Standaard

Hieronder vind je de standaard van de tamme rat waarbij de standaard van de K.L.N. als bron gebruikt is. Voor de juiste en volledige standaard verwijzen wij je naar de standaard van de Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.). Het is niet toegestaan om de onderstaande standaard te kopiŽren of ergens anders te gebruiken.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd is drie jaar, maar in het algemeen gaat de showkwaliteit na 18 maanden achteruit. Tamme ratten die voor een keuring worden ingeschreven dienen tot de leeftijd van vijf maand als jong en na vijf maand las oud te worden ingeschreven. Minimum leeftijd voor inschrijven is acht weken oud.

Hanteerbaarheid

Tamme ratten die tijdens de keuring niet hanteerbaar zijn worden niet beoordeeld en daarom uitgesloten van bekroning.

Puntenverdeling

Puntenverdeling
Agouti Eťn-kleurige Verzilverde Tekening / uitmonst.
Type en bouw

20

20

20

20

Kop, ogen en oren

10

10

10

10

Beharing en beharingsconditie

10

10

10

10

Dek- en buikkleur

15

-

15

15

Dekkleur

-

15

-

-

Tekening / uitmonstering

-

-

-

15

Onderkleur van dek en buik

15

-

-

-

Buikkleur

-

15

-

-

Verzilvering en gelijkmatigheid

-

-

15

-

Ticking en staartkleur

15

-

-

-

Onderkleur en staartkleur

-

15

15

15

Lichaamsconditie en verzorging

15

15

15

15

Totaal

100

100

100

100


Type, bouw en staart

Het lichaam moet lang en slank zijn, ongeveer 24 cm lang, gebogen in de lendenen (= laatste deel van de rug) zodat de romp fraai gewelfd is. De tamme rat moet krachtig gespierd zijn met een stevige bouw. De ideale staartlengte is 20 cm of meer en mag geen knik bevatten. De staartinplanting verloopt vloeiend vanuit de achterhand, is dik aan de basis en verloop regelmatig tot een fijne punt. Aan de voorvoeten zitten 4 tenen, de achtervoeten 5 tenen. Alle tenen bezitten nagels. Een volwossen tamme rat weegt ca. 500 gram. Een vrouwelijk tamme rat weegt meestal iets lichter en weegt ca 450 gram.


Beharing en beharingsconditie

De beharing is dicht. Deze mag niet te lang en te grof zijn en moet glad aanliggen. De staart, voeten en oren zijn iets dun behaard. De beharing moet glanzend zijn.

Kop, ogen en oren

De kop moet lang zijn, breed in de schedel met een niet te spitse snuit. De ogen zijn bol en groot en moeten een levendige indruk maken. De oren zijn vrij breed en stomp afgerond, mogen niet te groot zijn, iets vlezig en breed uiteen geplant. De oorvorm kent geen vouw.

Lichaamsconditie en verzorging

De tamme rat moet stevig en gespierd aanvoelen. De ogen moeten helder zijn. De dieren mogen niet mager of vet zijn. Zij mogen geen zichtbare vervuiling tonen.

De standaard van K.LN.

De tamme rat wordt aan de hand van de standaard van de K.L.N. gekeurd. Hierboven wordt slechts bepaalde elementen samengevat uit deze standaard. Wij verwijzen naar de juiste standaard, kleurbeschrijving en voor informatie over de lichte en zware fouten naar de standaard van de K.L.N.