Mini-mini...

Mijn rat is groot, dik en ik zou er graag een kleinere hebben, maar… een jonge rat groeit en een muis, wel, ik hou er niet van…! Dan rest er nog een oplossing: een dwergrat kopen. En ja, deze bestaan ook!

Historiek en origine van de dwergrat

De dwergratten hebben voor het eerst het daglicht gezien in onderzoekslaboratoria. Deze ratten zijn een beetje kleiner maar voor de rest gelijkaardig aan hun “normale” neven... ze zijn ongeveer 1/2 tot 2/3 van de grootte van een normale rat.

De dwerglijn waarover wij spreken heeft hetzelfde heerlijke temperament en goede gezondheid van hun neven en ze komen zonder problemen overeen met de grotere types.

Genetica en voortplanting

Momenteel zijn er 4 dwergtypes gekend bij de rat. Velen beschouwen ze als het resultaat van genetische afwijkingen die steriele dwergratten voortbrengen, maar het gen dw4 geeft dwergratten die niet steriel zijn en zich werkelijk voortplanten, vandaar dat dit niet als genetisch defect beschouwd wordt.

Het gen is recessief en brengt dus dwergratten voort in een homozyote recessieve combinatie voor het dw4 gen. De meeste van deze dieren zijn albino, door het feit dat ze afkomstig zijn uit laboratoria, maar enkele fokkers werken reeds aan het verkrijgen van deze dwergen in diverse variëteiten in kleur en type.

Door hun kleine gestalte moet men oppassen om ze te kruisen met ratten van normale grootte.

Het is beter om een dwergman te kruisen met een normale vrouw.

De fok met een dwergvrouw en een normale man zou kunnen complicaties teweegbrengen tijdens de dracht en de geboorte door de grootteverhouding tussen de jongen en de moeder.

De jongen uit de eerste generatie van de kruising van dwergratten met normale zijn van normale grootte. Ze zijn echter allen drager voor dw4. wanneer men in tweede generatie fokt met deze dragers krijgt men 25% dwergen, 50% dragers en 25% normale ratten.

Een drager voor dwerg met een dwerg geeft 50% dwergen.

Koop enkel dragers voor dw4, de andere dwergen die dw dragen zijn genetisch misvormd.Vergelijkingsfoto van een normaal rat achteraan en een dwergrat vooraan: Bilbo Baggins of LRR, Mâle dwerg albino van Li'l Rug Rats Rattery te België

Dit is een artikel afkomstig van de vereniging Rodent
Eerste foto: Pixie of LRR en Dwayne of LRR: twee dwergratten uit de fokkerij van Ratz Realm Rattery : http://www.geocities.com/realmratz/PixieDwayne