De Syrische hamster, overzicht

De Syrische hamster is een geliefd huisdier door zijn vriendelijke karakter en door hun omvang ook zeer geschikt als huisdier voor kinderen. Het zijn echte schemerdieren. Overdag en midden in de nacht slapen zij. In de avond en ochtend zijn ze meestal wakker en actief. Toch komen ze maar graag uit hun nest als ze iets lekkers krijgen. Ze zijn makkelijk in onderhoud en ruiken veel minder dan andere knaagdieren zoals muizen. Dit komt omdat zij weinig drinken en daardoor weinig urineren.

Het algemene onderdeel is opgebouwd uit:

AlgemeenInformatie over waar de Syrische hamster vandaan komt en hoe hij uiteindelijk als huisdier gehouden wordt.
AanschafHier lees je over de mogelijke manieren hoe je een Syrische hamster kunt aanschaffen.
HuisvestingDit onderdeel gaat over hoe je een Syrische hamster het beste kunt houden en huisvesting.
VoedingHier kan je informatie vinden over wat een Syrische hamster eet.
GeslachtsbepalingOp deze pagina kan je zien hoe je het geslacht van een Syrische hamster kunt bepalen.
VoortplantingHier kan je informatie vinden over de voortplanting van de Syrische hamster en hoe je een nestje kunt fokken.
Gezondheid en ziektesHier kan je informatie vinden over de voorkomende ziektes die bij Syrische hamsters voorkomen.

De kleuren en variëteiten worden verdeeld in erkend en niet erkend. Erkend betekent dat voor deze kleur of variëteit een door de K.L.N. opgestelde standaard aanwezig is en op evenementen door Nederlandse keurmeesters volgens deze standaard keuren. Niet erkend betekent dat er geen door de K.L.N. opgestelde standaard van is en dat bij het inschrijven een standaard bijgevoegd moet worden hoe jij de kleur of variëteit gekeurd wil hebben. Op onze website vind je een aantal standaarden van niet erkende variëteiten die opgesteld zijn door leden. Daarom is het onderdeel kleuren en variëteiten opgedeeld in:

K.L.N. standaardDe standaard hoe de Syrische hamster eruit hoort te zien ongeacht variëteit.
ErkendOverzicht van de erkende kleuren en variëteiten inclusief door leden te openen standaarden.
Niet erkendOverzicht van mogelijke niet erkende kleuren en variëteiten inclusief door leden te openen standaarden opgesteld door leden.

Foto's( van )

( van )


In ons fotoalbum vind je heel veel foto's van Syrische hamsters zowel gemaakt op de evenementen als door onze leden. Klik hier om naar ons fotoalbum te gaan.

Artikelen

Door zowel leden als niet-leden zijn in de afgelopen jaren verschillende artikelen over de Syrische hamster geschreven. De geschreven en geplaatste artikelen zijn op persoonlijke titels geschreven en de vereniging is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud van de artikelen. De volgende artikelen met betrekking tot de Syrische hamster zijn aanwezig:

Een nuttige internet-discussie over Syrische hamsters en de kopvrom

Er wordt heel wat gediscussieerd in Nederland. Op het internet zijn de laatste jaren vele fora als paddenstoelen uit de grond geschoten. Velen verdwijnen na een korte tijd weer, anderen zijn blijvertjes, zoals het hamsterforum (www.dehamster.nl). Veel discussies zijn in wezen niet veel meer dan een welles-nietesspelletje waarbij ieder bij zijn eigen mening blijft en waarmee je na een aantal avonden achter de computer in feite niets bent opgeschoten. Een aantal discussies die op dit hamsterforum gevoerd worden zijn echter wel de moeite waard en leveren nieuwe informatie en inzichten op.

'Bericht van de Hamsterfluisteraar'

Een nieuw boek is op de markt. Op een ontzettend leuke manier wordt beschreven hoe hamsters te houden vanuit het gezichtspunt van De oorspronkelijk uit Epe afkomstige auteur Marian Henderson. Deze schrijfster is al vele malen in staat gebleken om met haar humoristische, warme en persoonlijke schrijfstijl onderscheidende boeken te maken.

Dit hamsterboek is volgens de schrijfster een 'warm pleidooi voor het betere hamsterleven' dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Gelderland in Epe.

Interview Sandra, Hamstery il Criceto

Mijn naam is Sandra, geboren in de winter van 1980 en moeder van 2 zoons, de oudste is uit 2001 en de jongste uit 2010. Ik woon in een klein dorpje boven in Noord-Holland genaamd Hippolytushoef. December 2003 kocht ik na jaren weer eens een hamster en toen is het knaagdierenvirus begonnen. In Januari 2004 ben ik nadat ik me eerst goed verdiept had in het fokken van hamsters gestart met fokken. Ik heb ook ratten, muizen, konijnen, cavia's en chinchilla's gehad/gefokt. Op dit moment heb ik alleen de Syrische hamsters nog, en hiermee fok ik ook.

