Interview met Rattery-Blazed Amigo’s

Kun je jezelf in het kort voorstellen?

Louise de Jonge, de drijvende kracht achter Rattery-Blazed Amigo’s, inmiddels al weer bijna 2 jaar. Vóór die tijd fokte ik onder de naam Rattery-Louise maar op een gegeven moment was ik die naam een beetje zat, die was ook gekozen uit gebrek aan inspiratie.


Burmees bles odd-eyed

Je bent zo te zien een echte rattenfan. Wat is er zo leuk aan een rat?

Het is ooit begonnen met de toestemming dat ik van mijn moeder een diertje mocht. Een konijn en hamster wilde ik beslist niet en aangezien ze geen cavia’s hadden was er niet veel andere keus dan een rat (hij zat toen nog helemaal in zijn eentje omdat men niet beter wist). Ik heb bijna 3 jaar verschrikkelijk veel plezier van dat beestje gehad totdat hij op een dag dood in zijn kooi lag, en ja: er moest snel een andere komen want zo gaat dat als kind. Deze is gekocht op de toen zo bekende “Vogeltjesmarkt” in Antwerpen. Wat een verschrikkelijk beest was dat zeg (hij beet naar alles en iedereen dat maar een beetje bewoog) dus toen hij kwam te overlijden was de lol er flink vanaf en is er ook geen nieuwe meer gekomen. Ook druk met school en andere dingen die veel belangrijker waren.

Op een gegeven moment kwam ik weer eens in de dierenwinkel en ging, zoals gewoonlijk, even bij de diertjes kijken en daar zat een husky man helemaal in zijn eentje. Hij bleek helemaal gek op aandacht te zijn want zodra de kooi open ging en ik mijn hand erin stak stapte hij via mijn arm op mijn schouder en ging hij zitten knarsen.

Omdat ik geen voorstander ben van het kopen van dieren bij de dierenwinkel heb ik met pijn in mijn hart het diertje weer terug gezet (dit alles was op mijn verjaardag in het jaar 2000, ik zal die dag nooit meer vergeten). Ik was het diertje na een tijdje helemaal vergeten tot ik 3 maanden later weer in de dierenwinkel kwam en hij er nog bleek te zitten, in hetzelfde veel te kleine kooitje. Maar ja, het diertje was een aantal malen groter geworden en kon echt zijn kont niet meer keren. Toen hij me leek te herkennen en wederom zo mijn arm opklom heb ik hem toch meegenomen en zo begon dus wederom mijn rattengekte die inmiddels zeer grootse vormen heeft aangenomen. Er is een maatje voor hem bijgekomen want inmiddels wist ik wel dat 1 rat geen rat is.

Diddle is minstens 4˝ geworden, ik heb zijn geboortedatum gelijk gezet met de dag (mijn verjaardag) dat ik hem zag in de dierenwinkel. Ratten zijn bijzonder makkelijk te houden, ze eten eigenlijk alles en ze kunnen zich prima aanpassen aan het ritme van de mens (niet zoals hamsters die pas beginnen te leven als wij naar bed gaan). Er zijn ook mensen die beweren dat ze heel erg slim zijn, daar heb ik dan weer heel erg mijn twijfels over als ik zie hoe makkelijk ze hun kooien bevuilen en er dan zelf ook heerlijk in gaan liggen.


Kleine baby ratjes

Je fokt met ratten? Waar fok je op dit moment mee en heb je ook een doel dat je wilt bereiken?

Ik fok sinds 2002 en mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar heel veel.

Ik vind eigenlijk te veel mooi (vandaar ook zoveel dieren). Ik fok in 1e instantie om mezelf te voorzien van diertjes die ik graag zie (qua uiterlijk) maar omdat je toch ook niet alles zelf kunt houden worden er dus ook rittens geplaatst bij andere liefhebbers.

Ik probeer een rat te fokken die zo veel mogelijk voldoet aan de standaard en bij voorkeur geen toverballen nestjes. Hoe leuk al die verschillende kleuren in een nestje ook zijn voor de reserveerders, het toch mijn voorkeur om mijn lijnen zo zuiver mogelijk te houden wat de kleuren betreft.

Veel kleuren in een lijn bevorderen naar mijn idee niet de gezondheid maar op den duur heb je ook allemaal vage kleurtjes waar gewoon geen naam aan te plakken is en dat is gewoon erg jammer.

