De tamme rat, overzicht

De tamme rat zijn intelligente groepsdieren, vriendelijk van aard en door hun omvang ook zeer geschikt als huisdier voor kinderen. Mede ook omdat zij op den duur hun baasje herkennen en graag bij hun baasje verblijven. Ze zullen niet snel bijten. Ze zijn makkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in diverse kleuren en variëteiten.

Het algemene onderdeel is opgebouwd uit:

AlgemeenInformatie over waar de tamme rat vandaan komt en hoe hij uiteindelijk als huisdier gehouden wordt.
HuisvestingDit onderdeel gaat over hoe je tamme rat het beste kunt houden en huisvesting.
VoedingHier kan je informatie vinden over wat een tamme rat eet.
GeslachtsbepalingOp deze pagina kan je zien hoe je het geslacht van een tamme rat kunt bepalen.
VoortplantingHier kan je informatie vinden over de voortplanting van de tamme rat en hoe je een nestje kunt fokken.

De kleuren en variëteiten worden verdeeld in erkend en niet erkend. Erkend betekent dat voor deze kleur of variëteit een door de K.L.N. opgestelde standaard aanwezig is en op evenementen door Nederlandse keurmeesters volgens deze standaard keuren. Niet erkend betekent dat er geen door de K.L.N. opgestelde standaard van is en dat bij het inschrijven een standaard bijgevoegd moet worden hoe jij de kleur of variëteit gekeurd wil hebben. Op onze website vind je een aantal standaarden van niet erkende variëteiten die opgesteld zijn door leden. Daarom is het onderdeel kleuren en variëteiten opgedeeld in:

K.L.N. standaardDe standaard hoe de tamme rat eruit hoort te zien ongeacht variëteit.
ErkendOverzicht van de erkende kleuren en variëteiten inclusief door leden te openen standaarden.
Niet erkendOverzicht van mogelijke niet erkende kleuren en variëteiten inclusief door leden te openen standaarden opgesteld door leden.

Foto's( van )

( van )

In ons fotoalbum vind je heel veel foto's van tamme ratten zowel gemaakt op de evenementen als door onze leden. Klik hier om naar ons fotoalbum te gaan.

Artikelen

Door zowel leden als niet-leden zijn in de afgelopen jaren verschillende artikelen over de tamme rat geschreven. De geschreven en geplaatste artikelen zijn op persoonlijke titels geschreven en de vereniging is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud van de artikelen. De volgende artikelen met betrekking tot de tamme rat zijn aanwezig:

De tanden van de tamme rat

In een menselijk gebit zitten acht snijtanden, twee in ieder kwadrant, en 16 of 20 kiezen. Afhankelijk of je verstandskiezen hebt. De tamme rat heeft ook snijtanden en kiezen. En dat laatste weten veel mensen niet! De tamme rat heeft totaal vier snijtanden, twee boven en twee onder. Maar naast deze vier grote snijtanden heeft de tamme rat ook twaalf kiezen. Deze kiezen blijven heel het leven zitten en worden niet vervangen.

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Ratten knagen en kauwen beter

Knaagdieren hebben een bijzonder gebit. Dit bestaat uit een paar stevige zichzelf slijpende snijtanden in boven- en onderkaak en een set kiezen met daartussen een tandeloze ruimte. Omdat boven- en onderkaak niet even lang zijn, kunnen ze snijtanden en kiezen niet tegelijkertijd gebruiken. Voor een goede bijt- en kauwfunctie zijn als gevolg van deze bouw speciale aanpassingen van de kaakspieren nodig, en hierin zijn drie typen te herkennen. Knaagdieren die zich specialiseren in het knagen (de Sciuromorpha), bijvoorbeeld de eekhoorns en bevers, dieren die zich specialiseren in het kauwen (de Hystricomorpha), bijvoorbeeld de cavia's, jerboa's en stekelvarkens, en dieren die beide manieren gebruiken om te kunnen eten (de Myomorpha) zoals bijvoorbeeld de ratten, muizen en hamsters.

