Een dagboek van een ziek Syrisch hamstertje!(spoelwormen)

Het volgende bericht werd mij maandag 1 augustus 2005 toegezonden:

1 augustus

Het gaat niet goed met Lana…
Ze is ontzettend vermagerd (van 200 gram naar 135) en is stukken minder actief. Na onze vakantie begon dat; ik dacht eerst dat het door de logeerpartij zou komen, verandering van omgeving en zo, en ook de warmte van toen.
Maar ze kwam maar niet bij, en gaat er steeds zieliger uitzien. Als ze wakker is staan ook de oortjes niet meer overeind.
Aan de achterkant lijkt ze niet veel afgevallen, maar als je haar koppie ziet, of pakt haar op… alle botjes kun je voelen, terwijl ze eerst altijd zo’n stevig beestje was. Haar kontje is trouwens ook wat viezer, alsof ze ook het plassen niet helemaal goed onder controle heeft, of zich gewoon niet meer goed schoonhoudt…
Ik vrees ondertussen voor een tumor of iets dergelijks. In ieder geval gaat het duidelijk de verkeerde kant op, terwijl ze nog maar net een jaar oud is.
Voorlopig wacht ik nog maar even af; ik geloof niet dat een dierenartsbezoek haar veel kan helpen.

Deze noodklank was gepost op “Het Hamsterforum” door Eveline Thijssen, moderator van dit forum. Eveline is een grote liefhebber van haar hamsters en ik kon me dus goed voorstellen dat ze zich erg zorgen maakt over Lana. Je denkt al gauw aan natstaart, en dat is in veel gevallen dodelijk.

De tweede dag werd het er niet beter op:

2 augustus

Ik ga morgen toch maar eens naar de dierenarts om te vragen wat die ervan denkt…
Er is geen bult of tumor te voelen, terwijl haar onderbuik toch duidelijk erg gezwollen lijkt. En verder is het gewoon een zielig hoopje. Ze wil nog wel steeds loslopen.
Hieronder even een foto van de afgelopen vrijdag, om te laten zien hoe ze er toen uitzag.

Op de foto is heel duidelijk te zien dat dit dier iets mankeert, ingevallen koppie, kromme rug en doffe ogen. Van de dierenarts kreeg Lana antibiotica voorgeschreven, een duidelijk ziektebeeld was niet herkenbaar volgens de arts, aldus Eveline!

3 augustus

De dierenarts kon er ook geen duidelijk ziektebeeld in herkennen; Lana krijgt nu de komende dagen antibiotica om te kijken of ze daar wat van opleeft.

4 augustus

Ik heb het idee dat antibiotica niet echt gaat helpen....
Ik ga morgen Frank Verstappen* bellen, zo meteen nog even op internet snuffelen, en morgen op mijn werk in de boeken duiken...
Toen ik Lana daarnet oppakte om haar antibiotica te geven zag ik iets op haar buik.
Ik dacht eerst: "Mijn god, haar darmen komen naar buiten, dit gaat fout!"
Maar nee, die 'darmen' zaten nergens aan vast; het was een worm. Lana zal dus wormen hebben...
Het is een beetje een soort mini regenwormpje. Nouja, mini.... voor een hamster toch eigenlijk wel mega-groot!

Het is werkelijk ongelofelijk dat dit uit een Hamsterbuikje komt!

* Frank Verstappen is een dierenarts gespecialiseerd in knaagdieren.

Eveline werkt op een laboratorium en kan op haar werk “letterlijk” het een en ander onder de loep nemen. Het wormpje is ongeveer 3-4 cm.

5 augustus

Ik heb de worm nu bij me om er eens beter naar te kijken, en ook in de boeken te duiken om te kijken of ik het beest zelf kan determineren.

Ik heb ook keuteltjes van Lana meegenomen om te onderzoeken op wormeieren, en wie weet zie ik dan zelf al wat interessants. Als ik dat zo meteen geprobeerd heb ga ik Frank Verstappen bellen.

18.36 uur En… dan hoop ik dat het goed gaat komen… Lana heeft haar eerste ontwormingskuur gehad (1 drup in de bek), de rest van de hamsters krijgen voor de zekerheid zo meteen ook een drup.

Over tien dagen moet het nog een keer, en dan maar hopen dat het helpt. Maar ze is natuurlijk een derde ven haar gewicht kwijt, dus ik hoop dat ze er goed bovenop komt.

