Overzicht van de aanwezige artikelen uit het nieuws

Gewenste overzicht:

Dwerghamsters toch op positieflijst!

Al ruim 20 jaar is de tweede Kamer van mening dat er een positieflijst moet komen van dieren die als gezelschapsdier gehouden mogen worden. In opdracht van het ministerie van EL&I hebben enkele onderzoekers van de Wageningen Universiteit een methode daartoe ontwikkeld. De projectgroep “positieflijst” van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit, waarin de gehele hobby en handel zijn vertegenwoordigd, vond grote tekortkomingen en wetenschappelijke incorrectheden in de methode van de Wageningen Universiteit en bestrijd deze dan ook op alle mogelijke fronten. Het resultaat van hun werk is ondanks de tekortkomingen aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken. 

Lemmingen hebben invloed op klimaat

Lemmingen hebben mogelijk een grote rol in de klimaatverandering. Door hun invloed op de vegetatie in de steeds groener wordende poolregio zouden ze wel eens een doorslaggevend effect kunnen hebben. Het is echter nog niet duidelijk of het groener worden van de poolregio, als gevolg van de al aanwezige verwarming, uiteindelijk een tegenwerkend of juist een versterkend effect zal hebben.

Gifbestendige muizen ontstaan door kruising

Sommige huismuizen zijn resistent geworden voor gif door een kruising met een soort uit Afrika. Dat melden Duitse wetenschappers.

Duitse muizen van de soort Mus musculus hebben een gen overgenomen van Algerijnse muizen, dat hen resistent maakt voor een gif dat vaak vaak wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen knaagdieren.

Onderzoek naar Schotse 'reuzenmuizen'

Wetenschappers zijn begonnen met een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van ‘reuzenmuizen’ op een Schots eiland. De onderzoekers van de Universiteit van Edingburgh willen uitzoeken waarom de veldmuizen op het eiland Saint Kilda zijn geëvolueerd tot ‘reuzenmuizen’, zo meldt BBC News.

Gevoel voor richting is aangeboren

Gevoel voor richting is waarschijnlijk aangeboren bij zowel mensen als dieren. Dat concluderen Britse en Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie waarbij hersenactiviteit van pas geboren ratten in kaart is gebracht. Ratten maken meteen na hun geboorte al gebruik van hersenencellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel.

Muizensnuit verraadt pijn

Als onderzoekers goed op de snuit van een muis letten, kunnen ze zien of het dier pijn lijdt. Hierdoor kan veel leed bij proefdieren worden voorkomen, zo schrijven Leidse onderzoekers in vakblad Nature Methods.

Ratten eten examens Nepalese studenten op

Honderden studenten van de Tribhuvan Universiteit in Kathmandu krijgen voorlopig hun cijfer van hun examen niet.

De Nepalese universiteit had de papieren voor de veiligheid op laten slaan bij de politie, maar dat voorkwam niet dat ratten hun slag konden slaan. Veel examens zijn door het ongedierte opgegeten, maakte de politie maandag bekend.

Zeldzame albinomuis gevonden in Drenthe

De Zoogdiervereniging heeft afgelopen weekend in Emmen een albino rosse woelmuis aangetroffen. De onderzoekers deden de vondst tijdens het muizenonderzoek voor de zoogdieratlas van Drenthe. De onderzoekers laten op Natuurbericht.nl weten ‘blij verrast’ te zijn.

'Hertmuizen extreem snel geëvolueerd'

De hertmuizen die leven op de zandvlaktes in Nebraska zijn de afgelopen paar duizend jaar abnormaal snel geëvolueerd, meldt de BBC.

De vacht van de muizen is in die jaren veranderd van donkerkleurig naar zandkleurig, zodat zij zich beter kunnen camoufleren.

We besloten onderzoek te doen naar de verschillende kleur van de muizen in verschillende gebieden”, legt Catherine Linnen van de Harvard Universiteit in Cambrigde uit.

Spitsmuizen kijken te diep in het glaasje

Een spitsmuizensoort in Maleisië blijkt veel alcohol in het bloed te hebben. Wetenschappers ontdekten dat deze spitsmuis een voor mensen dodelijk percentage alcohol in het bloed heeft. Dit percentage is continu aanwezig en toch functioneren de diertjes normaal.

Witte muizen overspoelen Chinees dorpje

Het Chinese dorpje Lishui in het zuiden van China kampt met een muizenplaag. Duizenden witte muizen hebben bezit genomen van plantenperken, waar ze aan het groen knagen of toevallige passanten beklimmen. Dat schreef het Japanse persbureau Kyodo gisteren.