Biologische hoogtemeter vaak uit

Dieren hebben nauwelijks in de gaten of ze met hun pootjes op de grond staan of dat ze over een hoge reling of tak lopen. Hier kunnen ze niets aan doen, hun hippocampus is de schuldige.

Wat is Ratten-Speeltjes?

Ratten-Speeltjes is de grootste website van Nederland in speelgoed voor tamme ratten! Bij Ratten-Speeltjes vind je vele tips om je eigen ratten speeltjes te knutselen en als je niet creatief genoeg bent... koop je de ratten speeltjes gewoon online vanuit je luie stoel in onze webshop!

Interview met Rattery-Blazed Amigo’s

Kun je jezelf in het kort voorstellen?

Louise de Jonge, de drijvende kracht achter Rattery-Blazed Amigo’s, inmiddels al weer bijna 2 jaar. Vóór die tijd fokte ik onder de naam Rattery-Louise maar op een gegeven moment was ik die naam een beetje zat, die was ook gekozen uit gebrek aan inspiratie.

Kleine Storm, hoe sterk ratten kunnen zijn

Het diertje is inmiddels overleden, maar hij is een voorbeeld geworden. Ik las in een topic dat 'het allemaal wel mee zou vallen' zo lang het diertje nog at, dronk en vrolijk was. Dit ging niet over Storm overigens. Storm speelde, rende, at, dronk, kwam aan en straalde volop levenslust uit. Vandaar dat ik dit verhaal plaats; als waarschuwing.

Ratten fokken: welke leeftijd is verantwoord voor een eerste nestje

Enkele weken geleden werd ik gevraagd door een kennis om eens op het forum van Ratteries.nl te kijken. Er was daar een onderwerp wat mij wel zou interesseren. Ik ben gaan lezen bij het onderwerp “ik zoek een rat” wat was ondergebracht in een daarvoor bestemde discussiehoek. De strekking van het onderwerp was met welke leeftijd een rat voor de dekking ingezet mocht worden.

Opvoeding van jonge ratten

Het handtam maken van jonge ratten wordt ook wel het socialiseren genoemd. Persoonlijk vind ik deze term niet op zijn plaats. Ratten zijn van zichzelf erg sociaal met elkaar. Met een hechte groepsbinding en eigen spelregels is daar voor de mens niet veel meer aan toe te voegen. Wel kun je de rat gedragsveranderingen aanleren zodat hij zich makkelijker aanpast aan een patroon dat ons het beste uitkomt, dit noem je dan “conditioneren”.

Fuzz, naakt informatie

Er bestaan Fuzz-, naakt- en staartloze ratten. Deze ratten zijn eigenlijk een mislukkeling onder de ratten. Begrijp me niet verkeerd, deze ratjes kunnen er zelf niets aan doen, ze zijn heel erg lief van karakter. Het is een puur menselijke fout.

Welke aspecten spelen een rol bij de lengte van de leeftijd bij de ratten!

Vaak hoor ik de klacht bij rattenliefhebbers dat hun diertje op jonge leeftijd is gestorven! Het gaat dan om een leeftijd tussen de 1 en 1 ½ jaar. En dat is inderdaad voor een gezonde rat veel te vroeg. Omdat veel ratten met dit euvel kampen, en te meer omdat mijn dieren daar nagenoeg geen last van hebben ben ik eens diep in die materie gedoken. Ik heb voor mijzelf eens op papier gezet hoe ik mijn dieren verzorg en onder welke omstandigheden, en aan de andere kant die van enkele zeer serieuze liefhebbers!

De bruine wilde rat!

De bruine rat is een cultuurvolger, wat kortweg inhoudt dat het dier de menselijke beschaving volgt en, voor een deel, ook afhankelijk is van de mens. Van oorsprong komt de bruine rat voor in steppegebieden van Oost-Azië. Aan het eind van de Middeleeuwen heeft de bruine rat zich in kleine aantallen verspreid richting Europa.

