Kunnen twee goudhamsters bij elkaar?

In regelmaat krijgen we per email of via onze contactformulier vragen binnen. Deze proberen wij zo spoedig mogelijk per email te antwoorden. In sommige gevallen beslissen we om ook de vraag en antwoord te publisheren.

De volgende vraag kregen we laatst per email binnen:

Kunnen twee Goudhamsters goed in ťťn kooi? Is er een kans dat ze elkaar aanvallen? Ik wil bijvoorbeeld twee mannen of twee vrouwen. Wat kan ik het beste nemen? En hoe groot moet een kooi minimaal zijn voor hamsters?
Groeten een beginnende hamster liefhebber.


Het antwoord:
Goudhamsters, ook wel Syrische hamsters genoemd, zijn solitaire dieren. Dat wil zeggen dat ze altijd alleen leven en geen andere soortgenoten in de buurt willen.

Alleen jonge hamsterbroertjes en - zusjes blijven bij hun moeder tot ongeveer 4-5 weken. Daarna gaan ze allemaal naar een eigen kooi.

Dit is niet zielig. De hamster leeft het liefst alleen, net als in de natuur. Als je ze toch bij elkaar laat dan komt er een moment dat ze gaan vechten, net zolang totdat er eentje dood is.


Een Syrische hamster is een solitair dier

Dus NOOIT bij elkaar zetten.

Als je toch meerdere hamsters bij elkaar wilt dan kun je beter kiezen voor dwerghamsters, en dan met name de Roborovski dwerghamster of de Campbelli dwerghamster. Die kunnen vaak wel in groepjes leven, maar ook dit is niet zonder enig risico. Nadeel van de Roborovski dwerghamster is dat ze vaak vliegensvlug zijn en eigenlijk kijk hamsters zijn. De Campbelli dwerghamster kan soms bijterig zijn.


Campbelli dwerghamsters kunnen soms bijterig zijn

Marian Heesbeen