Radjes

Een radje behoord tot de basisbehoefte van een hamster. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van je nachtrust, dus een stil radje is vaak wel een vereiste. Ook moet de hamster netjes recht lopen in een radje, vandaar raad ik iedereen ook een mooi groot rad aan. Omdat het veelal onmogelijk is om zelf alle radjes te testen en ik in de afgelopen jaren heel wat radjes heb gehad, heb ik dit artikel geschreven.

Bodembedekking voor de Syrische hamster

Je kent het wel, je staat in de winkel en je vraagt je af welk soort bodembedekking je nu het beste kan gebruiken. Vooral toen ik pas net was begonnen met hamsters houden vond ik het erg lastig om te beslissen welke mij het beste zou bevallen. Daarom heb ik bijna alle soorten uitgeprobeerd. Dit artikel is ook geschreven op basis van mijn eigen ervaringen.

Wat heeft een hamster nodig?

Lange tijd was er weinig nieuws uit de hamsterwereld. Maar nu volgt de ene onderzoeksstudie de andere op. Eindelijk worden vragen beantwoord zoals: Heeft een hamster een loopwiel nodig? En hoe groot moet een hamsterverblijf zijn?

Met deze en veel andere onderwerpen hebben de hamsterliefhebbers in de wetenschap zich de laatste jaren bezig gehouden. Iedereen die deze knaagdieren met levendige kraaloogjes thuis heeft wil hen tenslotte een goed leven bieden. Het is natuurlijk de bedoeling dat de goudhamster zich in zijn verblijf lekker voelt en geen gedragsstoornissen ontwikkelt, zoals het constant aan de tralies van de kooi knagen.

De mutatie Roan, een zeer gevaarlijke mutatie

Bij de Syrische hamster komt een schimmelfactor voor die dominant vererft. Deze factor wordt Roan genoemd en zorgt ervoor dat alle crème gerelateerde kleuren beïnvloed worden. De haren worden bij crème gerelateerde kleuren langzaam wit. De mutatie wordt ook wel White Bellied genoemd. Wanneer een Agouti kleur het Roan-gen draagt, heeft hij een witte buik.

Nestje Syrische hamsters

Vanaf juni 2005 fok ik kleinschalig Syrische hamsters. Elk nestje is weer anders, maar waarover ik me keer op keer weer verbaas is hoe snel deze kleine diertjes groeien en veranderen! Ik maak bijna elke dag foto’s, zodat je op elke foto kunt zien dat ze weer een stukje veranderd zijn. Deze jongen zijn op 21 december 2006 geboren, de ouders zijn een goud langhaar en een crème d.o. korthaar.

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Een zacht bedje

Dat syrische hamsters veel gebruikte laboratoriumdieren zijn maakt niet iedereen erg gelukkig. Toch bekommeren de gebruikers zich intensief om de levensomstandigheden van deze dieren. Dit leidt tot onderzoek naar de optimale verzorging en dat is ook voor de de liefhebbers thuis mooi meegenomen. In een onderzoek dat twee Canadezen onlangs publiceerden wordt beschreven wat Syrische hamsters het prettigste “bedding” materiaal vonden. Bedding, of bodembedekking moet aan een aantal belangrijke basisvoorwaarden voldoen. Het moet voldoende absorberend zijn zodat het urine kan opnemen. Het mag geen pesticiden of kankerverwekkende stoffen bevatten.

De Syrische hamster, vergelijking wildvang en gedomesticeerde goudhamster

De Syrische hamster, ofwel goudhamster, is tegenwoordig een zeer populair huisdier. Vergeleken met de poes en de hond, heeft de Syrische hamster deze status in een relatief korte tijd verworven. De eerste beschrijving van de Syrische hamster stamt uit 1797 in het boek “History of Aleppo” van Alexander en Patrick Russel. Hierin staan beschrijvingen van de natuur in de omgeving van Aleppo, Syrië. Er wordt een hamster beschreven die zijn wangzakken met erwten volgestopt heeft.

Vragen ontvangen per email - Kunnen twee goudhamsters bij elkaar?

Goudhamsters, ook wel Syrische hamsters genoemd, zijn solitaire dieren. Dat wil zeggen dat ze altijd alleen leven en geen andere soortgenoten in de buurt willen. Alleen jonge hamsterbroertjes en - zusjes blijven bij hun moeder tot ongeveer 4-5 weken. Daarna gaan ze allemaal naar een eigen kooi.

