Overzicht van de aanwezige artikelen over diverse onderwerpen

Gewenste overzicht:

Bedrijfsmatig houden van dieren

Verslag van de presentatie gehouden op Exoknaag 2 december 2018 over bedrijfsmatig houden van dieren. Dit verslag is geschreven door Martin Braak.

Invloed van externe factoren

Bij het fokken leren we hoe e.e.a. zit met de erfelijkheid. Sommige leren hiervoor trucjes aan, anderen verdiepen zodanig in de genetica dat ze alle genetische eigenschappen van kleuren kennen en weten hoe dit werkt. Maar er zijn ook eigenschappen van buitenaf die invloed hebben op de door ons gefokte dieren. 

Dit wordt ook wel met de moeilijke naam epigenetica aangeduid. Epigenetica betekent letterlijk “rondom het DNA”. De naam is door de Engelse bioloog Conrad Waddington in 1942 bedacht en zijn idee was dat ervaringen en leefomstandigheden van dieren de erfelijke materiaal kunnen beïnvloeden. Epi komt uit het Grieks en staat voor iets wat boven of achter de genetica ligt.

Erkenningen 2017

Dit artikel gaat over de erkenningen 2017 zoals de Russisch Blauw Agouti tamme rat en de Rex beharing bij de Syrische hamster.

Erkenningen 2016

De fokkers voor de aanvraag van een voorlopige erkenning waren dit jaar goed op tijd en gelukkig kwamen ook de vragen met betrekking tot de nieuwe erkenningen ruim op tijd binnen zodat ik (Anneke) de fokkers door de gehele problematiek van het aanvragen en de papierhandel heb kunnen helpen. Helaas voor één inzender uit het buitenland kwam haar aanvraag veel te laat binnen. Gelukkig betrof het hier een ervaren fokster die er begrip voor had en haar aanvraag komend jaar zal in dienen. De bestuur van de NKV vind het jammer dat er erkenningen zijn aangevraagd buiten de NKV om, hierdoor hebben we zelf de dieren niet kunnen beoordelen van te voren en geen goed advies naar de standaardcommissie kunnen geven.

Inzendingen fotowedstrijd 2014, mooie sfeer foto's

Eind 2014 heeft de N.K.V. een fotowedstrijd gestuurd en alle bezoekers van de website opgeroepen om sfeer foto's in te sturen. De foto's mogen door iedereen voor bijvoorbeeld een jaarkalander of leuke muismat gebruikt worden.

De biologie van haarkleur en tekening in knaagdieren

Variaties in haarkleur en tekening zijn enorm belangrijk in de fok van knaagdieren. De laatste honderd jaar is duidelijk geworden dat heel veel verschillende genen, ongeveer 130, de kleur en tekening van onze knaagdieren bepalen. Om beter te kunnen begrijpen hoe al die verschillende genfuncties kunnen leiden tot al die kleurtjes, is het van belang te weten wat de onderliggende biologische principes zijn. Het meeste hiervan is bekend geworden uit onderzoek aan muizen. Maar vrijwel alle kennis die hierbij is verworven, is ook toepasbaar op andere knaagdieren.

Gedroogde meelwormen

De meeste mensen vinden gedroogde meelwormen niet bepaald prettig om te zien, maar de meeste knaagdieren vinden gedroogde meelwormen zeer lekker!

De gedroogde meelwormen van DRD Pets Knaagdierwinkel zijn verpakt in afsluitbare plastic bakken zodat de meelwormen afgesloten lange tijd bewaard kunnen blijven. De gedroogde meelwormen zijn verkrijgbaar in verschillende porties: 35 gram, 100 gram en 200 gram. Het is ook mogelijk de meelwormen in afwijkende / grotere hoeveelheden te bestellen.

DRD Pets Knaagdierwinkel

Wij hebben ons als Online Knaagdier Speciaalzaak gespecialiseerd in de verkoop van hoogwaardige knaagdierartikelen. Wij weten precies wat een kleine knager leuk vindt en nodig heeft. Daarnaast bent u ervan verzekerd dat alle producten in onze webshop 100% knaagdiervriendelijk zijn. Dankzij de samenwerking met grote merken zoals: Karlie, Trixie, Europet, Ferplast, Witte Molen, Versele-Laga e.a. heeft u bij ons keus uit een ruim en mooi assortiment.

