Spitsmuizen kijken te diep in het glaasje

De hertmuizen die leven op de zandvlaktes in Nebraska zijn de afgelopen paar duizend jaar abnormaal snel geëvolueerd, meldt de BBC.

De vacht van de muizen is in die jaren veranderd van donkerkleurig naar zandkleurig, zodat zij zich beter kunnen camoufleren.

We besloten onderzoek te doen naar de verschillende kleur van de muizen in verschillende gebieden”, legt Catherine Linnen van de Harvard Universiteit in Cambrigde uit.

Dat de muizen deze lichtere vacht pas in de afgelopen acht- tot vijftienduizend jaar hebben ontwikkeld toont aan dat het pas recentelijk een voordeel biedt.”

Snelheid

De onderzoekers ontdekten waarom de evolutie van de hertmuizen zo snel is gegaan in vergelijken met andere diersoorten. De kleur van de vacht is namelijk gekoppeld aan een bepaald gen.

Bij evoluties van andere dieren veranderde een gen in de loop van tijd wat ook uiterlijke veranderingen met zich mee bracht, maar dit ging langzaam. In het geval van de hertmuizen zorgde een mutatie voor een geheel nieuw gen, die sterker was dan het gen voor een donkere vacht.

Na de ontwikkeling van het gen hebben de dieren volgens de wetenschappers het proces van natuurlijke selectie toegepast.

(c) Nu.nl
Artikel inclusief foto's: Mouse set to be 'evolution icon'