Zwarte rat rukt op in Brabant en Limburg

De zwarte rat rukt op in Nederland. Vooral Noord-Brabant en Limburg hebben last van het ongedierte. Dat meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

"Grofweg kun je zeggen dat de rat in Brabant vooral ten oosten van Breda wordt aangetroffen", zegt Nico Vonk van het Kenniscentrum Dierplagen in Wageningen

Vietnam ongerust over hamsters

Vietnam gaat optreden tegen de heersende hamstergekte. In het astrologische jaar van de rat is de hamster een enorm populair huisdier geworden. De Vietnamese autoriteiten vrezen echter voor de verspreiding van ziektes door de veelal in het buitenland gefokte beestjes.

Korenwolf in het nieuws

In de jaren '90 van de vorige eeuw was de Europese hamster of korenwolf groot nieuws. Het bijna uitgestorven dier is er sindsdien via fokprogramma's weer wat bovenop gekomen. Om de populatie op de voet te volgen werd de afgelopen weken een aantal hamsters gevangen en van een zendertje voorzien.

Hamsterbeet wordt Brit bijna fataal

Een hamsterbeet is een Britse man bijna fataal geworden. De 50-jarige man kreeg na de beet een hevige allergische reactie en moest vechten voor zijn leven, zo meldt The Daily Mail donderdag.

Muizenplaag in Amsterdamse bioscopen

De Amsterdamse bioscopen Pathé Tuschinski en Pathé De Munt kampen met een muizenplaag. Volgens een woordvoerder van de cinemaketen vluchten de diertjes weg van de bouwwerkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn die vlakbij plaatsvinden op zoek naar een rustige plek. Daardoor signaleren bezoekers en medewerkers meer muizen dan normaal, liet hij dinsdag weten.

Hoezo, hamsterweken bij AH…

Je kunt soms die bedenkingen hebben bij reclames, maar Mirelle Leonard uit Oosterhout weet sinds deze week dat de hamsterweken bij Albert Heijn echt zijn. Levensecht. Ze mailde ons haar ervaring.

Rattenplaag treft Saudisch vliegtuig

Tientallen ratten hebben in een Saudisch vliegtuig voor paniek gezorgd. Tijdens een nachtelijke binnenlandse vlucht van Riyad naar Tabuk ontsnapten de dieren uit een reistas van een van de passagiers terwijl het toestel op een hoogte van 7620 meter zat. Dat meldt de krant Arab News.

OM wil tbs caviakiller verlengen

Justitie haalt alles uit de kast om de 25 jarige Roosendaler C.D., die meer dan honderd uit kinderboerderijen gestolen cavia’s heeft gefolterd en gedood, binnen de muren van de tbs-kliniek te houden.

Knuffelen wordt cavia's fataal

De opening van Caviastad op een Groningse kinderboerderij Wegafarm is uitgelopen op een klein drama. De kinderen hadden wel erg veel liefde te geven, waardoor enkele cavia's het knuffelen met de dood moesten bekopen. Sommige kleuters gingen zelfs op de diertjes zitten. Drie van de tien cavia's legden het loodje.

Hamster houdt vliegtuig aan de grond

Door de jaren heen hebben een boel dingen ertoe geleid dat een vliegtuig langere tijd aan de grond moest blijven. Zo waren er uiteenlopende terreurdreigingen, een handtas, een muis, meerdere muizen, vogels, ruziënde passagiers, essentiële onderdelen die van het vliegtuig afvielen, noodweer, verdachte passagiers, uitvallende stroom, gemorst melkpoeder (men dacht dat het miltvuur kon zijn), ontbrekende passagiers en guacamole. Aan dit lijstje werd deze week, met dank aan een passagier van Austrian Airlines, een hamster toegevoegd.

'Muizen lusten geen kaas'

Het aloude beeld van de muis als kaasliefhebber zou volkomen onjuist zijn. Dat claimen Britse wetenschappers op basis van de resultaten van een onderzoek naar het eetgedrag van meerdere diersoorten. Muizen zouden afknappen op de geur en sterke smaak van kaas en de voorkeur geven aan voedsel met een hoog suikergehalte.

“Zwarte rat maakt comeback”

De zwarte rat zal binnen één à twee jaar een normale verschijning zijn in Rotterdam. Dat verwacht plaagdierenspecialist Peter Traas uit Zuid-Beveland. Het geduchte knaagdier is vanuit Zeeland en Brabant bezig aan een opmars in noordelijke richting.

Bevroren muis heeft nakomelingen

Dode muizen die vijftien jaar lang zijn bewaard in de diepvries hebben postuum gezonde nakomelingen gekregen. Het sperma dat uit deze dieren na ontdooiing werd verkregen, bleek nog in staat eicellen via een reageerbuis (IVF) te bevruchten bij een op de vijf vrouwtjesmuizen. Dat berichtte de Britse omroep BBC dinsdag op basis van onderzoek van Japanse en Amerikaanse wetenschappers.