Speelgoed voor de gewone man en kinderen

Als je tegenwoordig door de winkels loopt en bij een speelgoed afdeling aankomt is het aanbod onvoorstelbaar. Een indirect gevolg hiervan is merkbaar op tweedehands markten. Wat bestaan er toch veel soorten en hoeveelheden speelgoed voor kinderen! Dat was zo’n vijftig jaar geleden wel anders, zeker voor de “arbeidersklasse” zoals dat zo mooi genoemd werd. Spelen op straat en met de dingen die je in de natuur vond was heel gewoon. Het onderwijs was ook duidelijk anders en na de kleuterschool was er op de lagere school geen tijd en ruimte om enige ontwikkelingen op het gebied van expressie of iets anders te volgen. Tijdens mijn keuringen vertelde een oudere man, nadat hij mijn verrichtingen als keurmeester enige tijd stilzwijgend en aandachtig had gade geslagen, het volgende...

Zo zorg je goed voor een knaagdier dat geen moedermelk krijgt

Wanneer je fokt met dieren gaat er soms wel eens iets mis. De moeder overlijdt of zorgt gewoon niet goed voor haar jongen. Soms is het nest zo groot, dat de moeder ze niet allemaal kan voeren. Wat doe je dan? Jonge dieren die te weinig melk krijgen zijn vaak erg onrustig, gaan piepen en zien er rimpelig uit. Wanneer je het nekvelletje tussen duim en wijsvinger omhoog trekt en loslaat, moet het binnen één seconde weer terugveren. Gebeurt dit niet, dan zijn ze uitgedroogd en is hulp noodzakelijk.

Wanneer je twijfelt of de jonkies genoeg melk krijgen, kun je ze een aantal keren wegen om te zien of ze in gewicht aankomen.

Diabetes

Wij, fokkers, proberen zo gezond mogelijke knaagdieren te fokken. Helaas lukt dit niet altijd. Terwijl wij de beste dieren voor de fok selecteren, kunnen wij echter niet binnenin het diertje kijken en hierdoor kunnen ze ook slechte eigenschappen hebben. Daarnaast kunnen er tijdens het opgroeien factoren zijn waardoor slechte eigenschappen ontstaan. Eén van deze slechte eigenschappen is diabetes, ook wel suikerziekte genoemd.

De wet voor hobbyfokkers van knaagdieren

Alhoewel het fokken van knaagdieren voor de meesten van ons een hobbymatig karakter heeft, is het belangrijk om te weten dat het wel degelijk onderworpen is aan de nodige wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld op het gebied van verkoop, huisvesting en gezondheid van de dieren.

Bloedmijt bij knaagdieren

Bloedmijt (Dermanyssus gallinae) is een mijtsoort dat bij vogels en bij kleine knaagdieren bloed drinkt. Een prik van een bloedmijt zorgt ervoor dat er een klein wondje ontstaat en dit gaat gigantisch jeuken. Bloedmijt is een soort dat nadat ze gedronken heeft, ze ergens anders heen gaat om eitjes te leggen. Dit terwijl normale mijt op de dieren zelf blijft zitten. De huid van diverse grote knaagdieren, zoals ratten, is te dik voor de bloedmijt. Maar muizen en (dwerg-)hamsters hebben een dunne huid. Meestal drinken ze rondom de oren, nek, achterhand en bij de mannetjes op de balzakken zelf.

Master Class voor keurmeester J. Qualm!

Zaterdag 24 juni 2007 werd de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van de N.K.B. gehouden in De Bilt. Naast gebruikelijke agendapunten zoals het goedkeuren van de vorige notulen en het bespreken van de jaarverslagen en begrotingen, stonden er ook een aantal nominaties op het programma.

Henry van Raaij, fokker en keurmeester van kleurmuizen

Ik ben Henry van Raaij, geboren 13-10-1969. Ik ben als onderzoeksassistent werkzaam bij Plant Research International, dat onderdeel uitmaakt van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, waar ik werk aan een aardappelziekte (phytophthora infestans) en moleculaire merkers zoek voor resistentie tegen verschillende ziekten bij verschillende gewassen. Het werk bestaat uit labwerkzaamheden met DNA en af en toe experimenten met planten(delen) in klimaatcel, kas of volle grond.

Verschil en overeenkomst van kleuren bij verschillende knaagdieren

Als we een catalogus van een tentoonstelling bekijken dan zien we dat bij de grotere en kleinere knagers sommige kleuren met dezelfde namen worden aangeduid. En dan zou je zo denken dat dat dan ook precies dezelfde kleuren zouden zijn. Maar, o hemeltje, daar zit je dan helemaal naast! Cinnamon is bijvoorbeeld bij cavia’s heel iets anders dan bij hamsters en een sepia hamster lijkt in de verste verte niet op een sepia kleurdwerg.

Stereotype gedrag en gedragsverrijking

Stereotype gedrag is een handeling van een dier, wild of gedomesticeerd, wat vaak voortkomt uit stress en verveling. De dieren maken dan monotone bewegingen. Steeds hetzelfde rondje rennen, het zogenaamde "weven" (met de kop heen en weer bewegen) en tralies bijten zijn slechts enkele voorbeelden.