Fuzz en naaktratten

Er bestaan Fuzz-, naakt- en staartloze ratten. Deze ratten zijn eigenlijk een mislukkeling onder de ratten. Begrijp me niet verkeerd, deze ratjes kunnen er zelf niets aan doen, ze zijn heel erg lief van karakter. Het is een puur menselijke fout.

Fuzz- en naaktratjes hebben in de meeste gevallen last van een aantal problemen waar ratten met een normaal vachtje geen last van hebben. Een fuzz- en naaktratje heeft zeer gekrulde snorharen die zů krom staan, en als dit de verkeerde kant uitwijst komen de haartjes in de oogjes terecht. Hierdoor krijgen deze ratjes vaak last van hun oogjes, de ogen raken ontstoken, en deze ontstekingen kunnen zo erg worden, dat ze er zelfs aan kunnen overlijden.

Omdat deze ratjes geen vachtje hebben, is hun blote lijfje erg vatbaar voor de scherpe nagels van hun maatjes. Deze hoeven er maar overheen te lopen en het ratje heeft al een nare krabbel te pakken. Aangezien over elkaar heen lopen, rennen en klimmen, bij het normale ratten gedrag hoort, kan een naakt- of fuzzratje hier erg veel last van ondervinden. Deze ratjes hebben dus een speciale verzorging nodig. Je moet altijd goed de snorhaartjes in de gaten houden zodat deze niet naar binnen gaan krullen. Ook het insmeren van het lijfje als het ruw is geworden, of vol met krabbels zit moet regelmatig worden gedaan. Het is dus een echt zorgenkindje, want de liefde die je voor deze ratjes kan gaan voelen, is net zo groot als bij elk ander ratje.

Er is nog een belangrijke reden waarom het niet juist is om te fokken met deze ratten. Vaak komt het voor dat een naakt- of fuzzdame geen melk kan geven aan de rittens. Het is dus een groot risico, omdat je dit van te voren nooit kan weten. De rittens die dan geboren zouden worden, sterven allemaal van de honger; een vreselijke dood.

Staartloze ratjes zijn ook erg zielig, omdat ratten hun evenwicht bepalen met hun staart. Mensen hebben hun benen nodig en armen, we kunnen ons niet voorstellen om zonder te moeten doen, alleen iemand die invalide is, die weet hoe het gemis moet zijn. Het is dan ook een zeer slechte zaak om bewust, deze ratjes op de wereld te zetten.

Goede Ratteries fokken niet met fuzz, naakt of staartloos. Het is niet zo dat het nooit voor kan komen in een nestje. Er kan wel eens een fuzz of naakt geboren worden, dit omdat het 7 generaties duurt voordat er iets uit een lijn is gefokt. Dus zou een over-, over-, over-, over-, overgroot vader fuzz in de lijn hebben, en zou dit aan overgroot oma's kant ook zo ver voorkomen , dan kan er een fuzz ritten geboren worden. Ook al hebben beide ratten, moeder- en vaderrat gewoon een gladharige vacht.

Maar als er regelmatig fuzz of naakt worden geboren bij een rattery, dan lijkt het erop alsof de rattery de stambomen niet in de gaten houdt van de ratten waarmee gefokt wordt. Je kan het nooit uitsluiten, maar je kan er wel goed op letten.

Fuzz ratje van onze opvang



Hetzelfde fuzz ratje nu van de andere kant, let op de zeer gekrulde snorharen.



Naakt ratje



Naakt ratje van de voorkant

Artikel van Smallfriends