Ik zie zelf heel graag Blauw (zoals Russisch- en Amerikaans Blauw en Silver Blue), Agouti, Cinnamon, Geel Verzilverd, Mink, Pearl , Burmees & Siamees (zowel PES als BES) en ik heb echt een zwak voor Blesjes.

Gezondheid & Karakter staat uiteraard op 1 maar ik ben van mening dat uiterlijk en gezondheid/karakter prima samen kunnen gaan.

In veel van mijn nestjes zit Diddle (het dierenwinkelmannetje dat 4˝ is geworden) en ik merk toch echt wel dat de ratten die hem als voorouder hebben ouder worden/sterker zijn (uiteraard zijn er ook ratten die het minder doen maar de gemiddelde leeftijdsverwachting is momenteel toch minstens 2˝). Iets wat ik nog steeds heel erg graag wil is een mooie bonte lijn opzetten maar dan moet ik eerst eens tegen mooie bonte ratten aanlopen waar dan ook nog informatie over de voorouders terug is te vinden.

Als je een rat als huisdier wilt aanschaffen, waar moet je dan op letten?

Het diertje moet schone oogjes en neusje hebben en een gezonde glimmende vacht.
Het diertje moet nieuwsgierig en tam zijn.
Een diertje dat niets anders doet als niesen en rochelen moet je laten zitten, hoe erg dat ook is maar de kans dat je een hoop ellende in huis haalt is erg groot.


Burmees

Voor hamsters zijn er speelgoedhuisjes en molentjes te koop. Bestaat er ook speciaal speelgoed voor ratten?

Voor ratten is er eigenlijk hetzelfde te koop als voor hamsters, alleen dan gemaakt op hun formaat. Zo zijn er loopwielen te koop en verschillende soorten huisjes (veel dingen die je voor ratten kunt kopen gebruikt men ook voor fretten) en wat hier veruit favoriet is dat zijn de (Ferplast) buizen.

Als je een beetje goed om je heen kijkt is er bij winkels zoals Leen Bakker/IKEA ook heel veel leuks te koop dat je voor ratten kunt gebruiken. Zo is de (mini-) fangst (dat is een speelgoedopberger van 3 verdiepingen) een groot succes net als een setje met mandjes dat je kunt kopen bij IKEA. Hier maken ze ook heel veel gebruik van de hanging baskets (de planten hangers).

Bij de dierenwinkel verkopen ze van die grijze duiven-drinkhuisjes die te gebruiken zijn als huisje (4 openingen dus ze kunnen er makkelijk in en uit).

Welke lekkernij vindt een rat lekker?

Een rat is een alleseter en het is zeer belangrijk dat je naast goede voeding (ik meng het zelf omdat ik niet tevreden ben over de rattenvoeders die te koop zijn in de dierenwinkel) voor veel variatie zorgt. Hier krijgen ze mijn eigen mengsel (waar vrijwel geen dierlijke eiwitten in zitten omdat ik ze die liever vers geef in de vorm van een gekookt ei of vis in plaats van het afval dat verwerkt wordt in fabrieksvoer). Daarnaast staat er vrijwel iedere dag wel wat extra’s op het menu in de vorm van gekookte vis/garnalen/gekookt ei/gekookte rijst/gekookte pasta en verschillende soorten fruit en groenten.

Brood, dat over blijft, droog ik en dat gaat ook de kooi in net als de restjes van ons eigen eten (mits niet te veel gekruid). Ook krijgen ze wel eens iets ‘’ongezonds’’ zoals een frietje dat over is of een stukje oliebol met Oud en Nieuw.

Ken jij leuke sites waar je over ratten kunt lezen?

Hier kun je met veel van je vragen terecht, er is altijd wel iemand die het antwoord weet.

http://www.tammeratten.nl/
http://www.ratjes.nl/forum/index.php

Daarnaast is er ook nog: http://www.rattenstambomen.nl
Hier is heel veel informatie terug te vinden over rattenstambomen.

Ben je lid van een bepaalde vereniging?


Ik ben lid van de IRF. Ik ben geen lid van de NMC.

Heb je een eigen site?

Ja die heb ik: www.rattery-blazed-amigos.nl