Zelf een terrarium maken!

Zoals u waarschijnlijk wel weet is de beste kooi voor Mongoolse gerbils geen kooi, maar een terrarium! Er zijn verschillende manieren om er een aan te schaffen. U kunt er gewoon een kopen, wat meestal erg duur is, een goedkopere manier is een oude van iemand anders overnemen of een oude aquarium te gebruiken. Maar de beste manier is natuurlijk om er zelf een te maken, op die manier kunt u helemaal zelf bepalen hoe jouw terrarium eruit komt te zien, welke vorm en hoe groot. Op deze pagina vindt u uitleg over hoe uzelf een eenvoudig terrarium kunt maken.

Wat heeft u nodig?

5 glasplaten, schuurpapier, transparante siliconenkit en plakband. Gebruik 3-6 mm dik glas en bij glasbakken groter dan 35 x 35 x 60 cm adviseer ik 5-6 mm dik glas. Voor de maten van de glasplaten gebruiken kunt bijvoorbeeld van 4 mm dik glas gebruiken: bodemplaat: 40 x 80 cm, voor- en achterplaat: 39,6 x 80 cm, en de zijplaten: 39,6 x 39,2 cm.

De beschrijving

Hiernaast op de afbeelding ziet u hoe u de glasplaten van uw toekomstige terrarium in elkaar moet zetten. De oranje strepen zijn de plaatsen met siliconenkit en de donkerblauwe strepen zijn stukken plakband.

Maar voordat u begint moet u er eerst de randen van de glasplaten schuren, want deze zijn nog vlijmscherp. Pas dus op!

1) Zet altijd de opstaande wanden op de bodemplaat. U begint dus met de onderste glasplaat dat de bodem wordt. Daar doet u siliconenkit op twee randen (zie afbeelding). Dan drukt u de glasplaat die de linkerzijkant wordt in de siliconenkit van de bodemplaat. Daarna doet u op de glasplaat die de achterkant wordt ook siliconenkit. Deze achterplaat plaatst u weer in de siliconenkit op de bodemplaat en op zo'n manier dat de linkerkant in de siliconenkit van de achterplaat gedrukt word.

2) Dan plakt u de achterplaat en de linkerzijkant aan elkaar vast met plakband, zodat ze wat meer stevigheid hebben tijdens het drogen. Dan doet u wat siliconenkit op de bodem- en achterplaat op de plaats waar de rechterzijkant komt (zie afbeelding). De glasplaat die de rechterzijkant wordt drukt u dan weer in de aangebrachte siliconenkit.

3) Ook de rechterzijkant en de achterplaat maakt u weer aan elkaar vast met plakband voor meer stevigheid tijdens het drogen. Dan doet u wat siliconenkit op de overgebleven plek op de bodemplaat. Daarna doet u ook siliconenkit op de overgebleven glasplaat die de voorkant wordt. Deze siliconenkit doet u op de plek waar de zijkanten tegenaan komen. Dan drukt u de voorkant weer in de siliconenkit op de bodemplaat en dan zet u hem recht, zodat de zijkanten ook in de siliconenkit van de voorkant gedrukt worden. Dit plakt u weer vast met plakband voor meer stevigheid tijden het drogen. En dan laat u het terrarium zo een tijdje staan, zodat de siliconenkit kan drogen.

4) Als de siliconenkit droog is en de glasplaten aan elkaar vast zitten, kunt u de stukken plakband verwijderen. Nu heeft u een eenvoudig zelfgemaakte terrarium. U kunt eventueel uw glasbak beschermen met plastic hoekprofielen. Dit voorkomt beschadigingen tijdens het schoonmaken en ziet er mooi uit. En u moet natuurlijk ook nog een deksel maken voor het terrarium. Dit kunt u doen van hout, metaal, of gewoon simpel er een stuk gaas overheen doen. Zorg er wel voor dat de deksel goed ventileert, want de lucht moet door de deksel komen.

Nu heeft u dus uw eigen zelfgemaakte terrarium voor uw gerbils. U kunt hem natuurlijk maken zoals u wilt, met verdiepingen, meer ruimtes, vijfhoekig, enzovoort. Maar nu is het natuurlijk tijd om uw terrarium in te richten! Daarvoor kunt u de Interieur & Speelgoed pagina van De Mongoolse Gerbil Website bezoeken voor informatie en natuurlijk de Huisvesting pagina voor meer algemene informatie over de huisvesting van gerbils.

Peter Maas