Vechten

Mongoolse gerbils zijn sociale dieren en zullen dus normaal gesproken leuk en gezellig met elkaar omgaan. Maar helaas gebeurt het toch af en toe dat gerbils in een groep gaan vechten.

Als men een vreemde gerbil in een groep zet zullen de gerbils ongetwijfeld met elkaar gaan vechten. De nieuwe vreemde gerbil wordt dan gezien als een indringer van het territorium van de al bestaande groep, maar ook als een gerbil alleen leeft. De ‘indringer’ zal dan door de groep aangevallen worden. Maar ook komen er vaak gevechten voor bij vrouwengroepen met meer dan 2 vrouwtjes. Vrouwtjes zijn wat agressiever en wat meer territoriaal dan mannetjes. Mannetjes hebben bijna nooit problemen met elkaar in een grotere groep. Daarom raad ik dus ook aan om vrouwtjes altijd per twee te houden. Als u meer gerbils bij elkaar wilt houden kunt u beter mannetjes of een fokpaartje met hun jongen samen houden.

Als u een gerbil meer dan 3 dagen uit een groep weghaalt, dan zal die gerbil bij het terugzetten niet meer herkend worden als lid van de groep, maar als een indringer beschouwd worden en dus aangevallen worden!

In het wild zal een gerbil die wordt aangevallen of weggejaagd vluchten van de groep en een nieuwe groep zoeken of er een zelf starten. In gevangenschap kan zo’n gerbil natuurlijk niet vluchten, waardoor de aanvallen de hele tijd door blijven gaan en kunnen als u niet ingrijpt leiden tot zware verwondingen en zelfs tot de dood van de gerbil.

Maar het is niet zo dat alle gevechten en ruzies even erg zijn! Soms zijn de gevechten of ruzies maar een spel of niet al te serieus. Zolang er geen bloed vloeit zijn vechtende en ruziënde gerbils geen probleem. Maar als er gevochten wordt is het toch belangrijk dat u op een goed moment ingrijpt. Te snel ingrijpen kan de rangorde verstoren, maar te laat ingrijpen kan weer leiden tot zware verwondingen of tot de dood van een gerbil. Daarom is het belangrijk voor u om te weten wat de verschillende fases van het vechtgedrag van gerbils is, zodat u op het juiste moment kunt ingrijpen.

Bij de volgende uitleg van de fases gaan we ervan uit dat het om twee dieren gaat die bij elkaar gezet worden.

Fase 1: één gerbil rent achter de andere gerbil aan en zal proberen in de staart of bij de staartbasis te bijten. De gerbils houden steeds na zo’n aanval even een rustpauze ieder in een andere hoek, maar gaan daarna weer precies hetzelfde doen. Bij deze fase van vechtgedrag hoeft u niet in te grijpen tenzij de staart te erg beschadigd raakt! Meestal wordt dit aanvallen minder en zullen de gerbils zonder problemen samen verder gaan.

Fase 2: als de dieren niet stoppen bij fase 1, dan zullen de gerbils naast elkaar gaan staan met de schouders tegen elkaar gedrukt. Ze hebben hun snuiten naast elkaar en zijn klaar om elkaar in de keel of de flanken te bijten. De staarten zullen heen en weer zwiepen en ze staan met strakke poten en krommen hun rug. Dit gedrag kan snel omslaan in een hevig gevecht. Blijf ze goed in de gaten houden en duw de gerbils met een stokje of een ander voorwerp even uit elkaar als ze gaan vechten. Hierdoor verstoort u het vechtritueel en ontstaat er bij de gerbils verwarring en meestal zullen ze ook vergeten waar ze mee bezig waren. En zijn de problemen voorbij.

Fase 3: soms stoppen de gevechten ook nog niet bij fase 2 en dan vormen de twee gerbils samen één bal. Ze proberen nu ieders keel door te bijten. Dit is erg serieus en er moet onmiddellijk ingegrepen worden! Maar ingrijpen wordt nu wel moeilijk. Stop nooit uw handen tussen vechtende gerbils, want de kans is heel groot dat ze dan u ook bijten, maar probeer ze uit elkaar te krijgen met een stok of een ander voorwerp. U kunt eventueel ook lederen handschoenen gebruiken.

Als de gerbils steeds een bal vormen en het lukt u niet om de gevechten bij fase 2 te stoppen, dan heeft u helaas nog maar weinig kans dat het alsnog gaat lukken. U kunt dan nog de koppelmethode, zoals een klein bakje in de kooi of de split-cage methode proberen (klik hier om naar de pagina Koppelen te gaan), maar meestal werken deze methodes alleen bij fase 1 en 2. Dus als de gevechten niet stoppen zit er helaas niks anders op dan om ze te scheiden en apart te huisvesten. Wel kunt u eventueel een nieuwe partner zoeken voor deze twee gerbils, want zoals u nu wel zult weten zijn Mongoolse gerbils wel sociale dieren die eigenlijk niet alleen gehuisvest kunnen en mogen worden!

Peter Maas

Foto van Angeliqué Barten