Algemene informatie over de Syrische hamster

De voorouders van de Syrische hamsters komen oorspronkelijk uit de woestijnachtige gebieden van SyriŽ. Vanwege hun kleur werden ze aanvankelijk ook wel goudhamsters genoemd. Tegenwoordig bestaan er vele kleuren zoals crŤme, wit, zwart, oranje, blauw, grijs, sepia, etc. Deze kleuren kunnen voorkomen met vlekjes, strepen (gevlekte- en witband) en schimmel. Behalve de normale beharing kennen we de Syren ook in langhaar, satijnhaar en rexbeharing.Het is belangrijk om iets van de geschiedenis van de Syrische hamster te weten omdat bepaalde instincten ondanks de domesticatie behouden zijn gebleven. Daar moeten we rekening mee houden bij het verzorgen en fokken met deze dieren.

In de woestijn is het overdag erg heet en daarom blijven de hamsters tot de schemering in hun hol, diep onder de grond. Pas als het ’s avonds koeler wordt komen ze tevoorschijn om voedsel te gaan zoeken. Hamsters zijn klein en kwetsbaar en zijn daarom makkelijke prooidieren. Ook dat is een reden dat ze pas op pad gaan als het donker is.

Ze leven solitair, dat wil zeggen dat ze het liefst alleen zijn. Alleen om te paren dulden ze andere hamsters om zich heen. Zelfs jonge hamstertjes worden na 3-4 weken al door hun moeder het nest uit gejaagd.

In de woestijn is weinig voedsel en nog minder water te vinden. De hamster legt dan ook vele kilometers per nacht af om voldoende voedsel te vergaren. Ze leven van zaden, granen, plantendelen en insecten. Om dat voedsel over zo’n grote afstand te kunnen vervoeren hebben ze wangzakken die als handige boodschappentassen fungeren. Water hebben ze niet veel nodig. Ze halen het vocht uit wat dauwdruppels die zich op de schaarse plantengroei bevinden. Omdat ze een winterslaap houden leggen ze grote voedselvoorraden aan in hun hol. Dit heet hamsteren. Hieraan dankt dit knaagdiertje zijn naam: hamster.

Het zal nu duidelijk zijn waarom een Syrische hamster overdag liever slaapt en pas ’s avonds wakker wordt. Nu begrijp je ook waarom een hamster zowel plantaardig als dierlijk voer wil hebben om dat te hamsteren in zijn huisje. En natuurlijk besef je nu dat een hamster veel beweging, dus een grote kooi en/of loopradje, nodig heeft. Belangrijk is ook dat je weet dat een Syrische hamster apart in een kooi gehouden moet worden, zonder soortgenootjes!

Een Syrische goudhamster is ongeveer 15-18 cm. lang en heeft een klein kort staartje. Hij heeft 4 teentjes aan de voorpoten waarmee hij ook voedsel kan vastpakken en 5 teentjes aan de achterpoten om lekker mee te kunnen graven. Het gewicht ligt gemiddeld rond 150-200 gram afhankelijk van hun kleur en haarstructuur. Vrouwtjes zijn gemiddeld gezien wat langer en zwaarder dan de manntjes. Hamsters met langhaar zijn gemiddeld wat lichter van gewicht.

Er zijn mensen die naast het houden en verzorgen van Syrische hamsters leuk vinden om mee te fokken. Zij worden fokkers genoemd. Een deel van deze fokkers zijn zeer kritisch bij het bepalen van hun fokhamsters en selecteren naast gezondheid en karakter ook op uiterlijk. Bij de vereniging zijn verschillende van deze fokkers aangesloten en zij gaan met hun gefokte hamsters naar tentoonstellingen en proberen hamsters te fokken die zo dicht mogelijk bij de standaard ligt. Ook proberen ze nieuwe kleuren te introduceren.


Hier wordt een Syrische hamster in de kleur goud gekeurd