Standaard van de Mongoolse gerbil

Hieronder vind je de standaard van de Mongoolse gerbil waarbij de standaard van de K.L.N. als bron gebruikt is. Voor de juiste en volledige standaard verwijzen wij je naar de standaard van de Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.). Het is niet toegestaan om de onderstaande standaard te kopiëren of ergens anders te gebruiken.

Leeftijd

De Mongoolse gerbil worden gemiddeld 3-5 jaar oud. Zij moeten tot vijf 5 maanden als jong ingeschreven worden en vanaf 5 maanden als oud. Minimum leeftijd om in te schrijven is 8 weken oud.

Hanteerbaarheid

Mongoolse gerbils die niet hanteerbaar zijn, worden niet beoordeeld en derhalve niet bekroond.

Epileptische aanval

Bij vertonen van enige vorm van een epileptische aanval zal de beoordeling worden gestaakt en het dier uitgesloten worden van een bekroning.

Puntenverdeling

Puntenverdeling
Agouti Eénkleurige
Type en bouw

20

20

Kop, ogen en oren

10

10

Beharing en beharingsconditie

10

10

Dek- en buikkleur

15

-

Dekkleur

-

15

Tussen-, onderkleur van dek- en buikkleur

15

-

Buikkleur

-

15

Ticking en staartkleur

15

-

Tussen-, onderkleur en staartkleur

-

15

Lichaamsconditie en verzorging

15

15

Totaal

100

100


Type en bouw

Het lichaam is matig gestrekt met soepele afrondingen. De nek is kort waardoor een halsloos type verkregen wordt. De lichaamslengte van een volwassen exemplaar is 11-13 cm. De vrouwtjes zijn iets kleiner dan de mannetjes. Mannetjes wegen tussen de 100-125 gram en vrouwtjes 90-110, waarbij de maximum gewicht en lengte als ideaal beschouwd wordt. Aan de voorvoeten zitten 4 tenen en de 5e teen is rudimentair aanwezig. Aan de achtervoet zitten 5 tenen. Alle volledige aanwezige tenen hebben nagels. De staart is evenlang als het lichaam en verloopt soepel vanuit de achterhand. De staart is in verhouding dik en vrij van beschadigingen.

Kop, ogen en oren

De kop is breed en kort, enigszins taps toelopend van vorm. De snuit mag niet spits zijn. Het neusbeen moet duidelijk gebogen zijn. De ogen zijn groot, iets uitpuilend en hebben een bijna ronde vorm. De oren zijn in verhouding klein en ovaal van vorm. Ze worden rechtop gedragen en zijn fijn behaard.

Beharing en beharingsconditie

De beharing is dicht ingeplant, aanliggend en glanzend. De staart is geheel behaard, met een fraaie pluim, welke ongeveer 1/3 van de staartlengte is. Oren en benen zijn behaard.

Lichaamsconditie en verzorging

De gerbil moet een nieuwsgierige en levendige indruk maken met helder kijkende ogen.

Lichte fouten: Iets geringe afwijking in type. Iets geringe afwijking in bouw. Iets dunne en/of korte staart. Iets afwijking van dat wat is voorgeschreven als ideale grootte en gewicht. Iets smalle kop en/of iets spitse snuit. Iets ingesnoerd snuitje. Iets vlakke schedel. Iets afwijkende oogvorm. Iets groter oren. Iets dun behaarde oren. Niet helemaal recht gedragen oren.

Zware fouten: Te veel afwijking van type. Te veel afwijking in bouw. Te dunne en/of te korte staart. Gebroken of geknikte staart. Het missen van de staartpunt. Te veel afwijking, van dat wat is voorgeschreven als ideale grootte en gwicht. Te smalle kop en/of te spitse snuit. Te ingesnoerde snuit. Te vlakke schedel. Te afwijkende oogvorm. Te grote en/of te plat gedragen en/of onbehaarde oren. Geurklier te open enof ontstoken.

Agouti's

Alle agouti gekleurde Mongoolse gerbils hebben een dekkleur met ticking welke gelijkmatig verdeeld is over het gehele lichaam en op de bovenzijde van de staart. Aan de onderzijde van de staart, om de ogen en achter de oren ontbreekt deze ticking. Ze tonen hier de wildkleur. De buikkleur is anders van kleur dan de dekkleur en zonder ticking, soms iets gele aanslag, veroorzaakt door de vetafscheidende klier aan de buik. De bovenste snorharen hebben een kleur gelijk aan de hoofdkleur, uitgezonderd nootmuskaat waar de onderste de kleur hebben van de buik. De beharing direct achter de oren en van de oorrandjes is lichter van kleur dan de overige beharing van het oor. De scheiding van dek- en buikkleur gebeurt in een rechte en strakke lijn op de flanken aan de onderzijde hiervan.

Lichte fouten agouti's: Iets lichte staartkleur. Iets donker of lichte ticking. Iets onregelmatige ticking. Iets onregelmatig scheiding van dek- en buikkleur. Oren, uitgezonderd het randje, iets lichter dan de dekkleur.

Zware fouten agouti's: Te lichte staartkleur. Te donkere of te lichte ticking. Te onregelmatige ticking. Te onregelmatige scheiding in flanken. Het oor, uitgezonderd het randje, veel lichter dan de dekkleur.

Eénkleurigen

Alle éénkleurige Mongoolse gerbils hebben een beharing die bestaat uitsluitend uit haren in de genoemde hoofdkleur. Hierdoor is er geen ticking en verschil tussen dek- en buikkleur aanwezig. De bedoelde kleur van de beharing is over het gehele lichaam, inclusief staart, pluim en benen gelijkmatig aanwezig.

Lichte fouten éénkleurigen: Buikkleur iets afwijkend van de dekkleur.

Zware fouten éénkleurigen: Buikkleur te afwijkend van de dekkleur.