De ontdekker van de Mongoolse gerbil: Armand David

Armand David werd geboren op 7 september 1826 in het dorp Espellette te Frankijk. Zijn vader, burgemeester van Espellette, had een medisch achtergrond en in zijn vrije tijd veel bezig met de natuur. Hij leerde Armand veel over de planten en de dieren. Armand legde in 1850 zijn religieuze gelofte af en besloot om een zendeling te worden. Tussen 1850 en 1860 woonde hij in ItaliŽ waar hij veel over de natuur leerde. In 1862 werd hij aangesteld om als zendeling naar Peking, China, te gaan. Hij kreeg de missie mee om daar ter plaatse de planten, vissen, vogels en dieren te bestuderen en monsters te verzamelen. De eerste twee jaar zette hij een museum op waar veel van zijn verzamelde monsters te zien waren. Ondertussen ging hij naar Europa en had hij contacten met Henri Milne - Edwards, directeur van museum National d'Histoire Naturelle. Hij haalde hem over om uitgebreide expedities te financieren. Tussen 1866 en 1874 reisde Armand naar het noordelijke en westelijk deel van China. Deze delen waren toen nog nauwelijks door Europeanen onderzocht. Gedurende deze periode deed Armand veel nieuwe ontdekkingen. Hij identificeerde 63 nieuwe diersoorten, 65 nieuwe soorten vogels en vele nieuwe vissen, insecten en reptielen. Twee diersoorten kregen zijn naam mee: Davidshert (Elaphurus davidianus) en reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca). Maar ook ontdekte hij veel nieuwe planten: alleen al 52 nieuwe soorten van rododendron. Hij verzamelde veel monsters en het duurde niet lang of over de hele wereld kon men in musea monsters maar ook planten en bloemen bewonderen die hij ontdekt en meegenomen had.

In 1866 begon de reizen naar midden MongoliŽ. Daar observeerde hij voor het eerst de Mongoolse gerbil. Hij maakte daarover aantekeningen en noemde het 'de gele rat'. Een jaar later beschreef Alphonse Milne - Edwards, de broer van Henri Milne - Edwards, de Mongoolse gerbil en dit werd wetenschappelijk gepubliseerd. De Mongoolse gerbil werd geclassificeerd als Gerbillus unguiculatus. Door onderzoek van Britse zoŲloog Oldfield Thomas werd dit in 1908 gewijzigd in Meriones unguiculatus.

Armand reisde in 1874 terug naar Europa en ging in Parijs wonen. In de jaren 1880 maakte hij nog twee expedities in Noord-Afrika en Turkije. In 1900 is Armand overleden. Armand David gaat de geschiedenis in als een beroemde wetenschappelijke onderzoeker en de ontdekker van de Mongoolse gerbil.

Martin Braak

Bronnen:
- http://www.egerbil.com/history.html
- Wikipedia
- https://www.omlet.co.uk/guide/gerbils/

Klik hier om de pdf "Mammalian Species, Meriones unguiculatus" te downloaden, d.d. 19 januari 1971 door Elizabeth Fryatt GulottaFoto afkomstig van Omlet.co.uk.