Standaard van de Bleke / Egyptische gerbil

Hieronder vind je de standaard van de Bleke gerbil / Egyptische gerbil waarbij de standaard van de K.L.N. als bron gebruikt is. Voor de juiste en volledige standaard verwijzen wij je naar de standaard van de Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.). Het is niet toegestaan om de onderstaande standaard te kopiŽren of ergens anders te gebruiken.

Leeftijd

Bleke gerbils worden gemiddeld 3 jaar oud. Ze moeten tot en met 5 maanden als jong ingeschreven worden en vanaf 5 maanden als oud. Mimimum leeftijd is 8 weken.

Hanteerbaarheid

Bleke gerbils die niet hanteerbaar zijn, worden niet beoordeeld en derhalve niet bekroond.

Puntenverdeling

Puntenverdeling
Agouti
Type en bouw

20

Kop, ogen en oren

10

Beharing en beharingsconditie

10

Dek- en buikkleur

15

Tussen-, onderkleur van dek- en buikkleur

15

Ticking en staartkleur

15

Lichaamsconditie en verzorging

15

Totaal

100


Type en bouw

De lichaamslegnte van een volwassen Bleke gerbil is 10-12 cm. De staart is aan de basis dik en verloopt regelmatig naar een dunnere punt. De staart is veel langer dan het lichaam en is ongeveer 13-16 cm lang. Een nog langer staart verhoogt de waarde van het dier. De bouw is lang en slank en sierlijk. Ze hebben 4 tenen voor en 5 tenen aan de achtervoet, waar ook de 5e teen rudimentair aanwezig is. De achterbenen zijn langer dan de voorbenen.

Kop, ogen en oren

De kop is smal en lang, met een spitse snuit. De schedel is iets gebogen. De ogen zijn enigszins amandelvormig, staan iets bol en zijn opvallend groot. De oren zijn iets puntig van vorm, redelijk wijd ingeplant en worden rechtop gedragen.

Beharing en beharingsconditie

Bij een normaalharige Bleke gerbil is de beharing van een zachte structuur, fijn, glad aanliggend en glanzend. Ze dient in een regelmatige lengte over het gehele lichaam aanwezig te zijn. De staart en benen hebben een kortere beharing waardoor de indruk ontstaat van dun behaard te zijn. De staart eindigt in een klein spitse pluimpje. De oren zijn onbehaard.

Lichaamsconditie en verzorging

De gerbil moet een nieuwsgierige en levendige indruk maken met helder kijkende ogen.