat

De husky rat is geen aparte rattensoort, maar een 'gewone' tamme rat met een bijzonder tekeningpatroon. Dat tekeningpatroon is husky genoemd omdat het sterk lijkt op de tekening van de gelijknamige poolhond. Typerend voor de husky rat zijn de witte buik en poten, de witte bles op de kop en de gekleurde rug met daarin een mengeling van witte haren.

Het selecteren van fokdieren bij gerbils

e beschouwen hier enkel de in gevangenschap meest voorkomende soort gerbil: de Mongoolse gerbil (Meriones unguiculatus). Veredeling van de soort zou een van de belangrijkste doelen moeten zijn van een gerbilfokker. Verbetering door selectie vereist geen excessieve kennis van de genetica, maar is vooral gebaseerd op een goed "fokkersoog" voor de dieren, tegelijkertijd met het goed observeren van de leefgewoonten van de gerbil en voldoende kennis van de elementaire voedselbehoeften.

De Cuy

Cuyes zijn erg mooie dieren die er aantrekkelijk uitzien. Iedereen zou wel graag zo’n grote lieve leuke troetel cavia willen hebben! Helaas zijn dit geen dieren die je kunt houden als troeteldier. En eigenlijk zijn het geen huisdieren. Deze dieren hebben heel erg veel ruimte nodig en zullen ook nooit echt tam worden. Bij teveel stress zal het dier vroegtijdig overlijden.

De bouw van de chinchilla

Als we meerdere chinchilla’s slapend bekijken, worden we ons snel bewust van het feit dat ze niet allemaal dezelfde vorm hebben. En al snel maken we een keuze: « Ik hou meer van die met zijn mooie ronde oortjes, » « O nee, ik hou meer van die met zijn korte snuit » enz… Voor de mensen die iets meer willen weten over de « vormen » van de chinchilla’s volgen hier enkele feiten over dit onderwerp.

De Molhamster

Bij het bekend maken van de positieflijst voor de zoogdieren in augustus 2000 beweerde een dierenhandelaar die men een interview afnam dat “men nu nog wel de Syrische Hamster mag houden, maar niet meer deze Molhamster”. Hierbij werd een beeld getoond van een simpele zwarte Syrische.

Zwartstaartprairiehonden: Leefwijze in de natuur

Het zijn schermerdieren die 's morgens aktief zijn en aan het einde van de dag, ze zijn het grootste deel van de dag in hun holletje. Ze doen geen winterslaap (behalve de Cynomys Gunnisoni) maar zijn zeker minder actief van december tot januari.

Kretenzische stekelmuis (Acomys minous)

De Kretenzische stekelmuis (Acomys minous) is een knaagdier uit de onderfamilie Deomyinae, de stekelmuizen en verwanten van de familie Muridae, die ook de gerbils en de muizen en ratten van de Oude Wereld omvat. Net als de andere leden van het geslacht Acomys, de stekelmuizen, heeft de Kretenzische stekelmuis zachte stekels op zijn rug, die uit de vacht steken. Deze soort is alleen te vinden in drogere streken op het eiland Kreta.