Erkenningen 2016

De fokkers voor de aanvraag van een voorlopige erkenning waren dit jaar goed op tijd en gelukkig kwamen ook de vragen met betrekking tot de nieuwe erkenningen ruim op tijd binnen zodat ik (Anneke) de fokkers door de gehele problematiek van het aanvragen en de papierhandel heb kunnen helpen. Helaas voor één inzender uit het buitenland kwam haar aanvraag veel te laat binnen. Gelukkig betrof het hier een ervaren fokster die er begrip voor had en haar aanvraag komend jaar zal in dienen. De bestuur van de NKV vind het jammer dat er erkenningen zijn aangevraagd buiten de NKV om, hierdoor hebben we zelf de dieren niet kunnen beoordelen van te voren en geen goed advies naar de standaardcommissie kunnen geven.

Er zijn dit jaar maar liefst vier nieuwe aanvragen voor erkenning:
  • De tamme rat in Russisch blauw (aangevraagd door René Bastiaans). De verzilvering mocht nog even iets rijker maar de blauwe kleur was goed en de dieren waren goed en schoon voorgebracht. Deze kleurslag is voorlopig erkend tot 1 April 2018.
  • De Syrische hamster in de rexbeharing (aangevraagd door Rianne Hin). De granharen mogen niet boven de korte beharing uitsteken en de snorharen groeien richting neus met een bocht. Belangrijk is het om naast de beharing ook het formaat van de dieren in de gaten te houden. Dit omdat ze bewezen hebben de neiging te klein te worden. Verder voldeden ze aan de eisen, dus voorlopig erkend tot 1 April 2017.
  • De Syrische hamster in de kleur donkergrijs (aangevraagd door Aly Bennink). De grootste moeilijkheid bij deze kleur is dat bij het ouder worden de dieren wat bruin van kleur worden, en dus niet meer voldoen aan de kleur. Voorlopige erkenning gekregen tot 1 April 2017.
  • De Campbelli dwerghamster in de kleur blauwwildkleur (aangevraagd door Mark Hissink). Bij de volwassen dieren moet er op gelet worden dat de buff/ blauw gekleurde bogen goed zichtbaar blijven. Ook deze kleur is voorlopig erkend tot 1 April 2017.


Definitief erkend, en hiervoor proficiat aan de aanvragers voor hun doorzettings-vermogen zijn:
  • De Dumbo rat (aangevraagd door Dr. Stephan Flechsig). Bij de dumbo’s moet nog gewerkt worden aan de kopvorm, oorvorm en inplanting. Dit kan nog net even beter. Verder fraai voorgebrachte en schone dieren in de juiste kleuren.
  • De Campbelli dwerghamster in kleur grijswildkleur (aangevraagd door Joep Vrijhof). Ook hier nog een klein puntje van aandacht. Hou de witte haarpunten in de gaten.


Opnieuw verlengde erkenning:
De Syrische hamster in de kleur chocolade (aangevraagd door Joep Vrijhof) kreeg opnieuw een verlening tot 1 April 2017, dit omdat er duidelijk twee verschillende kleuren chocolade zijn met beide een andere genetische formule. We hopen dan ook om volgend jaar ook de iets donkerdere chocolade kleur te zien voor erkenning.

(Red. De standaardcommissie heeft besloten op haar bestuursvergadering dat ook de donkere versie van de chocolade Syrische hamster een voorlopige erkenning heeft voor één jaar naast de midden kleur. Het zijn dus twee verschillende kleuren, ook genetisch en dat verschil willen we wel duidelijk zien bij de dieren.)

Ingetrokken voorlopige erkenning:
Helaas heeft de standaardcommissie moeten besluiten om de voorlopige erkenning van de kleurmuis in driekleur (aangevraagd door Nathalie Mackaay) in te trekken. De kleur, kleurverdeling en grootte zijn nog steeds onvoldoende. Toch zijn er wel goede dieren te zien bij andere fokkers, dus het advies voor de aanvrager is dan ook om meer samenwerking met andere fokkers te zoeken. Tevens komt de niet erkende kleur splash er nog te veel in voor. Om de kleur driekleur erkend te krijgen zal eerst de kleur splashed erkend moeten zijn. Ondertussen kan gewerkt worden aan de kleurverdeling en het formaat van de dieren.

Tekst:
Anneke Vermeulen namens de standaardcommissie en Katja van Rossum namens bestuur NKV