Bodembedekking voor de Syrische hamster

Je kent het wel, je staat in de winkel en je vraagt je af welk soort bodembedekking je nu het beste kan gebruiken. Vooral toen ik pas net was begonnen met hamsters houden vond ik het erg lastig om te beslissen welke mij het beste zou bevallen. Daarom heb ik bijna alle soorten uitgeprobeerd. Dit artikel is ook geschreven op basis van mijn eigen ervaringen.

Aubiose / mini-hemp

Aubiose / mini-hemp wordt gewonnen uit de zachte kern van de hennepplant. Na het oogsten wordt het nog diverse malen ontdaan van stof. Het ziet er uit als kleine stokjes hout.

Voordelen:
- Stoft amper tot niet
- Blijft minder in de vacht zitten bij langharen
- Snel bij verschonen
- In grote verpakkingen verkrijgbaar

Nadelen:
- Het is duurder dan zaagsel
- Het moet vaker vervangen worden

Verschil in merken:
Hiervoor heb ik 2 merken getest, siccofloor verkrijgbaar via www.zooplus.de en mini-hemp verkrijgbaar in de meeste dierspeciaalzaken en via de meeste webshops.

Siccofloor: Ruikt lekker fris naar bos, verkrijgbaar in grote verpakkingen, neemt redelijk goed vocht op. Prijs: 1,15 per kg bij afname van 14,8 kg en 2,85 per kg bij afname van 2,8 kg.

Mini-hemp: Vrijwel geurloos, de grootst verkrijgbare verpakking is 4kg, neemt redelijk goed vocht op. Prijs: 1,24 per kg bij afname van 4 kg,

Zaagsel

Zaagsel is een strooiselproduct, afkomstig van blanke onbewerkte en kunstmatig gedroogde houtsoorten zoals vuren- of grenenhout. Het is erg voordelig in gebruik omdat het veel vocht absorbeert.

Voordelen:
- Goedkoop in verhouding met andere soorten bodembedekking
- Neemt goed vocht op
- Makkelijk nesten mee te maken
- In grote verpakkingen verkrijgbaar

Nadelen:
- Sommige merken zijn erg stoffig
- Bij sommige merken is alles samengeperst, waardoor je alles uit elkaar moet halen,
  wat weer extra tijd kost
- Blijft in de vacht hangen bij langharen

Verschil in merken: Hiervoor heb ik 2 merken getest, plospan o.a. verkrijgbaar bij Ranzijn, en TierWohl super verkrijgbaar via www.zooplus.de.

Plospan: Vrij stoffig, lastig uit elkaar te halen doordat het in elkaar geperst is, neemt wel goed vocht op. Prijs: 0,44 per kg bij afname van 25 kg.

TierWohl super: Stoft amper tot niet, fijn van structuur, snel met verschonen gezien je het niet uit elkaar hoeft te halen, neemt goed vocht op. Prijs: 0.73 per kg bij afname van 15 kg en 0.60 per kg bij afname van 25 kg.

No-smell

No-smell is een bodembedekking die volledig bestaat uit katoen. Het voelt erg zacht aan, maar heeft wel een typerend luchtje.

Voordelen:
- Stoft amper
- Zacht voor de pootjes
- Makkelijk om nestjes mee te bouwen

Nadelen:
- Erg prijzig
- Heeft een typerend luchtje

Prijs: 1,93 per kg bij afname van 3,6 kg.

Russel bedding

Russel bedding is gemaakt van stro, wat helemaal fijngehakt is. Het voelt erg warm aan, maar helaas moet het redelijk vaak vervangen worden.

Voordelen:
- Minder stoffig dan zaagsel

Nadelen:
- Prijzig
- Lastig om nesten mee te bouwen
- Absorbeert niet veel vocht

Prijs: 2,10 per kg bij afname van 1,9 kg.

Corbo

Corbo is gemaakt van de kern van maļskolven. De korrels zijn wat harder dan de meeste bodembedekkers. Voor mensen met een allergie is dit een mooie oplossing.

Voordelen:
- Stoft niet
- Redelijk zuinig in gebruik

Nadelen:
- Erg prijzig
- Er kunnen wondjes aan de pootjes ontstaan
- Er kunnen geen nestjes mee gebouwd worden

Prijs: 2,65 per kg bij afname van 1,36 kg en 1,41 per kg bij afname van 11,34 kg

Beukensnippers

Zoals de naam al doet vermoeden worden beukensnippers gemaakt van hout van een beuk. Het is milieuvriendelijk en in verschillende maten verkrijgbaar.

Voordelen:
- Blijft niet in de haren hangen
- In grote verpakkingen verkrijgbaar

Nadelen:
- Slecht om nestjes mee te bouwen
- Neemt weinig vocht op

Prijs: Groot verschil per merk, om toch een indicatie te geven heb ik gekozen voor de beukensnippers die te koop zijn via www.ter.nl en de chipsi extra beukensnippers die onder andere via www.fretten.nl verkrijgbaar zijn, bij beiden ben ik uitgegaan van de 6mm snippers. 1,17 per kg bij afname van 3 kg (chipsi) en 0.73 per kg bij afname van 15 kg (ter).

Na bijna al deze producten te hebben getest gaf ik in eerste instantie de voorkeur aan plospan (zaagsel). Tot ik een paar maanden terug een keer TierWohl super (zaagsel) heb besteld om uit te proberen en daar ben ik zeer tevreden over. Het stoft vrijwel niet en is zeer gemakkelijk in gebruik.

Hieronder mijn top drie:
1. TierWohl super (zaagsel)
2. Plospan (zaagsel)
3. Aubiose/mini-hemp

Marloes de Groot