De gerbil, overzicht

Wanneer wij over gerbils hebben, dan hebben wij het vaak over de Mongoolse gerbil. Dit is namelijk de meest gehouden gerbilsoort. Maar gerbil is eigenlijk een familienaam voor vele gerbilsoorten. Ze worden ook wel renmuizen of woestijnratten genoemd. Andere soorten gerbils die in Nederland gehouden en gefokt worden zijn bijvoorbeeld de Dikstaart gerbil, de Bleke gerbil, de Sundevall gerbil, de Shawi gerbil en de Pluimstaart gerbil. De Mongoolse gerbil is in vele kleuren te verkrijgen en te fokken, maar de andere gerbilsoorten niet. Dat komt omdat hiermee niet zoveel gefokt wordt en daardoor nog geen bijzondere kleurmutaties ontstaan zijn. Bij de shawi gerbils zijn inmiddels verschillende agouti kleuren (Yellow, golden en brown agouti) en gevlekt ontstaan (bron egerbil).

Het algemene onderdeel is opgebouwd uit:

Algemene informatieInformatie over gerbilsoorten en hoe ze leven.
HuisvestingDit onderdeel gaat over hoe je een gerbil het beste kunt houden en huisvesten.
VoedingHier kan je informatie vinden over wat een gerbil eet.
GeslachtsbepalingOp deze pagina kan je zien hoe je het geslacht van een gerbil kunt bepalen.
VoortplantingHier kan je informatie vinden over de voortplanting van de gerbil en hoe je een nestje kunt fokken.

De kleuren en variėteiten worden verdeeld in erkend en niet erkend. Erkend betekent dat voor deze kleur of variėteit een door de K.L.N. opgestelde standaard aanwezig is en op evenementen door Nederlandse keurmeesters volgens deze standaard keuren. Niet erkend betekent dat er geen door de K.L.N. opgestelde standaard van is en dat bij het inschrijven een standaard bijgevoegd moet worden hoe jij de kleur of variėteit gekeurd wil hebben. Op onze website vind je een aantal standaarden van niet erkende variėteiten die opgesteld zijn door leden. Daarom is het onderdeel kleuren en variėteiten opgedeeld in:

K.L.N. standaardDe standaard hoe de gerbil eruit hoort te zien ongeacht variėteit.
ErkendOverzicht van de erkende kleuren en variėteiten inclusief door leden te openen standaarden.
Niet erkendOverzicht van mogelijke niet erkende kleuren en variėteiten inclusief door leden te openen standaarden opgesteld door leden.

Foto's( van )

( van )


In ons fotoalbum vind je heel veel foto's van gerbils zowel gemaakt op de evenementen als door onze leden. Klik hier om naar ons fotoalbum te gaan.

Artikelen

Door zowel leden als niet-leden zijn in de afgelopen jaren verschillende artikelen over de gerbil geschreven. De geschreven en geplaatste artikelen zijn op persoonlijke titels geschreven en de vereniging is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud van de artikelen. De volgende artikelen met betrekking tot de gerbil zijn aanwezig:

De ontdekker van de Mongoolse gerbil: Armand David

Armand David werd geboren op 7 september 1826 in het dorp Espellette te Frankijk. Zijn vader, burgemeester van Espellette, had een medisch achtergrond en in zijn vrije tijd veel bezig met de natuur. Hij leerde Armand veel over de planten en de dieren. Armand legde in 1850 zijn religieuze gelofte af en besloot om een zendeling te worden. Tussen 1850 en 1860 woonde hij in Italië waar hij veel over de natuur leerde. In 1862 werd hij aangesteld om als zendeling naar Peking, China, te gaan. Hij kreeg de missie mee om daar ter plaatse de planten, vissen, vogels en dieren te bestuderen en monsters te verzamelen. De eerste twee jaar zette hij een museum op waar veel van zijn verzamelde monsters te zien waren.

