De Gerbil als gezelschapsdier

“De Gerbil als gezelschapsdier” is een boekje van Etiko Uitgevers uit de serie over verschillende knaagdieren. Het is geschreven door Fred Petrij & Netty de Wit.

Beide auteurs hebben zich vele jaren met gerbils bezig gehouden en verdiept in deze vriendelijke diertjes en nu jaren later weet ik dat Fred en zijn huidige vrouw, Vera Brückmann, nog steeds verknocht zijn aan dit nieuwsgierige diertje.


Zwarte Mongoolse Gerbil

Mijn keuze om deze maand dit boek te bespreken ligt hem in het feit dat er niet veel geschriften zijn die in een relatief dun boek zoveel leesbare en leerbare stof vermelden.

Voor iemand die weinig kennis van gerbils heeft zal na het lezen van dit boek behoorlijk geïnformeerd zijn, terwijl anderen, meer ingewijden, er een grote schat van naslagwerk aan overhouden.

De indeling van het boek heeft een logisch opbouw, waarbij de eerste informatieve bladzijde aangeeft waar de dieren zijn ingedeeld in de Taxonomische stamboom.

Er wordt uitgebreid ingegaan hoe en met welke motivatie deze indeling is gemaakt. Er ontstaat hierdoor gelijk een duidelijk beeld.

Wat ik met veel aandacht heb gelezen is het hoofdstuk over de aanschaf. Het zou mooi zijn als dierenverkopers dit hoofdstuk standaard zouden verstrekken aan een iedere die een gerbil wil aanschaffen. Vele vragen zouden op voorhand beantwoord zijn. Het zou voor dier en baasje een hoop gemak geven.

Verder in het boek wordt ruim aandacht geschonken aan huisvesting, voeding, voortplanting maar ook aan gezondheid, ziekten en eerste hulp. Wist u overigens dat de Gerbils aan epilepsie kunnen lijden?

Er wordt ook aandacht besteed aan de gerbil in het wild en aan zijn andere soortgenoten.

Overigens, door het hele boek heen, hebben de auteurs hun eigen kennis met wetenschappelijke feiten en onderbouwing leuk gecombineerd. Dit geeft het boek een verzadigend geheel. Vooral omdat het ook nog eens heerlijk begrijpend geschreven is.

Als knaagdierenvriend heb ik dit boekje verschillende keren gelezen en wil ik dit aan iedereen van harte aanbevelen.

De verschillende boekjes van Etiko over dieren zijn verkrijgbaar in de boekhandel en in verschillende dierenspeciaalzaken!

René Bastiaans