Huisvesting van een Syrische hamster

Omdat een Syrische hamster het liefst alleen woont moet je voor elke hamster een aparte kooi hebben. Veel mensen geven de voorkeur aan een grote traliekooi met horizontale spijltjes en een hoge onderbak. Omdat hamsters veel lopen moet de kooi een bodemoppervlakte hebben van minimaal 60 x 30 cm. Kleinere kooien (vaak met hoge verdiepingen) zijn minder geschikt. Een Syrische hamster is van nature een woestijndiertje en dus geen goede klimmer. Een val kan reeds fataal zijn voor deze kwetsbare diertjes. Een groot looprad met een doorsnede van minimaal 18 cm mag beslist niet ontbreken. Kies een looprad zonder open spijltjes omdat de hamster zich daaraan anders gemakkelijk kan bezeren.

Je kunt de hamster ook in een Dunabak huisvesten. Dat is een kunststof onderbak met een afneembare, doorzichtige kunststof kap erop. Het voordeel van zo'n kooi is dat er minder rommel naar buiten valt en dat de kans op tocht kleiner is dan bij een traliekooi. Het nadeel is dat het slechter ventileert en dat de hamster minder contact heeft met de buitenwereld. Een kooi met plastic buizen die niet demonteerbaar zijn, is niet aan te raden omdat deze kooien erg moeilijk schoon te maken zijn.


De meeste hamsters zijn erg blij met een slaaphuisje. Zoek een huisje uit dat goed ventileert en zorg ervoor dat er wat nestmateriaal in ligt. Een klein plastic huisje wordt aan de binnenkant snel nat van condensvocht. Een houten slaaphokje is beter geschikt. Als nestmateriaal zijn hooi en/of papierstrookjes aan te raden. Beslist ongeschikt zijn synthetische hamsterwatten. De hamster kan erin verstrikt raken en dat zou zelfs zijn dood kunnen betekenen.Als bodembedekking wordt meestal witte houtvezel gebruikt. Strooisel op basis van hennepvezel (Aubiose, Hemparade), Corbo maļskorrels en beukensnippers (voor langharige hamsters) kan ook gebruikt worden. Verder moet er in de kooi natuurlijk een stevig voerbakje en een drinkflesje aanwezig zijn.

Als je de hamster tenslotte nog wat “speelgoed” geeft dan heb je zijn huisvesting piekfijn voor elkaar. Zoek “speelgoed” uit van natuurlijk materiaal zoals karton of hout. Daar kan hij tevens zijn knaaglust op botvieren. Ook “speelgoed” met grote openingen om doorheen te kruipen zal hij leuk vinden. Let er op dat de openingen in het “speelgoed” groot genoeg zijn. Het “speelgoed” dat in de dierenwinkels verkocht wordt is helaas vaak alleen geschikt voor de kleinere dwerghamsters. Hij zal trouwens ook al erg tevreden zijn met een paar fruitboomtakjes, een steen, een lege kartonnen keukenrol of een bergje hooi.

Vanzelfsprekend heeft de kooi regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Dagelijks moeten de uitwerpselen en het overgebleven fruit/groenvoer verwijderd worden en moet het urinehoekje schoongemaakt worden. Eenmaal per week moet de kooi helemaal uitgesopt worden met heet water en een natuurvriendelijk schoonmaakmiddel. Goed naspoelen zodat er geen zeepresten achterblijven. Ook het huisje, het looprad en het speelgoed moeten af en toe worden schoongemaakt.