De diluted gerbil

De diluted gerbil is ontdekt in de jaren 90. Hij is voor het eerst gezien in Duitsland. De eerste diluted gerbil is de zilver agouti geweest. Dit weten wij uit verschillende informatiebronnen. Hierbij een stukje over waarom wij speciaal de diluted gerbil willen gaan kweken en introduceren.

De voorplanting

Gerbils zijn geslachtsrijp als ze zo'n drie maanden oud zijn. Een gezond paartje kan met vier maanden het eerste nest krijgen, want de draagtijd is ongeveer 24 dagen.

Geslachtsbepaling

Als u Mongoolse gerbils wilt aanschaffen of zeker als u er mee wilt fokken is het belangrijk om te weten hoe je een mannetje en een vrouwtje kunt herkennen. Vooral als u nog helemaal geen ervaring heeft met het geslacht bepalen van knaagdieren, zult u wat hulp nodig hebben. Ga nooit zonder meer af wat de 'experts' zeggen, maar controleer het geslacht ook altijd zelf. Bij Mongoolse gerbils is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes niet in een oogopslag te zien. Daarvoor moet u de gerbils duidelijk grondig onder de staart bekijken.

De Gerbil als gezelschapsdier

“De Gerbil als gezelschapsdier” is een boekje van Etiko Uitgevers uit de serie over verschillende knaagdieren. Het is geschreven door Fred Petrij & Netty de Wit. Beide auteurs hebben zich vele jaren met gerbils bezig gehouden en verdiept in deze vriendelijke diertjes en nu jaren later weet ik dat Fred en zijn huidige vrouw, Vera Brückmann, nog steeds verknocht zijn aan dit nieuwsgierige diertje.

Nieuwtjes uit de wetenschap - Vluchtgedrag van Mongoolse gerbils

Prooidieren, waaronder gerbils, hebben een aantal tactieken ontwikkeld waarmee ze zichzelf kunnen beschermen tegen roofdieren, zoals uilen. De meest eenvoudige en minst ingrijpende techniek is het hebben van een schutkleur. Wanneer je die eenmaal hebt, kost het je verder geen energie meer. Een andere techniek is het vluchten naar een veilige plaats om je te verschuilen. Dit vluchtgedrag vraagt elke keer weer een afweging tussen enerzijds wegrennen en waardevolle energie en tijd verbruiken, en anderzijds niet wegvluchten en hopen dat de dreiging verdwijnt.

Herkomst van de mongoolse gerbil

De mongoolse gerbil is een zoogdier dat hoort tot de orde van de Rodentia (knaagdieren) en tot de familie Cricetidae. Zijn latijnse naam is Meriones unguiculatus, dit betekend geklauwde jager. Hij is het meest verwant aan de hamster. Over de hele wereld worden vele soorten gerbils gevonden, vooral in dorre, onvruchtbare en zanderige steppegebieden. In Noord-Afrika, Rusland, Iran, Turkije, Sri Lanka, India, Noord-China en Mongoliė. Van alle gerbilsoorten is de mongoolse het meest bekend en vooral geschikt als huisdier.

Zelf een terrarium maken!

Zoals u waarschijnlijk wel weet is de beste kooi voor Mongoolse gerbils geen kooi, maar een terrarium! Er zijn verschillende manieren om er een aan te schaffen. U kunt er gewoon een kopen, wat meestal erg duur is, een goedkopere manier is een oude van iemand anders overnemen of een oude aquarium te gebruiken. Maar de beste manier is natuurlijk om er zelf een te maken, op die manier kunt u helemaal zelf bepalen hoe jouw terrarium eruit komt te zien, welke vorm en hoe groot. Op deze pagina vindt u uitleg over hoe uzelf een eenvoudig terrarium kunt maken.

Vechten

Mongoolse gerbils zijn sociale dieren en zullen dus normaal gesproken leuk en gezellig met elkaar omgaan. Maar helaas gebeurt het toch af en toe dat gerbils in een groep gaan vechten. Uit de vragen die ik krijg via het (Engelstalige) forum of via e-mail blijkt dat toch veel mensen hier problemen mee hebben, vandaar dat ik besloten heb deze pagina te maken.

