Een nuttige internet-discussie over Syrische hamsters

Dr. Marcel AG van der Heyden (foto's Dr. Peter Fritzsche)Een artikel uit het N.K.V. Jaarboek 2010

Er wordt heel wat gediscussieerd in Nederland. Op het internet zijn de laatste jaren vele fora als paddenstoelen uit de grond geschoten. Velen verdwijnen na een korte tijd weer, anderen zijn blijvertjes, zoals het hamsterforum (www.dehamster.nl). Veel discussies zijn in wezen niet veel meer dan een welles-nietesspelletje waarbij ieder bij zijn eigen mening blijft en waarmee je na een aantal avonden achter de computer in feite niets bent opgeschoten. Een aantal discussies die op dit hamsterforum gevoerd worden zijn echter wel de moeite waard en leveren nieuwe informatie en inzichten op.

Laatst was ik weer eens meegezogen in een stevige discussie over de hamsterfok en kwam de vraag naar voren of de standaard opgesteld voor de Syrische goudhamster nog wel de hamster in het wild representeert, of dat de standaard alleen maar "ronde berenkopjes" promoot terwijl de hamsters in het wild een "muiziger snoetje" hebben. Een goede vraag die schreeuwde om een concreet antwoord. En gelukkig wist ik waar die kon worden gevonden.

Een aantal Duitse zoŲlogen hebben enkele expedities naar Zuid-Turkije en SyriŽ uitgerust om daar op zoek te gaan naar de wilde Syrische hamster en een aantal exemplaren hiervan mee terug te nemen naar Duitsland voor onderzoek (Van der Heyden, 2004). Ik heb daarom ťťn van de desbetreffende onderzoekers, Dr. Peter Fritzsche, een e-mail geschreven en hem over de gaande discussie in Nederland verteld en of hij me misschien verder kon helpen. Hij schreef me een zeer vriendelijke mail terug en vertelde dat hij een onderzoekje onder zijn collega's had uitgevoerd. Hij had 5 wildvang en 5 labhamsters (de stam die al tientallen jaren in het laboratorium werd gefokt) op tafel gezet. Geen van zijn collega's (ook zoŲlogen) konden ze van elkaar onderscheiden.

Ook heeft hij me een aantal goede foto's van deze wildvanghamsters en directe nakomelingen daarvan, gestuurd. Wat opvalt is dat de dieren typische hamsterkoppen hebben zoals wij die kennen van de standaard, zeg maar ronde berenkop en zeker niet muiziger. Ook zijn de diertjes stevig en breed gebouwd. Wat verder vooral naar voren komt zijn de mooie grote ogen. Veel groter dan menig Syr op de keuring, zeker als het om speciale kleuren gaat. Een aantal van mijn discussie-genoten hebben de foto's inmiddels gezien tijdens de Kleindierenexpo van januari 2009. Voor alle anderen heb ik ze ter illustratie aan dit artikeltje toegevoegd. Zoals ik al eens eerder geschreven heb (Van der Heyden, 2004), zijn de wildvanghamsters, en hun goed doorvoedde nakomelingen wel lichter van gewicht dan de gemiddelde hamster zoals je die op een keuring tegenkomt. Dus sommige aspecten van de standaard representeren de wildvang hamster niet helemaal, maar andere kenmerken doen dat wel goed. Al met al een nuttige discussie.

Bron
MAG van der Heyden. De Syrische hamster (Mesocricetus auratus), vergelijking van de wildvang en de gedomesticeerde goudhamster. Fokkersbelangen 54:153-156 (2004).

(Dit is een bewerking van een artikel dat eerder in "Kleindiermagazine", 2009, pagina's 352-353 is verschenen).

© Marcel van der Heyden, 2010.