Voortplanting van de Syrische hamster

Fokken is niet alleen maar "hamsters vermeerderen". Een goede fokker probeert hamsters te fokken die zoveel mogelijk voldoen aan de eisen die beschreven staan in de Standaard van de K.L.N. Natuurlijk is niet alleen het uiterlijk van belang. Een goed karakter en gezondheid staat altijd op de voorgrond. Daarom is het belangrijk om met goede ouderdieren te fokken. De kans op goed resultaat is dan zeker groter. "Fokken is gokken" wordt wel eens beweerd. Dit is gedeeltelijk waar. Anderzijds kan je het eindresultaat zelf een beetje beļnvloeden door te zorgen voor een goede voeding en huisvesting.

Een vrouwtje is geslachtsrijp vanaf 4-5 weken maar het is beter om er pas mee te gaan fokken als ze zelf uitgegroeid is. Een geschikte leeftijd voor een eerste nestje is 4-6 maanden. Ze kan tot 12 maanden ingezet worden voor de fok. Een eventueel tweede nestje is dus mogelijk tussen 7-9 maanden. Eenmaal in de 4 dagen is ze "willig" en kan ze door een mannetje gedekt worden. Ze staat dan stokstijf stil met haar staartje in de lucht.


Alleen dan kan het mannetje erbij gezet worden. Buiten de bronst zal ze hem aanvallen, soms tot de dood erop volgt. Het mannetje is ook al geslachtsrijp als hij 4-5 weken oud is. Beter is het om hem pas te laten dekken als hij 3-4 maanden oud is.

Zet voor de dekking het vrouwtje altijd bij het mannetje in de kooi, NOOIT andersom! Een vrouwtje accepteert namelijk geen indringers in haar territorium. De dekking zelf duurt slechts 15-30 minuten. Na even met elkaar kennis te hebben gemaakt zal het mannetje het vrouwtje vele malen dekken. Na een poosje ontwaakt het vrouwtje uit haar verstarring en dan is het tijd om het vrouwtje terug in haar eigen kooi te zetten.

16-17 dagen later zullen de jongen geboren worden. Vaak is nauwelijks te zien dat het vrouwtje drachtig is. Vaak krijgt ze pas na 12 dagen een dikkere buik. Omdat je de eerste week niet aan het nest mag komen (de moeder zou door de vreemde geur haar jongen kunnen verstoten) moet je haar een paar dagen voor de bevalling een schone kooi geven met veel nestmateriaal. Hooi en papiersnippers zijn daarvoor het meest geschikt. Zorg dat het slaaphuisje uit de kooi gehaald wordt. Een huisje zou al snel te klein worden voor het opgroeiende grut.

Een nestje Syrische hamsters


Na de geboorte van de jongen (meestal 6-8, soms wel 12 of meer) kun je snel even het nest controleren als de moeder even uit de buurt is. Raak de jongen de eerste dagen beslist niet met jehanden aan. Tijdens de dracht en de zoogperiode is het belangrijk voedsel te verstrekken van een hoogwaardige kwaliteit. Extra eiwitten, vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat de moeder haar jongen goed kan grootbrengen. Ze zullen een schoteltje brintapap of een paar meelwormen zeker graag lusten.

Na een week gaan de kleintjes al een beetje eten van het voer dat de moeder naar het nest brengt. Geef dan wat extra groenvoer zoals andijvie. Dit om te voorkomen dat de kleintjes last krijgen van verstopping als gevolg van de omschakeling naar het hardvoer. Rond deze leeftijd is ook duidelijk te zien wat voor kleur de hamster wordt. Als ze 10-14 dagen oud zijn zullen ze uit het nest komen en de wereld gaan verkennen. Een paar dagen later gaan de oogjes open en dan is het tijd om de kooi een grote schoonmaakbeurt te geven. Bewaar wat van het oude nestmateriaal zodat de hamstertjes hun eigen geur weer herkennen.

Om een hamster snel tam te krijgen is het ideaal als de jongen dagelijks even opgepakt worden zodra de ogen open zijn. Geef ze ook wat “speelgoed” zoals een lege keukenrol. Zo ontwikkelen ze spelenderwijs hun zintuigen.

De moeder zoogt haar jongen tot ongeveer 21 dagen. Daarna eten de hamstertjes al volledig zelfstandig. Als ze 4 weken oud zijn kunnen ze zonder hun moeder. De jongen worden dan gesplitst in een groepje zusjes en een groepje broertjes. Zo kunnen ze nog een poosje bij elkaar blijven. Als ze 6 weken oud zijn kunnen ze naar een nieuwe eigenaar. Een Syrische hamster is een solitair levend dier. Tot 12 weken zullen ze elkaar nog wel accepteren maar daarna zullen er ongetwijfeld gevechten uitbreken. Neem dat risico niet en zorg dat je voor elke hamster een aparte kooi hebt.