Oogprolaps bij Syrische hamster

Die Tiaspo. Eén keer is het vrouwtje twee dagen weg naar Engeland, en meteen wordt hij ziek! Als ik er ben is er vrijwel nooit iets, zucht.

Mijn moeder zag het zaterdagavond, Tiaspo (één van mijn Syrische hamsters) zijn oogbol was 1,5 keer zo groot als normaal en puilde echt helemaal uit, hij kon ook niet meer knipperen. Voor ik weg ging had ik alle hamsters en ook Tiaspo nog nagekeken en was er niets te zien! Mijn moeder wist ook niet wat het was en heeft het maar schoon geprobeerd te houden met gekookt (afgekoeld) water tot ik er zondag weer was.

Helaas had onze eigen dierenarts geen weekenddienst en naar de vervanger ga ik absoluut niet. Dus heb ik hem maar alvast behandeld met oogzalf en antibiotica, geschikt voor hamsters, omdat ik sterk het vermoeden had dat er een ontsteking in het spel was.

Maandag kon ik pas bij onze eigen DA terecht, die het er helemaal mee eens was dat ik alvast met de oogzalf en antibiotica begonnen was. De DA wist op dat moment niet helemaal wat er met het oogje was, maar het was duidelijk dat hij met dat oogje nooit meer goed zou zien. De DA verontschuldigde zich bijna, dat kleine knagers zo moeilijk met narcose zijn, en dat de operatie zelf het probleem niet was maar een hamster uit narcose krijgen wel.

Voor mij stond eigenlijk al vast dat het oogje verwijdert moest worden, ik heb liever een hamster met één oog, dan met pijn en ik heb hem achtergelaten bij de DA om hem de volgende ochtend te laten opereren. Daarbij de assistentes nog in de stress gekregen, omdat hij geen water in het reisbakje had maar witlof, dus hadden ze er een klein bakje ingezet waar hij meteen helemaal in ging zitten. Toevallig belde ik nog om te vragen of ze een foto van het oogje wilde maken, en toen heb ik ze meteen maar even uitgelegd dat geen water maar groenvoer helemaal geen kwaad kan voor een dagje.

De volgende dag belde de DA dat alles goed was gegaan en dat ik hem 's middags op kon halen. Hij vertelde dat Tiaspo een zogenaamde oogprolaps heeft gehad, dat betekent simpel gezegd dat het oogje uit de oogkas is gegaan. Waarschijnlijk door een ontsteking in of achter het oog die het oogje van zijn plaats gedrukt heeft.

Daar aangekomen bleek dat ze hem netjes schoongemaakt hadden, niet eens geschoren. En zijn oogje ziet er nu uit alsof hij knipoogt. Ik heb goede hoop dat het weer helemaal goed komt, en nu de dag na de operatie eet hij nog steeds goed en lijkt hij er maar verbazend weinig last van te hebben één oogje minder, en dat voor een hamster van ruim anderhalf jaar!

Na zijn operatie heeft hij geen merkbare last meer van zijn “oogje” gehad en van de narcose heeft hij ook niets overgehouden.

Uiteindelijk is Tiaspo toch nog bijna twee jaar geworden en gestorven van ouderdom.

Hieruit blijkt dat ook kleine knagers, hetzij met wat meer risico, toch geopereerd kunnen worden. Zoek vóórdat er iets aan de hand is wel een dierenarts uit die het aandurft en liefst natuurlijk ervaring met kleine knagers heeft, zodat als er spoed is je direct weet wie je kan bellen..

Gabriëlle Schouten