Feitjes en eigenaardigheden m.b.t. de Dikstaart gerbil

Jonge dikstaart gerbils (4-8 weken) hebben een vrij lange staart in verhouding tot hun eigen lichaam en in verhouding tot die van de ouders. Hoe ouder ze worden, hoe dikker de staart. De staart wordt dikker en verliest soms 0.3 tot 0.8 cm in lengte. Hoe dunner de staart, hoe langer de staart dus is.

Dikstaart gerbils die geen zand hebben krijgen een vette openstaande vacht.

Wildvang dikstaart gerbils en nakweek direct uit wildvang hebben meer ticking en een donkerdere ticking dan vele generaties nakweek.

“Fouten” die je tegen kunt komen, zijn:
- een te korte staart (1,5-2cm lang)
- een veel te dunne staart ook op volwassen grootte
- te kleine dieren
- te magere dieren
- te spitse kop
- donkere haren op de staart
- donkere nagels
- afwijkende dekkleur naar grijs, tot aan 4 maanden oud; daarna naar lichtgeel
- afwijkende grondkleur, blauw-leiblauw i.p.v. donker leiblauw

Dikstaart gerbils hebben er bijna allemaal een hekel aan om van boven opgepakt te worden. Dit kan gepaard gaan met dreigen (voorpoot(en) optillen en blazen tot aan krijsen. Eenmaal vastgepakt doen ze niets meer. Je kan ze opscheppen of in een bakje laten lopen.

Hoe dikker de gerbil hoe rustiger zijn karakter en hoe minder moeite hij heeft met oppakken.

Dikstaart gerbils reageren behoorlijk op geuren. Agressie word met name vertoond bij de geur van Mongoolse gerbils (vooral aan de handen). Dikstaart gerbils vallen Mongoolse gerbils ook werkelijk aan, terwijl ze prima samen gaan met Egyptische gerbils en pluimstaartgerbils. Geparfumeerde zeep is ook geen succes.

Dikstaart gerbils hebben de neiging te dik te worden. Ze verzamelen amper, maar eten gewoon alles op wat ze tegen komen, met name moriowormen, sprinkhanen en meelwormen.

Ze hebben ook een vrij wild paringsritueel waarbij ze elkaar behoorlijk in de staart bijten. Vaak hebben de mannetjes na zo’n wilde nacht een blauw gebeten staart met soms wat wondjes. Meestal is dit na 2 Š 3 dagen weer weggetrokken. Toch zal een fokdier uiteindelijk een veel minder mooie staart overhouden, want de haargroei op de staart word wel minder door kleine littekens.

Originele tekst van Iris Buikema