Standaard van de Sundevall gerbil

Hieronder vind je de standaard van de Sundevall gerbil. Voor de juiste en volledige standaard verwijzen wij je naar de standaard van de Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.). Het is niet toegestaan om de onderstaande standaard te kopiėren of ergens anders te gebruiken.

Leeftijd

De gemiddelde levensverwachting bedraagt 3 jaar. De Sundevall gerbil moet tot en met 5 maanden als jong ingeschreven worden en vanaf 5 maanden als oud. De minimum leeftijd is 8 weken.

Hanteerbaarheid

Russische dwerghamsters die niet hanteerbaar zijn, worden niet beoordeeld en derhalve niet bekroond.

Puntenverdeling

Puntenverdeling
Agouti
Type en bouw

20

Kop, ogen en oren

10

Beharing en beharingsconditie

10

Dek- en buikkleur

15

Tussen-, onderkleur van dek- en buikkleur

15

Ticking en staartkleur

15

Lichaamsconditie en verzorging

15

Totaal

100


Type en Bouw

De lichaamslengte van een volwassen dier is ongeveer 10-13 cm. Staartlengte is 9-12 cm. Het gewicht bedraagt 50-60 gram. Het type is gedrongen en goed gevuld in voorhand. De achterhand is rond en vrij breed. De staart is evenlang als het lichaam en is in verhouding vrij dik. De voorbenen zijn korter dan de achterbenen, aan de voorvoeten zitten 4 tenen, de 5e teen is rudimentair aanwezig, en aan de achtervoeten 5 tenen. Alle volledige tenen hebben nagels.

Kop, ogen en oren

De kop is V-vormig met een spitse snuit. De ogen zijn helder en amandelvormig en puilen iets uit. De oren zijn middelgroot en worden rechtop gedragen.

Beharing en beharingsconditie

De beharing is van een zachte structuur en 8 ą 10 mm lang, is enigszins open, mede door de vetafscheidende klier aan de buik. De voetzolen zijn behaard, de behaarde staart is voorzien van een fraaie pluim met een lengte van ongeveer 4 cm. Snorharen zijn recht.

Lichaamsconditie

De Sundevall gerbil maakt een nieuwsgierige en levendige indruk met heldere ogen.

Lichte fouten: Iets gerekt type. Iets smal in voor- of achterhand. Bij volwassen dieren iets kort van lichaam, tussen de 9-10 cm. Iets korte staart 8-9 cm. Ogen rond en niet amandelachtig van vorm. Iets matte en niet levendige uitstraling.

Zware fouten: Te gerekt in type. Te smal in voor- en achterhand. Bij volwassen dieren te kort van lichaam, minder dan 9 cm. Staartlengte veel korter dan het lichaam, minder dan 8 cm. Te matte en te lusteloze indruk.