Aanschaf van een Syrische hamster

Syrische hamsters zijn meestal wel te koop in een dierenspeciaalzaak. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren, van wit tot zwart en van crème tot goud. Er zijn ook hamsters met een witte band om hun lijfje (worden ook wel Pandahamsters genoemd) en er bestaan zelfs gevlekte hamsters. Al die kleuren en tekeningen komen voor in verschillende soorten beharing. We kennen de normaalhaar, de langhaar en de rexbeharing. Deze kleuren en haarsoorten kunnen allemaal in satijnglans voorkomen. Alles bij elkaar dus keuze genoeg. Syrische hamsters kan je trouwens ook verantwoord kopen bij hamsterfokkers en bij de knaagdierenopvangcentra.

Hamsterfokkers zijn vaak gespecialiseerd in één of meerdere kleuren. Hamsterfokkers werken vaak met een stamboom zodat de achtergrond van het gekozen dier bekend is. Vaak zijn zelfs de ouders van het jonge hamstertje te bezichtigen. Een aantal van hun dieren zijn zelfs zeer geschikt om mee te nemen naar tentoonstellingen.Er bestaan ook commerciële hamsterfokkerijen. En als je naar een knaagdierenopvang gaat dan hebben ze beslist iets voor je zitten. Het gaat soms om jonge dieren, vaker om wat oudere dieren. Maar ook een hamster uit een opvangcentrum verdient het om een liefdevol tehuis te krijgen.

De hamster die je koopt moet gezond zijn. Hij moet niet te jong maar zeker ook niet te oud zijn. Een jonge hamster moet minstens 50 gram wegen en 5-6 weken oud zijn. Pas dan is hij in staat om volledig zelfstandig te leven. Een gezonde hamster heeft schone oogjes en een schoon neusje en achterwerkje. Hij voelt stevig aan en heeft een glanzende vacht. In de winkel zitten jonge hamstertjes vaak in groepjes bij elkaar. Besef dat het hier gaat om jonge hamsters van 4-6 weken oud. Een paar weken later zullen ze elkaar niet meer in de buurt dulden. Een gouden regel is dan ook: één Syrische hamster per kooi!

Het maakt niet uit of je een mannetje of een vrouwtje koopt. Een vrouwtje is vaak wel wat groter, nieuwsgieriger en actiever dan een mannetje. Als je wilt gaan fokken dan kun je de hamster beter kopen bij een goede hamsterfokker of bij een dierenspeciaalzaak die zijn hamsters via een hamsterfokker inkoopt. Als je begint met twee goede, gezonde ouderdieren die zoveel mogelijk voldoen aan de raskenmerken, dan heb je de beste kans op goede fokresultaten. De vereniging mag in verband met de privacy wetgeving niet zomaar adressen van hamsterfokkers geven. Op deze website is een fokkerslijst aanwezig van leden die hamsters fokken met contactinformatie. Ook kan je lid worden van onze Facebook groep waar veel fokkers bij aangesloten zijn. Daar kan je vragen of iemand een nestje heeft. Als dit niet lukt of wanneer je naar iets bijzonders zoekt mag je natuurlijk ook onze contactformulier gebruiken en ons een bericht sturen met wat je zoekt.Om de hamster naar huis te vervoeren kan je het beste een speciaal transportbakje voor knaagdieren kopen. Een kartonnen vervoersdoosje knaagt hij in een paar minuten stuk. Een kunststof transportbakje is ook handig om de hamster even in te parkeren als je de kooi moet schoonmaken of om hem mee naar de dierenarts te nemen. Thuis aangekomen zet je de nieuwe aanwinst in zijn kooi. Laat hem de eerste dag met rust, dan kan hij even wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kan je beginnen met het tam maken. Dit kan ongeveer één week tot enkele weken duren. Wanneer Syrische hamsters volwassen zijn, worden ze meestal wat rustiger en nog tammer.