Speelgoed voor de gewone man en kinderen

Als je tegenwoordig door de winkels loopt en bij een speelgoed afdeling aankomt is het aanbod onvoorstelbaar. Een indirect gevolg hiervan is merkbaar op tweedehands markten. Wat bestaan er toch veel soorten en hoeveelheden speelgoed voor kinderen! Dat was zo’n vijftig jaar geleden wel anders, zeker voor de “arbeidersklasse” zoals dat zo mooi genoemd werd. Spelen op straat en met de dingen die je in de natuur vond was heel gewoon. Het onderwijs was ook duidelijk anders en na de kleuterschool was er op de lagere school geen tijd en ruimte om enige ontwikkelingen op het gebied van expressie of iets anders te volgen. Tijdens mijn keuringen vertelde een oudere man, nadat hij mijn verrichtingen als keurmeester enige tijd stilzwijgend en aandachtig had gade geslagen, het volgende:

In zijn jeugd, het was ver vóór de tweede wereldoorlog, had hij op de lagere school een bovenmeester die veel belangstelling had voor dieren en in het bijzonder voor muizen.

De goede man was ook van mening dat zgn. handenarbeid veel tot de ontwikkeling zou kunnen bijdragen van de jeugd voor het vervolg van de school. In deze tijd was het heel gewoon dat het gros van de kinderen vroeg moest gaan werken, of naar de ambacht-school ging om een vak te leren.

Deze leraar ging samen met zijn leerlingen een knutselmiddag organiseren, waarbij de huisvesting van de muizen centraal stond. Van oude sigarenkistjes werden de mooiste huisjes en complexe bouwwerken in elkaar geknutseld. Voor het mooiste werkstuk werd een prijs uitgeloofd in de vorm van een zak snoep of een reep Droste chocolade.

Veel kinderen werden enthousiast gemaakt voor het houden van muizen, ze kosten weinig of niets, en als de fok niet goed ging werd er doodleuk een wilde muis gevangen en daarmee ingekruist. De kunst was om ze snel weer tam te maken. Regelmatig voeren en in de handen nemen waren de meest gebruikelijke manieren. Er ontstond een levendige ruilhandel in diverse kleurtjes en tekeningen. De witte muizen waren veruit het populairst en het grootst. Als je nu de witte muizen ziet zijn deze ook nog steeds, vergeleken met de overige kleurslagen, het grootst. Naar tentoonstellingen gaan met muizen werd door de jeugd sporadisch gedaan, meestal door een enkele konijnenfokker, en dan ook nog vaak alleen in het westen van ons land.

Fons Verrijdt
Komt uit ons jaarboek uitgebracht t.b.v. ons 35 jarige jubileum