OM wil tbs caviakiller verlengen

Justitie haalt alles uit de kast om de 25 jarige Roosendaler C.D., die meer dan honderd uit kinderboerderijen gestolen cavia’s heeft gefolterd en gedood, binnen de muren van de tbs-kliniek te houden.

D. zit daarin voor maximaal vier jaar opgeborgen. In januari 2008 komt hij op vrije voeten. Het Rotterdamse OM eiste gisteren een niet gemaximeerde tbs met dwangverpleging voor een poging om een bom te maken, het meermalen bedreigen en bizar seksueel bejegen van twee vrouwelijke personeelsleden van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal en de diefstal van gsm’s van personeelsleden uit kluizen. De ‘caviakiller’ wist zich met zelf vervaardigde valse sleutels in de kliniek toegang te verschaffen tot allerlei ruimtes. Bij een doorzoeking van zijn kamer werden flesjes benzine en chloor, aan elkaar getapete batterijen, draadjes, paperclips, kunstmest, geperste houtkorrels, suiker en luidsprekers gevonden. Volgens een wapenexpert is met deze materialen een nepbom te maken die vuur kan veroorzaken. Alleen het ontstekingsmechanisme ontbrak.

Tegen een medepatiënt zou D. hebben verteld dat hij zou ontsnappen, daarna een afdelingshoofd en een sociotherapeute zou ontvoeren, martelen, ontharen, verkrachten en dood zou laten bloeden.

Het OM baseert zich met zijn eis op oude rapporten van een psycholoog en psychiater. D. weigert zich te laten behandelen en heeft niet meer met deskundigen willen praten. Van de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, waar hij nu verblijft, zijn er geen rapportages. Volgens D. gaat het daar prima en mag hij binnenkort met verlof. Zijn advocaat B. van Beers stelt met klem dat er absoluut geen bewijs ligt voor de bedreigingen van de twee medewerkers. “Alles is afkomstig uit één bron: de medepatiënt. Alles is aangedikt om mijn cliënt een onbeperkte tbs met dwangverpleging aan de broek te smeren. Dat is bevestigd door psycholoog Bijlsma tegenover mijn kantoorgenoot Sigterman, de toenmalige advocaat van D. Dat gebeurde na afloop van de zitting bij de rechterbank in Breda in januari over de verlenging van de tbs met twee jaar.” Ze wil op zitting de twee vrouwen horen, psycholoog Bijlsma over het “aandikken” en ook de behandelaars in Rekken.

Door Vif Janssen

BN De Stem 30-11-2006