Het virus SDAV en SDA

Veel liefhebbers van ratten schrikken tegenwoordig bij het horen of zien van de letters SDAV, dat in kringen ook wel "hét virus" wordt genoemd. De schrik is vooral ontstaan door de vele verhalen over ratten die plotseling overleden. Maar is die angst terecht, of hebben we te maken met begripsverwarringen en onbekendheid met ziekten bij ratten? Ik zal proberen het een en ander toe te lichten.

Amputatie van een rattenpoot!

Sinds wij dit knaagdierenmedium begin dit jaar zijn gestart heb ik inmiddels veel copy ontvangen over bijzondere knagende onderwerpen. Sommige zijn bijzonder leuk en andere zeer aangrijpend. Zo ook het bericht dat binnen kwam tegen het eind van augustus over Vicktory de rat van Christiane of liever “Chrisd” zoals zij zich zelf voorstelt.

Ratten met verzilvering

Regelmatig tref ik op mijn keurplankje ratten aan, welke zijn ingezonden in de categorie verzilvering. Het blijkt dat er bij de inzenders veel onduidelijkheid bestaat omtrent de juiste verzilvering.

Mini-mini...

Mijn rat is groot, dik en ik zou er graag een kleinere hebben, maar… een jonge rat groeit en een muis, wel, ik hou er niet van…! Dan rest er nog een oplossing: een dwergrat kopen. En ja, deze bestaan ook!

De naaktrat

Een ieder die al eens een paar dierenwinkels binnengestapt is, of een tijdje op een rattenforum heeft verbleven, is ‘m vast al eens tegengekomen: de naaktrat. Net zoals andere ratten een aanhankelijk, zacht en lief diertje en ideaal voor mensen met allergieën! Of toch niet?

Het kopen van een rat

Zo, dus je bent eindelijk naar een show gekomen om je droomrat uit te zoeken? Visioenen van vriendelijke knuffels bij je op schoot, snoepjes delen en het showen van je nieuwe huisdier aan vrienden en familie dansen door je hoofd, toch?

De dumbo rat

Een dumbo rat is eenvoudig een tamme rat (Rattus norvegicus) met een mutatie ter hoogte van de oren: deze zijn groter en ronder, en zijn lager op het hoofd geplaatst. Volgens de foklijn zijn de meeste van deze ratten gekozen voor hun zeer zacht temperament. Ze hebben totaal geen last van hun dumbo-zijn. In tegendeel, deze karakteristieken geven hen de zachtere aanblik van een dikke baby met flaporen… de meeste mensen kunnen hen niet weerstaan.

Het grote belang van goede voeding bij de ratten

Het zal ongeveer 30 jaar geleden zijn dat ik mijn eerste rat kreeg, en vanaf toen zijn ze bijna niet meer uit mijn leven geweest. Sterker nog, mijn dochter is sinds enkele jaren ook verliefd op de stoere knager met lange staart! Je zou bijna zeggen dat het genetisch is doorgegeven!

De geschiedenis van de siamese rat

In 1978 bood de genetische adviseur van de Britse “National Fancy Rat Society” (NFRS), Mr. Roy Robinson, zijn hulp aan om ratten, afkomstig van een laboratorium in het Franse Orly, te importeren. Een Brits laboratorium in Charshalton Surrey bood zich aan om mee te werken aan deze onderneming door het delen van de kosten van de quarantaine.

De husky rat

De husky rat is geen aparte rattensoort, maar een 'gewone' tamme rat met een bijzonder tekeningpatroon. Dat tekeningpatroon is husky genoemd omdat het sterk lijkt op de tekening van de gelijknamige poolhond. Typerend voor de husky rat zijn de witte buik en poten, de witte bles op de kop en de gekleurde rug met daarin een mengeling van witte haren.