Interview Sandra, Hamstery il Criceto

Kan je jezelf in het kort introduceren?

Mijn naam is Sandra, geboren in de winter van 1980 en moeder van 2 zoons, de oudste is uit 2001 en de jongste uit 2010. Ik woon in een klein dorpje boven in Noord-Holland genaamd Hippolytushoef. December 2003 kocht ik na jaren weer eens een hamster en toen is het knaagdierenvirus begonnen. In Januari 2004 ben ik nadat ik me eerst goed verdiept had in het fokken van hamsters gestart met fokken. Ik heb ook ratten, muizen, konijnen, cavia's en chinchilla's gehad/gefokt. Op dit moment heb ik alleen de Syrische hamsters nog, en hiermee fok ik ook. Ik heb een eigen website: www.vansandra.nl.

Jij fokt met Syrische hamsters, hoe vaak krijg je nestjes?

Dat verschilt per maand, de ene keer heb ik meer nestjes als de andere keer. Momenteel probeer ik 2 nestjes gelijk te plannen, zodat ik meer keus heb met waar ik mee verder wil. Dit jaar (2013) had ik bijvoorbeeld 11 nestjes terwijl ik er vorig jaar (2012) maar 7 had.

Welke tips kan jij geven aan beginnende fokkers, waar moeten ze allemaal op letten?

Van te voren goed bedenken welk soort/ras en welke kleur je wilt gaan fokken, ga niet klakkeloos allerlei kleurtjes in huis halen, want dan zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Zoek informatie op goede sites of vraag de oren van de kop bij een fokker. Vaak willen die wel helpen met adviseren en je een fokdier toe vertrouwen. Ga ook niet klakkeloos alles samen zetten "omdat babydieren zo leuk zijn" want vaak genoeg gaat het ook fout. Bezint eer ge begint en ga niet over 1 nacht ijs. Bedenk ook goed van te voren dat een hobby altijd meer geld kost dan dat het opbrengt, en of je wel genoeg ruimte hebt. En natuurlijk geld als je bijvoorbeeld met ze naar de dierenarts moet.

Foto's van Sandra


Houd jij een stamboom bij en hoe doe je dit?

Ja van elk dier wat hier komt wonen of waar ik mee ga fokken houd ik stambomen bij in Zoo Easy. Dit is een heel handig programma waar je naast de stambomen ook andere nuttige info in kwijt kan zoals een kasboek, contact gegevens van andere fokkers en mensen die bij jou een dier komen kopen, nest gegevens enz.

Wat voor voer geef je jouw hamsters en geef jij nog iets extra's als jouw hamster een nestje heeft?

Ik voer Hamster Crispy van Versele-laga, ze krijgen ook groente/fruit, meelwormen, hondenkoekjes (mergpijpjes) en andere lekkernijen. Op zich voer ik geen speciale dingen bij als ze zwanger of zogend zijn, alleen een beetje meer van wat ze al krijgen en wat extra eiwitten d.m.v. een hard gekookt ei.

Bij welke leeftijd haal jij de jonge hamsters bij de moeder weg en op welke leeftijd gaan ze naar hun nieuwe baasjes?

Met 4 weken haal ik ze bij de moeder weg en scheid ik ze op geslacht. Maar als mama hamster de jongen echt zat is gaan ze met 3,5 week ook wel eens bij de moeder weg. De hamsters mogen met ongeveer 5/6 weken weg naar hun nieuwe baasjes.

Heb je wel eens iets bijzonders uit je hamsters gefokt?

Nee, met de hamsters fok ik momenteel met goud, crŤme, oranje en zilvergrijs. Ik fok ze in normaal- en satijnhaar, en een enkele keer dat er langhaar door zit, maar echt speciale dingen zijn daar niet uitgekomen omdat ik meer op kleur probeer te fokken als "toverballen nestjes". Soms gaat dat wel eens mis en rollen er heel andere kleuren uit dan ik verwacht had. Zo had ik een aantal jaar geleden totaal onverwachts de kleur koper in een nestje. Maar als je "Best of Show" bedoeld of prijzen op shows, ja die heb ik wel eens met de hamsters gehad.

Zijn er nog tips die jij aan hamster liefhebbers kunt geven?

Houd van je dieren, verzorg ze goed. Het zijn ook levende wezens die aandacht en verzorging nodig hebben.

Sandra, Hamstery il Criceto