Onderzoek naar Schotse 'reuzenmuizen'

Wetenschappers zijn begonnen met een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van ‘reuzenmuizen’ op een Schots eiland.

De onderzoekers van de Universiteit van Edingburgh willen uitzoeken waarom de veldmuizen op het eiland Saint Kilda zijn geëvolueerd tot ‘reuzenmuizen’, zo meldt BBC News.


De muizen wegen vaak meer dan 50 gram en zijn daarmee gemiddeld twee keer zo groot als hun soortgenoten op het vaste land. Ook hebben ze een opvallend bleke vacht op hun onderbuik.

Slecht weer

Een team van wetenschappers verblijft drie jaar lang op het eiland om het gedrag van de dieren te bestuderen. Ook zullen ze zo veel mogelijk muizen meten en wegen.

“De theorie is dat de muizen zich hebben aangepast, omdat ze hier geen last hebben van competitie en roofdieren”, verklaart onderzoeker Tom Black. “Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat ze steeds groter kunnen worden en daardoor beter kunnen omgaan met de extreme condities op het eiland, zoals de kou en het slechte weer.”

Verlaten

Het eiland Saint Kilda werd in 1930 verlaten door alle menselijke bewoners. Veel veldmuizen verhuisden toen vanuit de heuvels naar de verlaten huizen en gebouwen op het eiland. Niet alle muizen op het eiland profiteerden echter van de nieuwe situatie. De huismuizen stierven gek genoeg binnen twee jaar uit.

(c) Nu.nl