Verslag over N.K.V. Bokaal gehouden op 6 december 2015

Op zondag 17 april 2016, was het weer zover. N.K.V. Bokaal of beter bekend bij sommige als Exoknaag heeft weer plaats gevonden. Ikzelf ging er voor de eerste keer staan met een tafel en voor de tweede keer dat ik er naartoe ging. Als Belgische deelneemster ging ik ook meedoen aan de show. Voor mij de aller eerste keer.

De ochtend begon zeer vroeg voor me, ook al had ik in de buurt een hotel geboekt. Zes uur liep de wekker af. Alle dieren nazien en alles klaarzetten, ontbijten en vertrekken naar de hallen.

Bij aankomst was het heel druk. Een deel van de mensen stonden klaar met reeds ingevulde medische verklaring van de meegenomen dieren. Het ander deel schoof aan in de rij van dee aanwezige dierenartsen. Ikzelf schoof aan bij deze rij aan. Zenuwen gierde door mijn lichaam. Ik wist namelijk niet wat ik van de show moest verwachten. Mijn dieren werden door de dierenarts beoordeeld en hup, ik kon mijn armbandjes halen en mijn tafel klaarzetten.

Ik hoopte mee te kunnen schrijven bij de keuring. Want ik wou alles wel van dichtbij meemaken. Die kans kreeg ik dan ook! En dit is een aanrader als je wilt focussen op het fokken van dieren voor shows. Daarom bracht ik eerst mijn tafel in orde en lichte ik mijn compagnon in zodat alles zonder mij gedaan kon worden. Ik ging mijn enveloppe halen met mijn kooinummers en maakte mijn dieren klaar voor de show. Alles in de juiste bakjes doen (de veel te grote bakjes ;-) ) en deze aangeven aan de begeleiders. Mijn dieren werden keurig op de tafels geplaats voor de show, dit op numerieke volgorde.


Ik melde me aan bij Roxanne Baas voor te schrijven. Zij stelde mij op gerust en verzekerde dat alles goed zou verlopen. Ik mocht schrijven bij Aly Bennink. Ik stelde me voor aan haar en legde dan ook dadelijk uit dat het mijn eerste keer was. Aly had veel geduld en legde mij alles piekfijn uit. Van al de uitleg leerde ik enorm veel van. Woorden als grannen had ik nog nooit van gehoord. Ze legde mij dan ook uit wat het was. De tijd vloog voorbij. Van Aly kreeg ik goede uitleg van alles wat ik niet begreep en ze zag aan mij wanneer dit het geval was. Aly was zeer begripvol en zeer geduldig. Ik ben nog steeds dankbaar voor die kans en hoop deze nogmaals te krijgen. Naast ons zaten René Bastiaans en Fons Verrijdt. Hij keurde de ratten. Aan de anderkant Katja van Rossum. Zij keurde de kleurmuizen. En daarnaast Ronald Tiemes en hij keurde de hamsters. Het werd drukker en drukker en mijn tijd van schrijven was om. Ik verlied de keurtafel en bedankte Aly voor al haar uitleg en de mogelijkheid om te mogen schrijven.

En toen was het tijd voor mij om een rond te gaan. Er werd van alles aangeboden. Van dieren tot speelgoed, bodembedekkers, voeding, hebbedingetjes en verzorgingsproducten. Muizen-, ratten-, fretten-, cavia's- en hamsterspullen. en natuurlijk ook de dieren zelf. Ik betrapte mijzelf erop dat ik zeer kritisch nu naar de dieren keek, net na al de zorgvuldige uitleg gehoord te hebben van de keurmeesters. Je zag de mensen happy rondhuppelen als ze net een nieuw diertje hadden aangeschaft of een speeltje voor hun troetel hadden gekocht. Tips gingen rond over hoe en wat voor bepaalde dieren. En ook de standpunten van iedere fokker werden veelvuldig besproken.


Aan de einde van de dag was de keuring ten einde gelopen en je merkte dat het rustiger werd. Keurmeesters begonnen onderling te overleggen welke dieren gewonnen hadden en welk dier de beste van de show moest worden. Ik vond het prachtig om dit te zien. Uiteindelijk werd René Bastiaans de grote winnaar van de show met zijn Rusisch Blauwe rat.

Voor mij werd het uiteindelijk meer dan ik had verwacht. Ik scoorde met mijn dieren niet perfect, maar had wel 3x een goed resultaat, tussen de 80-90. Mijn rat kreeg een O, maar had wel goede commentaren. Met deze commentaren kan ik wat mee en weet ik wat er moet verbeteren.

Einde van de dag moest ik inpakken en had ik nog een lange rit naar het kleine Belgenland. Nadat ik alles ingepakt had ging ik naar iedereen om toedels te zeggen en vertrok ik.

Ik vond het een geslaagde show. Ik sloot Exoknaag c.q. N.K.V. Bokaal als een geslaagde, leerrijke en fun dag af. En hoop dat de volgende keer net zo zal verlopen en stiekem hoop ik al op een betere score op de show ;-)

Met nogmaals een dikke merci aan de keurmeesters en natuurlijk niet vergeten aan alle helpers van het evenement zoals de aangevers van de bakjes met de dieren erin.

Sien ( cynthia ) Cordemans
Maison Eimeneis

Foto's gemaakt door Juliet van Ree

Klik hier voor de catalgous inclusief predikaten