En zo heb ik vandaag mijn werk met mijn hobby kunnen combineren… Worm mee naar het werk, keutels mee naar het werk…Worm onder de microscoop ( al was ie zeker groot genoeg om zo ook duidelijk te kunnen zien) het beestje leefde zelfs nog! Keutels onder de microscoop ( dat doe ik op mijn werk met mensenkeutels tenslotte ook ) ja hoor : eieren in de keutels!

En dat ziet er dan zo uit ( toch handig, zon digitale camera op de microscoop):

Het betreft hier een spoelworm van de zelfde familie als de wormpjes die kinderen wel eens hebben!
Ondertussen zijn er nog meer mensen van het forum bang dat hun dieren besmet zijn, er is laatst een logeerpartij geweest met hamsters waar Lana ook bij was. Gelukkig bij nader onderzoek zijn die vrij van wormen.

8 augustus

Ik ben vandaag nog een keer met Lana naar de dierenarts geweest. Toen ik vandaag thuiskwam schrok ik wel een beetje; haar buik was zo opgezet, er leek zoveel vocht in te zitten. Ik had het idee dat het echt helemaal de verkeerde kant op ging. Dus binnen 10 minuten was ik bij de DA.

Zij had vorige week, op woensdag, Lana nog gezien en antibiotica voorgeschreven om toch maar iets te proberen; nu kon ik haar vertellen wat Lana werkelijk mankeerde. De worm in het potje had ik meegenomen, en ze had bij hamsters toch nog nooit zulke grote wormen gezien.

Maar ze zag het toch niet zo somber in als ik. Volgens haar is het geen vocht dat in Lana's buik zit, maar gewoon los vel (het voelt anders wel zo aan... maar oke, zij zal het wel weten), en moet ik Lana gewoon even de tijd geven om goed te reageren op de wormkuur. De antibiotica die ze had meegegeven, en waar ik vrijdag mee gestopt was, zijn we dan toch maar weer begonnen, om haar wat meer te helpen.

Duimen jullie mee?


De hamster is wel weer in gewicht toegenomen eerst nog maar 140 en nu 146 gram.

10 augustus

Foto’s gemaakt op 10 augustus

Hoge rug, plukkerige vacht, oortjes blijven plat, overal vies... van voren dun en van achter opgezwollen.
Maar hopelijk gaat dat binnenkort allemaal weer goedkomen.


15 augustus

Maar, wat ik gisteren wilde melden: Lana woog 160 gram!
In vergelijking met de 140 gram van 10 dagen geleden al een hele verbetering!
Ik was er dus erg blij mee. Ondertussen ga ik haar vandaag het laatste restje antibiotica geven, en haal ik na mijn werk weer een wormkuurtje op wat ze vandaag weer krijgt. En de andere hamsters ook trouwens. Dat wordt vechten denk ik, want het spul smaakt schijnbaar voor geen meter, en dat zijn ze vast nog niet vergeten. Lana pakt zelfs de antibiotica niet zomaar meer aan, wat ze in het begin wel gretig deed, omdat er een lekker smaakje aan gegeven is.
Goed nieuws dus, ik hoop dat de verbetering doorzet!

Wat een goor spul moet die ontwormkuur zijn! De hamsters gaan er echt van flippen (vooral Lana natuurlijk) zodra ze het proeven. En het stinkt ook echt onwijs. Sander heeft echt een neus van niks, maar toen ik dat potje onder zijn neus hield moest ik het toch maar snel weghalen van hem Maar oke, het zit er weer in.


Sander is de vriend van Eveline.

Ik heb vandaag de 16e nog contact met Eveline gehad, zij vertelde me dat Lana de tweede kuur heeft gehad vandaag. Ik denk echt dat zowel de hamster als Eveline veel geluk heeft gehad met het vroegtijdig ontdekken van de worm in haar lijfje. Het snelle optreden heeft ervoor gezorgd dat Lana nu nog steeds leeft. Hieronder een foto hoe Lana er voorheen uit zag!

Met speciale dank aan Eveline Thijssen; zij heeft er voor gezorgd dat ik dit verhaal kon plaatsen, zodat veel mensen hier iets van kunnen leren of herkennen bij hun hamster!

René Bastiaans