Help, hamster in winterslaap!

Het is tijdens de donkere, koude wintermaanden waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere hamster: in een lange, diepe slaap vallen en een baasje hebben dat denkt dat je dood bent. Het wil inderdaad nog wel eens gebeuren dat mensen een hamster in winterslaap voor dood aanzien. Maar niets is minder waar!

Temperatuur speelt een belangrijke rol bij de winterslaap van de hamster. Een hamster kan, als het weer buiten of in zijn omgeving te koud wordt, in een soort coma raken waarbij zijn hartslag en ademhaling sterk teruglopen. Het is trouwens alleen de Syrische hamster (goudhamster) die gevoelig is voor winterslaap. Dwerghamsters hebben er voor zover bekend geen last van.


Meestal wordt een hamster in zijn nest overvallen door een winterslaap, maar het kan ook gebeuren dat hij elders in zijn verblijf in een diepe slaap valt. De meeste hamsters nemen daarbij een typische houding aan: half opgerold op hun zij met uitgestoken voorpootjes. Een hamster in winterslaap voelt opvallend koud aan en zijn eten blijft onaangeroerd. Hij beweegt en eet niet meer, dus hij zal wel dood zijn, is dan de conclusie die veel hamstereigenaren ten onrechte trekken.

Hoe weet je nu zeker of je hamster diep in slaap of echt dood is? Allereerst wordt het lichaam van een hamster in winterslaap niet stijf en hard zoals bij een dood dier het geval is. Er is dus geen sprake van zogeheten lijkstijfheid en evenmin van een vieze lijklucht. Als je de slaper heel voorzichtig iets probeert uit te rollen' of zachtjes aan een poot of snorhaar trekt, zal hij hele trage reflexen vertonen.

Als je hamster onverhoopt door een lange slaap overvallen wordt, kun je hem het beste voorzichtig wakker maken door hem langzaam op temperatuur te laten komen, bijvoorbeeld in je handen of in een iets warmere omgeving. Soms is het al voldoende om de hamster toe te dekken met extra nestmateriaal. De kans is groot dat de hamster dan na een paar uurtjes weer helemaal fit rondloopt. Probeer nooit om een hamster met geweld te wekken en plaats hem niet bij een directe hittebron, zoals een kachel. De overgang is dan veel te abrupt en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het dier.

© Tekst en foto: Judith Lissenberg