Kleuren en formules bij Gerbils

Onlangs vroeg iemand van onze vereniging mij welke kleuren hij moet bij elkaar zetten om goede gerbils te fokken. Alles hangt af van wat men wil bereiken...Wil men een kleur versterken, de goede eigenschappen qua bouw en type overplanten op een andere kleur, wil men een zuivere stam voor een bepaalde kleurslag opbouwen, dit zijn enkele redenen om tussen kleurslagen onderling te gaan kruisen.

In principe kan men alles ondereen gaan kruisen. De zaak is alleen op voorhand te weten waar men wil uitkomen. Zoals in een vorige editie reeds uitgelegd, kan men met behulp van een dambordschema berekenen wat uit een bepaalde combinatie zal tevoorschijn komen. 

In de tabel op volgende bladzijde zijn diverse kleurslagen opgenomen die voor de keuringen niet interessant zijn, wegens niet erkend. Dit zijn voornamelijk de “colourpoint” variëteiten. Deze ontstaan door inkruising van burmezen en siamezen. Dit is volgens mij niet aan te raden, omdat deze verdunningsfactor zich sterk doorzet en het niet altijd goed zichtbaar is dat deze factor aanwezig is. Achteraf stelt zich echter het probleem als men probeert bepaalde kleuren zuiver te fokken.

Opgelet ook met combinaties met schimmel. De schimmelfactor zorgt voor een algemene verbleking van de dieren en maakt ook dat bvb de aftekening van de buikbelijning bij zilveragouti en honing onzuiver wordt. Men is er tot nu toe echter niet in geslaagd de schimmelfactor op bvb zwarte gerbils over te brengen. Hier ligt nog een uitdaging!

Een van de mooiste combinaties om mee te beginnen is geelwildkleur x zwart. Hierin zitten onder andere de wildkleurfactor, de eenkleur factor en de roze oogfactor. Uit deze basis ontstaan volgende kleurslagen: wildkleur, geelwildkleur, zwart, lilac. Een mooie variatie met als voordeel dat de dieren die ingekruist zijn met geelwildkleur over het algemeen wat forser en harmonieuzer gebouwd zijn, wat de showkwaliteit ten goede komt.

Hou je van grijzige tinten, dan kan je het ook eens proberen met nootmuskaat x zilveragouti (zie vorige editie).

Bij kleurslagen met veel recessieve factoren is het soms moeilijk om visueel een onderscheid te maken, denken we maar aan lichtgeelwildkleur, abrikoos of crème wildkleur.

Burmezen en siamezen kan men onderling gaan kruisen, maar men moet opletten dat de burmeeskleur niet te licht gaat worden of de siameeskleur te donker. Men spreekt dan van tonkinezen, een “zwever” halverwege tussen beide kleuren en niet erkend.

De siamezen uit de combinatie zullen wel een sprekender masker hebben, maar let vooral op de kleur op de rug die zeker niet te donker mag worden.

Het is algemeen geweten dat eenkleurige gerbils last hebben van witte voeten en een te brede of te lange keelstreep. Sommigen gaan hiervoor burmees inkruisen. Let er echter op dat de burmeesfactor wel de witte voeten gaat verminderen, maar dat de lakzwarte kleur in dit geval ook enigszins verbleekt wordt tot zeer donker sepia! Dit kan bij de beoordeling op de keuring van belang zijn, als er over prijzen moet beslist worden: als men zuiver zwarte dieren naast deze burmees/zwarte zet is het verschil duidelijk te merken!

De nieuwste kleur, blauw, geeft nog vele perspectieven. Deze is nog zo recent, dat er nog niet veel in combinatie met andere kleuren gewerkt is. Het is aan te raden om met “sterke” kleuren zoals nootmuskaat of wildkleur te gaan experimenteren, omdat bvb een verdunde abrikoos of crème gesluierde niet echt tot zijn recht gaat komen. Wat ik persoonlijk bemerkt heb is dat de zwarte dieren die uit de combinatie zwart x blauw vallen ook niet meer de volle lakzwarte kleur hebben, maar eerder mat zijn.

In de volgende tabel kan je ongeveer alle mogelijke kleurenformules terugvinden. Omdat in de literatuur en op het internet veel te vinden is in de Engelse taal hebben we ook de Engelse namen bijgevoegd. De aanduidingen met een sterretje zijn de basisfactoren.  

Nederlands

Engels

agouti

kleur

 verdunning

 uitbreiding

 grijs

roze oog

agouti/wildkleur golden agouti

A*

C*

D*

E*

G*

P*

chinchilla /zilveragouti grey agouti / chinchilla

A*

C*

D*

E*

gg

P*

colourpoint zilveragouti colourpoint grey agouti

A*

cb ch

D*

E*

gg

P*

geelwildkleur argente golden / cinnamon

A*

CC

D*

E*

G*

pp

topaas topas

A*

C cb

D*

E*

G*

pp

licht geelwildkleur argente cream

A*

C ch

D*

E*

G*

pp

crème wildkleur cream /

A*

C* / CC

D*

E*

gg

pp

white-bellied cream / ivory cream
abrikoos apricot

A*

CC

D*

ee

gg

pp

honing sooty fawn / dark-eyed honey (DEH) /Algerian fox

A*

C*

D*

ee

G*

P*

roodooghoning yellow fox / red-eyed Algerian fox

A*

CC

D*

ee

G*

pp

gesluierd polar fox

A*

C*

D*

ee

gg

P*

zwart black

aa

C*

D*

E*

G*

P*

blauw blue

aa

C*

dd

E*

G*

P*

colourpoint agouti  colourpoint agouti / smoke

A*

cb c* / cb cb

D*

E*

G*

P*

colourpoint agouti licht light colourpoint agouti

A*

cb ch

D*

E*

G*

P*

leikleur slate

aa

C*

D*

E*

gg

P*

colourpoint leikleur colourpoint slate

aa

cb cb

D*

E*

gg

P*

lilac lilac

aa

CC

D*

E*

G*

pp

saffier sapphire

aa

C cb

D*

E*

G*

pp

duifgrijs dove / silver

aa

C ch

D*

E*

G*

pp

wit roodoog red-eyed white (REW)

aa

C*

D*

E*

gg

pp

burmees Burmese /

aa

cb cb

D*

E*

G* (?)

P*

colourpoint black
siamees Siamese

aa

cb ch

D*

E*

G* (?)

P*

wit rozeoog pink-eyed white (PEW)

**

ch ch

D*

E*

**

pp

wit donkerstaart Himalayan / dark-tailed white (DTW)

**

ch ch

D*

E*

**

P*

wit extra donkerstaart very dark-tailed white

aa

ch ch

D*

**

**

P*

nootmuskaat nutmeg

aa

C*

D*

ee

G*

P*

colourpoint nootmuskaat colourpoint nutmeg

aa

cb cb

D*

ee

G*

P*

oranje argente nutmeg / red fox

aa

CC

D*

ee

G*

pp

licht oranje argente nutmeg cream /

aa

C ch

D*

ee

G*

pp

pale argente nutmeg
zilvernootmuskaat blue fox /

aa

C*

D*

ee

gg

P*

silver nutmeg
schimmel schimmel /

**

C*

D*

ef ef (?)

G*

P*

orange Siam / orange mold
roodoogschimmel  red-eyed schimmel

**

C*

D*

ef ef (?)

G*

pp


Dit artikel is afkomstig van de voormalige vereniging Rodent