De husky rat

De husky rat is geen aparte rattensoort, maar een 'gewone' tamme rat met een bijzonder tekeningpatroon. Dat tekeningpatroon is husky genoemd omdat het sterk lijkt op de tekening van de gelijknamige poolhond. Typerend voor de husky rat zijn de witte buik en poten, de witte bles op de kop en de gekleurde rug met daarin een mengeling van witte haren. Bij jonge husky's zitten er nog nauwelijks witte haren in het dek. Het contrast tussen het wit aan de buik en de kleur op de rug is bij deze dieren dan ook groot. Maar naarmate de husky's ouder worden (vanaf een leeftijd van ongeveer 8 weken), gaan ze meer en meer 'verschimmelen'. Ze worden doorgaans bij elke rui iets lichter van kleur.

Sommige huskyratten blijven hun hele leven aardig op kleur, maar bij sommige dieren slaat het schimmelen te ver door. Dat is wel iets om bij de aanschaf rekening mee te houden, anders loopt de aanschaf van een husky misschien uit op een teleurstelling. Sommige ratten kleuren op de leeftijd van drie, vier maanden zelfs volledig wit ... Wťg mooi huskypatroon!

Husky's kunnen in verschillende kleuren worden gefokt, zoals agouti, zwart, blauw en crŤme. Het tekeningpatroon toont het duidelijkst in combinatie met de wat donkerdere kleuren. Er is een officiŽle standaard waarin wordt beschreven hoe de ideale huskyrat er uit moet zien. Tentoonstellingsdieren horen een rechte bles, een strakke kleurbelijning en de juiste mate van verschimmeling te hebben. Het is voor rattenfokkers beslist een uitdaging om een mooie husky aan de keurmeester te laten zien. Voor huisdierratten maakt het natuurlijk echt helemaal niet uit of de bles wat scheef zit of vacht te wit is!

Over de herkomst van de husky is niet zo heel veel bekend. In Nederland en BelgiŽ trokken de huskyratten rond 1994 voor het eerst de belangstelling van de rattenliefhebbers. Vervolgens werd de husky een heuse hype: iedereen wilde wel een rat met zo'n grappig wit blesje en een aantrekkelijke schimmelkleur. De eerste huskyratten gingen dan ook voor behoorlijk wat geld van de hand.

Die populariteit heeft de kwaliteit van de dieren helaas niet echt goed gedaan. Veel husky's bleken vrij zwak, snel ziek en ook niet erg oud te worden. Ook aan het gedrag van de husky zaten minpunten. Sommige dieren werden omschreven als angstig, pieperig en aanstellerig tot zelfs agressief. Gelukkig lijkt de grootste 'huskyrage' nu voorbij en dat kan de kwaliteit van deze variŽteit alleen maar ten goede komen.

In zijn verzorging is een huskyrat niet anders dan elke andere rat. Je maakt hem blij met een ruim verblijf voorzien van een stofvrije bodembedekking (bijvoorbeeld beukensnippers), een speciaal rattenvoer en het gezelschap van een of meerdere soortgenoten. Want een rat is een sociaal dier dat in zijn eentje beslist niet gelukkig is, hoeveel aandacht je ook aan hem zou besteden.

© Tekst en foto: Judith Lissenberg