Voeding van de tamme rat

Net als bij de meeste andere knaagdieren is de dagelijkse voeding een van de belangrijkste verantwoordelijkheden bij de verzorging van de tamme rat. Van nature is de rat een alleseter en door zijn snelle aanpassing aan zijn leefomgeving weet hij zich bijzonder goed in stand te houden.

In zijn menu komen buiten plantaardige voedingsstoffen ook dierlijke eiwitten voor. Deze zijn essentieel voor de opbouw van zijn lichaam en zullen dus ook niet mogen ontbreken.

Mocht een rat onvoldoende voedingsstoffen tot zich krijgen dan merk je dat vrij snel. Dit komt hoofdzakelijk door de snelle stofwisseling die knaagdieren hebben. De stofwisseling is een onderdeel van spijsvertering. Nadat het voedsel door de maag gereed is gemaakt voor opname door de darmwand wordt het daar via de bloedbaan opgenomen in het lichaam. Het overtollige residu wordt via keuteltjes weer uitgepoept. Mocht de voeding onvoldoende noodzakelijke bouwstoffen bevatten dan zul je dat snel merken aan zijn conditie. De eerste kenmerken zijn dat de rat niet mooi meer in zijn vacht zit en dat zijn ogen niet meer zo glinsteren terwijl de levenslust ook minder is. Krijgt de rat een teveel aan voedingsstoffen dan merk je dat ook snel omdat hij dan dik wordt. Hij krijgt dan een teveel aan koolhydraten, eiwitten en vetten binnen die hij niet gebruiken kan voor zijn conditie of voor de opbouw van zijn lichaam. Veel overtollige voedingstoffen zullen zich omzetten in vetten. Een rat die te vet is leeft korter en heeft een onplezierig leven. Een uitgebalanceerde voeding is dus noodzakelijk

Voeding in het wild en voor de rat als huisdier

Er is naar de voeding voor ratten veel studie gedaan, zowel in het wild als in het laboratorium. In de natuur moet de rat zelf kijken hoe hij aan zijn kostje komt en gezien zijn uitgebreide verspreidingsgebied doet hij dit niet slecht. Dit betekent niet automatisch dat elke biotoop geschikt is voor hem. Het is zelfs gebleken dat in gebieden van voedselschaarste er aanzienlijk kleinere nesten geboren worden dan in een omgeving waar het voedsel rijkelijk te verkrijgen is. De natuur heeft hier een duidelijk regulerende werking.

De wilde rat is dus afhankelijk van wat hij in zijn gebied kan vinden. Dat zal de reden zijn dat hij zich graag in de buurt van de mens bevindt omdat die nogal eens wat laat liggen. Is het menu in de vrije natuur dan niet zo belangrijk voor hem? Zeker wel, maar daar kan hij zelf mee aan de slag. Heeft hij behoefte aan eten dan zal hij gaan zoeken, is er voldoende dan zal hij eten tot zijn reserves zijn aangevuld. De rat in de vrije natuur eet wat hij tegenkomt, dit zal alles zijn wat voedingswaarde heeft, dierlijk of plantaardig. Zo zal hij rustig een slak, libellen of b.v. een dode muis opeten. Granen, zaden, stukjes oud brood... hij zal overal dankbaar gebruik van maken.

Maar hoe zit het met onze tamme huisgenoot? Kunnen we die hetzelfde voorschotelen? Gebleken is dat je een tamme rat groot kan laten worden op restanten van ons eigen menu of van tenminste oud brood. Het punt is echter wel dat hij zijn opgegeten energie ook ergens kwijt moet kunnen raken, en de meeste accommodaties in gevangenschap zijn hier niet toereikend voor. Daarom wordt een uitgebalanceerd menu aanbevolen.

Het voer dat tegenwoordig verkrijgbaar is in de speciaalzaken en van de bekende merken blijkt uitermate geschikt voor hem. Bij sommige leveranciers is een uitgebreide studie gedaan naar de conditie in gevangenschap, echter het is zo samengesteld dat het hele menu zal moeten worden opgegeten. Het voer is uit verschillende plantaardige en dierlijke voedingsstoffen samengesteld. Je zult zien dat je rat vaak het lekkerste het eerst oppeuzelt, vette zaten, en daarna pas de minder lekkere grondstoffen. Nu is het belangrijk dat je, voordat je ze weer nieuw eten geeft, ervoor zorgt dat alles op is. Je loopt anders kans dat de balans uit het menu weg is.

Ook zijn er pellets. Dit zijn brokken die in laboratoria worden gegeven. Hier zit alles in wat zij nodig hebben. Het lijkt een beetje saai maar de ratten doen het er erg goed op. Je kunt dit ook afwisselen door af en toe een handje gemengd kippengraan erbij te serveren of een stukje gedroogd brood. Dit geldt ook voor de vele versnaperingen. Om je rat eens te verwennen mag je gerust eens wat knaagdierensnoep geven, maar doe dit met mate omdat de voedingswaarde meestal erg laag is en er vaak honing of druivensuiker is toegevoegd. En dit zijn weer dikmakers voor onze jongens. Als je knaagdierensnoep geeft doe je dit i.p.v. een dag gewoon voer.