Huisvesting van een gerbil

Gerbils zijn gemakkelijk te huisvesten. Drie dingen waar je rekening mee moet houden:
  • hun behoefde om te graven,
  • hun knaagdrang,
  • het feit dat gerbils hoog kunnen springen.
Wil je de gerbil zijn natuurlijk gedrag een beetje respecteren, dan kan je de dieren het beste in een glazen bak huisvesten. Een oud aquarium is zeer geschikt. Een bak met afmetingen 60 x 40 x 50 centimeter is zeer geschikt voor drie tot vier gerbils of een fokpaartje of trio. Het deksel moet zwaar zijn, zodat de dieren het niet kunnen verplaatsen. Ook moet het deksel zo zijn vervaardigd dat de gerbils het niet kunnen kapot knagen.

Op de bodem kan je best een flinke laag bodembedekking leggen. Hoe dikker de bodembedekker, hoe beter voor de gerbils. Een bodembedekking met een minimale dikte van tien centimeter is een must. Wanneer u een gerbil in een opendraadkooi wil houden, zal deze met zijn graafwerkzaamheden  de eigenaar tot waanzin drijven.

Als bodembedekker is aubiose (hennepstrooisel) zeer aan te raden:
  • het is scherper dan zaagsel, met als gevolg dat het beter is voor de conditie van de pels,
  • het stuift veel minder,
  • blijft veelal plat op de bodem liggen.
Je kan ook een combinatie van houtkrullen en hooi gebruiken, hoewel sommige gerbils voor het hout allergisch kunnen zijn. Dit uit zich meestal in niezen en snotteren. Wanneer men aubiose gebruikt als bodembedekker in combinatie met wat hooi, heeft men meestal geen zandbad meer nodig.

Gerbils moeten zich evenals chinchilla's en degoes geregeld baden om de pels vetvrij te houden. Eenmaal daags zal men de dieren dus een schaal moeten aanbieden met zand. Chinchilla- en schelpenzand voor vogels zijn beide geschikt. Richt de kooi verder in met houten takken, vogelnestkasjes, takken, enzovoort.

De gerbildarmen zijn ingesteld op kleine hoeveelheden voedsel met veel vezels. Hamstervoer en zonnebloempitten zijn te vettig. Beter is, om de gerbil een speciaal knaagdiervoer te geven. Ook kan een speciaal gerbilvoer gegeven worden, maar dit is meestal zeer prijzig. Geef groenten en fruit in zeer beperkte mate, ze kunnen ervan aan de diarree raken. Verder moet er voor de nodige eiwitten gezorgd worden. Dit in de vorm van hondenbrokjes. Meelwormen worden zeker ook geaccepteerd.

Men kan drinkwater best in een stevige fles verstrekken. Het beste kunt u een drinkfles niet in het verblijf hangen, daar de gerbils zeker zullen proberen hun tanden erin te zetten en als ze dat lukt...

Originele tekst van Stieven Hoogstoel