Nieuwtjes uit de wetenschap - Een neus voor gevaar

Hamsters zijn van nature prooidieren. Ze hebben allerlei strategieën ontwikkeld om de gevaren van het dagelijkse leven het hoofd te bieden. Ze bouwen een veilige burcht waar ze zich overdag kunnen verschuilen, ze hebben schutkleuren en door hun snelle voortplanting kunnen omgekomen soortgenoten snel vervangen worden. En uit recent onderzoek blijken de diertjes ook een neus voor gevaar te hebben, zoals bijvoorbeeld voor hun natuurlijke vijanden.

Flying Hamster

Ze zeggen dat Syrische hamsters geen afstand en diepte kunnen inschatten. Mijn Syrische hamsterdame Carly was al een paar keer "ontsnapt" uit de ren waarin ze geregeld los mag lopen.

Natstaart bij de Syrische hamster

Natstaart is één van de meest bekende en gevreesde ziekten bij de Syrische hamster. Terecht, want het is een ziekte die veel voorkomt, ernstige gevolgen heeft en zeer besmettelijk is. Des te verbazingwekkender is het, dat er onder hamstereigenaren nog zo veel misverstanden heersen over deze ziekte.

Bestaat de albino Goudhamster?

Links en rechts heb ik wel eens gevraagd wie een albino Goudhamster heeft. De meeste fokkers reageren laconiek met “ach die bestaat niet” of ze reageren met “ja, ik heb wel een witte met rode ogen.” Maar op de vraag of het echt een albino is, wordt vaak "nee" of "onbekend" geantwoord. Als je naar de NKB standaard kijkt welke gebruikt wordt bij keuringen, zie je drie verschillende kleuren wit. Twee daarvan met rode ogen (de albino en de wit roodoog) en één met zwarte ogen. Bij de albino staat dat de oorkleuren vleeskleurig zijn en bij de wit roodoog dat de oren juist gekleurd zijn.

Nieuwtjes uit de wetenschap - Syren willen een reuzenrad!

Veel knaagdieren kuieren graag in hun looprad, en een groot aantal maakt er zelfs een renrad van. Na jarenlange discussies en veel onderzoek wordt het nu toch echt duidelijk dat een looprad de gezondheid van een Syrische hamster ten goede komt, en zeer zeker niet tot een dwangmatig rennen leidt. Maar wat is nu het ultieme rad voor een Syrische hamster, hoe ziet het ideale rad er volgens henzelf uit? Canadese wetenschappers, betrokken bij onderzoek naar de optimale verzorging van laboratoriumhamsters, hebben daar uitvoerig onderzoek naar gedaan en hun bevindingen in oktober 2005 gepubliceerd.

HaPV (Papova-virus) bij Syrische hamsters

Recent is onder hamstereigenaren onrust ontstaan vanwege de import van een aantal uit Zweden afkomstige hamsters op het Knagerfestijn van mei 2005 te Barneveld. Een Zweedse keurmeester/ fokker voor de Syrische hamsters heeft deze dieren op aanvraag van een aantal Nederlandse fokkers uit Zweden meegenomen. Zo’n 15 Zweedse Syrische hamsters wisselden van eigenaar. Paniek ontstond echter aan het einde van de showdag. De organisator van de show vertelde toen dat er in Zweden momenteel een zeer besmettelijk virus heerst onder de Syrische hamsters; het Hamster Polyoma Virus, HaPV tegenwoordig HaPyV genoemd, vanwege de bekendheid houden we HaPV aan.

Oogprolaps bij Syrische hamster

Die Tiaspo. Eén keer is het vrouwtje twee dagen weg naar Engeland, en meteen wordt hij ziek! Als ik er ben is er vrijwel nooit iets, zucht. Mijn moeder zag het zaterdagavond, Tiaspo (één van mijn Syrische hamsters) zijn oogbol was 1,5 keer zo groot als normaal en puilde echt helemaal uit, hij kon ook niet meer knipperen. Voor ik weg ging had ik alle hamsters en ook Tiaspo nog nagekeken en was er niets te zien! Mijn moeder wist ook niet wat het was en heeft het maar schoon geprobeerd te houden met gekookt (afgekoeld) water tot ik er zondag weer was.

Het PAPOVA-virus bij Syrische hamsters

Tijdens Het Knagerfestijn in mei 2005 te Apeldoorn zijn er door een Zweedse keurmeester, op verzoek van diverse eigenaren, een stuk of 15 jonge Syrische hamsters naar Nederland meegebracht voor de verkoop. Zweden staat bekend om zijn kwalitatief goede Syrische hamsters en een nieuwe bloedlijn was in ons land meer dan welkom. Binnen één dag werd echter al bekend dat in Zweden zelf sinds een maand mogelijk het Papovavirus heerst. Natuurlijk brak er onder de nieuwe Nederlandse en Belgische eigenaren direct “paniek” uit want het Papovavirus is een zeer besmettelijk virus ( dat overigens alleen bij Syrische hamsters voorkomt) met een bijzonder lange incubatietijd van 5 tot maar liefst 30 weken! Andere hamstersoorten kunnen dit virus niet krijgen, echter wel overdragen als ze in contact zijn geweest met besmette Syrische hamsters.

