Het grote belang van goede voeding bij de ratten

Het zal ongeveer 30 jaar geleden zijn dat ik mijn eerste rat kreeg, en vanaf toen zijn ze bijna niet meer uit mijn leven geweest. Sterker nog, mijn dochter is sinds enkele jaren ook verliefd op de stoere knager met lange staart! Je zou bijna zeggen dat het genetisch is doorgegeven!

Maar als je nou vraagt of we onze ratten samen fokken met een gezamenlijk fokprogramma, dan is het antwoord nee. Sterker nog onze dieren staan erg ver uit elkaar. Jessica heeft al enkele jaren onze schuur bezet, en ik heb 5 km verderop een ouwe boerenschuur tot mijn beschikking waar mijn ratten zitten. Daar komt bij dat zij haar dieren met stamboom, kleur en een redelijk steng fokbeleid er op nahoudt, terwijl ik hobby ratten kweek, voornamelijk op bouw en karakter.

Ook onze voedergewoonte was heel anders. Mijn dochter ging in die tijd helemaal voor het dure voer uit de plaatselijke dierenwinkel. Een mix voeding met allerlei leuke kleurtjes en toevoegingen er in. Deze voeding gebruikte zij al reeds enige tijd tot ….. het noodlot toesloeg!! Een samenloop van omstandigheden (voer op en geen geld meer) bracht haar aan de bedelstaf bij haar vader. Ik stelde haar voor om in de tussentijd mijn pelletsbrokken te gebruiken in combinatie met wat gemengd graan! Met tegenzin sleepte zij een zak van 25 kg naar haar rattendomein met een gezicht van verraad naar haar jongens toe. Mijn verwachting was dat ik binnen enkele dagen het voer weer terug zou krijgen met een mededeling van “ze lusten het niet” Maar het tegenovergestelde was waar! Na twee weken kwam zij met de mededeling dat al haar ratten …ik denk ongeveer 50 in aantal, er aanzienlijk in conditie op vooruit waren gegaan! De ratten waren mooi vol geworden, glanzende ogen en een geweldige mooie glans over het lichaam. Ik kwam tot dezelfde conclusie en later het werd nog eens bevestigd door de enkele keren nummer een te worden tijdens een keuring van ratten.

Waar lag dit nou aan? Ik heb door mijn voederervaringen geen enkele twijfel over de pelletsbrokken die ik al jaar en dag aan mijn ratten geef. Maar ik stond wel versteld van de kwaliteit mix voeding die zij steeds gegeven had! Nu is het natuurlijk niet zo dat alle mix voedingen slecht zijn. Van nature heeft de wilde rat een à la carte menu, hij eet eigenlijk wat hij op dat moment voor handen heeft. Meestal zijn dat restanten etensafval hetgeen wij weggooien, of wat ze kunnen bemachtigen in opslagplaatsen van graan, meel en andere droge producten. Maar de tamme kleurrat wil ik hier niet mee vergelijken.

Vaak wordt gezegd dat pellets voer niet lekker is en eenzijdig als menu. Met het laatste ben ik het eens, voor mij ook niet elke dag aardappelen! Maar hoe ga je nou te werk als je zeker wil zijn dat je Rat het beste krijgt zonder dat het elke dag dezelfde brok moet eten!

Ik wil eerst enkele belangrijke voordelen noemen. – De pelletsbrok is ontworpen voor laboratoriumdieren. Deze noodlottige familieleden krijgen alle essentiële voedingsstoffen uitgebalanceerd toegediend om in de beste conditie te blijven. De kwaliteit is onder streng toezicht gewaarborgd. Een belangrijk onderdeel van deze voeding is dat er dierlijk eiwit aan toegevoegd is. Dit is noodzakelijk voor de ratten omdat deze het best opgenomen wordt in het lichaam. De rat is immers een alleseter, en eet dus ook vlees! En ik constateer dat in sommige gemengde rattenmixen uit de winkel dit belangrijke onderdeel ontbreekt!

Op het menu van mijn Rattenfamilie staan dagelijks: de uitgebalanceerde pelletsbrokken, afgewisseld met gemengd graan, kleine stukjes winterwortel, stukjes bruinbrood, kleine hoeveelheden gekookte aardappel ( nog geen ¼ per rat) en een klein beetje gekookte rijst.

Ik geef soms ook stukjes appel…maar weer in kleine hoeveelheden!

Er ontbreekt nooit hooi in de kooien. Hier knabbelen ze aan en maken nestjes. Ik geef nooit bladgroenten maar elke dag vers drinkwater ..... dit is zo belangrijk voor onze ratten

Op deze manier geef ik mijn dieren topvoeding en ook nog voer om mee te spelen!

Indien er vragen zijn over de voeding kunt je via de mail contact nemen.

(c) René Bastiaans

Eerste foto is van Sandra Heuvels
Tweede foto: Jessica samen met Roxanne tijdens de BIRS in Hasselt 2003. Haar Rat was kampioen!
Artikel geschreven in maart 2005