Het PAPOVA-virus bij Syrische hamsters

Tijdens Het Knagerfestijn in mei 2005 te Apeldoorn zijn er door een Zweedse keurmeester, op verzoek van diverse eigenaren, een stuk of 15 jonge Syrische hamsters naar Nederland meegebracht voor de verkoop. Zweden staat bekend om zijn kwalitatief goede Syrische hamsters en een nieuwe bloedlijn was in ons land meer dan welkom. Binnen één dag werd echter al bekend dat in Zweden zelf sinds een maand mogelijk het Papovavirus heerst. Natuurlijk brak er onder de nieuwe Nederlandse en Belgische eigenaren direct “paniek” uit want het Papovavirus is een zeer besmettelijk virus ( dat overigens alleen bij Syrische hamsters voorkomt) met een bijzonder lange incubatietijd van 5 tot maar liefst 30 weken! Andere hamstersoorten kunnen dit virus niet krijgen, echter wel overdragen als ze in contact zijn geweest met besmette Syrische hamsters.

Besmette hamsters kunnen symptomen gaan vertonen die bestaan uit tumoren, wratachtige knobbeltjes rond de nek, bek en de kin, soms zelfs op de buik. Deze kunnen gaan zweren (zie foto). Overdracht van levend virus vindt plaats via urine en mogelijk ook via de uitwerpselen. Ook is het mogelijk dat, vooral bij jonge hamstertjes, er een vorm ontstaat waarbij de hamster meestal geen levend virus uitscheidt, maar na een incubatietijd van 5 tot 30 weken tumoren ontwikkelt in lymfoïde cellen. In dit geval zijn vaak organen zoals bijvoorbeeld de lever aangetast.

In eerste instantie hebben de eigenaren contact met elkaar gezocht via een speciaal daarvoor opgezette internetpagina. Er werd onderling geadviseerd de dieren in quarantaine te houden en niet naar de shows te gaan om verder besmetting te voorkomen in geval het werkelijk om dit beruchte virus zou gaan. Er werd druk gecorrespondeerd met de Zweedse verkoopster en het Zweedse stamboek. Ook Engeland werd gemaild omdat bekend was dat enkele jaren geleden dit virus ook in Engeland heeft geheerst. Aanvankelijk werd er vanuit Zweden niet zo moeilijk over gedaan en liet men doorschemeren dat we ons hier niet druk over hoefden te maken. In Zweden zelf werd het fokken en showen met Syrische hamsters echter dringend afgeraden voor de rest van het tentoonstellingsseizoen. Een reden temeer voor de nieuwe Nederlandse eigenaren om toch maar wat dieper op deze materie in te gaan. De lange quarantainetijd afwachten was één optie maar die zou pas tegen eind november 2005 aflopen, volgens sommige berichten zelfs pas eind december.

Tot die tijd zou er niet gefokt en geshowd kunnen worden, geen andere hamsters verkocht kunnen worden, enz. Domweg 7 maanden afwachten was voor de meeste eigenaren geen optie omdat ze juist met deze nieuwe Zweedse hamsters wilden gaan fokken om hun eigen bloedlijnen te verbeteren. De hamsters waren 4 tot 6 weken bij aankoop dus als je daar die 7 maanden bij optelt, dan zouden ze al 8-9 maanden oud zijn als ze voor het eerst gedekt konden worden.

Via enkele dierenartsen in Nederland en België, gespecialiseerd in knaagdieren, kwamen ze tot de ontdekking dat er een veterinaire (muizen-)test bestaat die valide genoeg bevonden kan worden zodat de lange quarantainetijd niet afgewacht hoeft te worden. Echt 100% zekerheid geeft zo’n test niet omdat het gaat om een virus dat alleen bij Syrische hamsters voorkomt. Deze (muizen-)test is echter momenteel de meest betrouwbare test gebleken. Alle eigenaren en alle hamsters die als “verdacht” te boek stonden, waren inmiddels getraceerd en inmiddels zijn vrijwel alle hamsters getest. Ruim de helft van de uitslagen is bekend en al die hamsters zijn virusvrij verklaard. Binnen enkele weken zal blijken of ook de overige Syren virusvrij zijn. Als dat zo is, dan kunnen we in Nederland een zucht van verlichting slaken. De Syrische hamsterwereld is dan bespaard gebleven van een enorm doemscenario! Je moet er echt niet aan denken hoeveel hamsters er inmiddels al besmet hadden kunnen raken!

Gelukkig wilden alle eigenaren meewerken aan het virusvrij houden van het Nederlandse hamsterbestand. Het heeft veel tijd, geld en moeite gekost. Dan rekenen we de slapeloze nachten niet eens mee, want in het slechtste geval kan zoiets betekenen dat je je hele Hamstery op kunt ruimen!

Daarom nog een laatste waarschuwing: Besef dat je met het importeren van dieren uit het buitenland ( maar natuurlijk ook met het kopen van dieren in eigen land) niet alleen een nieuwe bloedlijn en mogelijk een betere kwaliteit dieren kunt verkrijgen, maar dat er ook altijd een risico bestaat op het binnenhalen van ziektes en andere ongemakken. Vooral nu het showseizoen weer is begonnen en er weer veel dieren van eigenaar gaan wisselen is het volgens mij goed om hier even bij stil te staan.

(c) Marian Heesbeen

Update: alle dieren die getest zijn waren negatief en waren dus niet besmet met het Papova virus.