Een dagboek van een ziek Syrisch hamstertje! (spoelwormen)

Het gaat niet goed met Lana… Ze is ontzettend vermagerd (van 200 gram naar 135) en is stukken minder actief. Na onze vakantie begon dat; ik dacht eerst dat het door de logeerpartij zou komen, verandering van omgeving en zo, en ook de warmte van toen. Maar ze kwam maar niet bij, en gaat er steeds zieliger uitzien. Als ze wakker is staan ook de oortjes niet meer overeind.

Erfelijkheidsleer

"Fokken is gokken" wordt wel eens beweerd. Dat is gedeeltelijk wel waar maar aan de andere kant is het resultaat binnen bepaalde grenzen wel te voorspellen, theoretisch althans. Als u op de hoogte bent van bepaalde gegevens uit de erfelijkheidsleer dan kunt u een bewustere keuze maken welke dieren u wilt gebruiken voor de fokkerij. Hieronder wil ik enkele termen bespreken die men in de genetica vaak tegenkomt.

Nagelkleur van de Syrische hamster, pigment of niet?

Een gebeurtenis tijdens de Kleindierenexpo 2004 in Utrecht is de aanleiding van dit artikel. De Syrische hamsters werden naar de letter van de Standaard gekeurd. Als gevolg hiervan kregen veel hamsters een onvoldoende vanwege het ontbreken van pigment in de nagels. De vraag die na afloop bleef hangen is of er nog wel Syrische hamsters met pigment in hun nagels bestaan ... of ooit bestaan hebben.

De overwintering van de Syrische hamster

De hamster is één van de diersoorten die een winterslaap houden. Een winterslaap wordt gedefinieerd als « een staat van slaap waarin zekere diersoorten de winter doormaken. Deze staat is gekarakteriseerd door een narcose en door een belangrijke vermindering van de lichaamstemperatuur en de metabolische activiteit, en door een vermindering van de levenstekens. Het is een fysiologisch proces bij veel koudbloedige dieren. NOTA : naast de winterslaap bestaat er bij sommige soorten een gelijkaardige staat om de hitte van de zomer door te komen, dit noemt men de zomerslaap.

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Hamsterterreur?

Onlangs is een driejarige Amerikaans jongetje ernstig ziek geworden na een hamsterbeet. Het gezin had een aantal keer achter elkaar een Syrische hamster gekocht in de dierenwinkel. Alle diertjes overleden binnen ëën week na aankomst aan natstaart, diarree. Eën van de hamsters had het jongetje in zijn ringvinger gebeten, kort voordat de desbetreffende hamster overleed. Een week na deze beet kreeg het jongetje ernstige koorts en opgezette lymfeklieren in zijn linkeroksel, op de plaats van de beet was een zweer ontstaan en hij voelde zich heel beroerd. Het jongetje werd direct met antibiotica behandeld, maar dat sloeg niet aan. Nader onderzoek van het lymfeklierweefsel wees uit dat het jongetje last had van een Tularemie infectie. Daarna werd een ander, specifiek, antibioticum voorgeschreven en het jongetje genas vervolgens.

Knikstaarten bij Syrische hamsters

In november 2003 was ik aandrager tijdens een keuring van Syrische hamsters in het Belgische Hasselt. Er werd gekeurd door een Zweedse vrouwelijke keurmeester en het viel me op dat ze bij elke hamster even aan het staartje voelde.

Nieuwtjes uit de wetenschap: onhoorbare roep

Jonge, hulpeloze hamstertjes hebben hun moeder hard nodig. Zij beschermt en voedt het jonge kroost. Maar moeders moet natuurlijk ook wel eens op stap, en dan blijven de jonkies alleen achter. Moeder mag dan niet te lang wegblijven omdat de jonkies het anders te koud krijgen. Onderzoekers in Japan hebben ontdekt dat hamsterpuppies dan specifieke kreetjes gaan slaken. Het blijkt dat Syrische, Russische en Chinese hamsters allemaal verschillende kreten uitslaan. Een deel daarvan is voor ons hoorbaar, een ander deel is ultrasoon. Dat betekent dat de toontjes zo hoog zijn, dat we ze niet kunnen horen.

Help, hamster in winterslaap!

Het is tijdens de donkere, koude wintermaanden waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere hamster: in een lange, diepe slaap vallen en een baasje hebben dat denkt dat je dood bent. Het wil inderdaad nog wel eens gebeuren dat mensen een hamster in winterslaap voor dood aanzien. Maar niets is minder waar!