Uiterlijke kenmerken

Mongoolse gerbils zijn kleine knaagdieren. Zonder de staart zijn ze 110-135 mm lang. De gepluimde staart heeft een lengte van 95-105 mm. Mongoolse gerbils hebben een gewicht van 60-85 gram en in geval van overgewicht tot 120 gram. De mannetjes zijn 10-20% zwaarder dan de vrouwtjes. In het wild is er geen verschil in het gewicht tussen de mannetjes en vrouwtjes en wegen de volwassen gerbils gemiddeld 60 gram.

Liplikken bij gerbils en andere knagers

Het komt regelmatig voor. Jonge gerbils die te oud zijn om bij hun moeder melk te drinken, maar nog te klein zijn om zelf bij de waterfles te kunnen komen. Of in de natuur, om zelf in hun vocht te kunnen voorzien. Hoe komen deze kleintjes dan aan hun water? Onderzoekers aan de Universiteit van Nijmegen hebben onderzocht hoe jonge gerbils aan hun benodigde vocht komen.

Meriones verwarring

Er zijn een aantal gerbils van het geslacht Meriones die steeds weer tot verwarring leiden. Misschien helpt het om de verschillende soorten eens op een rijtje te zetten. Het gaat met name om de volgende soorten: Meriones crassus (Sundevall gerbil uit Pakistan), Meriones crassus perpallidus (een Sundevall ondersoort uit Egypte), Meriones shawi (Shawi gerbil) en de Meriones libycus (Libische gerbil).

De dikstaartgerbil als huisdier

De dikstaartgerbil Pachyuromys duprasi is een nog erg onbekende gerbilsoort op de huisdierenmarkt. Hierdoor is er nog maar weinig informatie over dit aantrekkelijke diertje te vinden. Desondanks dat de dikstaartgerbil nog niet erg bekend is, is het een leuk en aantrekkelijk huisdier.

De Mongoolse Gerbil

De Mongoolse gerbil behoort tot de Cricetidae familie, dat is de familie van de hamster-achtigen. Zijn Latijnse naam is Meriones unguiculatus, wat geklauwde jager betekend. Iedereen die wel eens gerbils heeft zien vechten snapt waar deze naam vandaan komt!

Stereotiep graven bij Mongoolse gerbils en hoe het kan worden voorkomen

Iedereen die Mongoolse gerbils houdt kent het probleem: de gerbils graven constant in de hoeken van hun kooi of bak. Dit is geen normaal gedrag zoals het in de natuur voorkomt vanwege zijn karakteristieke patroon is hier sprake van zogenoemd 'stereotiep graven'. Ik wil hier een eenvoudige methode voorstellen die helpen kan de ontwikkeling van dit gedrag bij Mongoolse gerbils te voorkomen.

Kleuren en formules bij Gerbils

Onlangs vroeg iemand van onze vereniging mij welke kleuren hij moet bij elkaar zetten om goede gerbils te fokken. Alles hangt af van wat men wil bereiken...Wil men een kleur versterken, de goede eigenschappen qua bouw en type overplanten op een andere kleur, wil men een zuivere stam voor een bepaalde kleurslag opbouwen, dit zijn enkele redenen om tussen kleurslagen onderling te gaan kruisen.

Het selecteren van fokdieren bij gerbils

e beschouwen hier enkel de in gevangenschap meest voorkomende soort gerbil: de Mongoolse gerbil (Meriones unguiculatus). Veredeling van de soort zou een van de belangrijkste doelen moeten zijn van een gerbilfokker. Verbetering door selectie vereist geen excessieve kennis van de genetica, maar is vooral gebaseerd op een goed "fokkersoog" voor de dieren, tegelijkertijd met het goed observeren van de leefgewoonten van de gerbil en voldoende kennis van de elementaire voedselbehoeften.