Henry van Raaij, keurmeester en fokker van kleurmuizen

Kun je jezelf in het kort introduceren?

Ik ben Henry van Raaij, geboren 13-10-1969. Ik ben als onderzoeksassistent werkzaam bij Plant Research International, dat onderdeel uitmaakt van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, waar ik werk aan een aardappelziekte (phytophthora infestans) en moleculaire merkers zoek voor resistentie tegen verschillende ziekten bij verschillende gewassen. Het werk bestaat uit labwerkzaamheden met DNA en af en toe experimenten met planten(delen) in klimaatcel, kas of volle grond. Mijn adres is: Oude Graafseweg 14, 6543 PS in Nijmegen.


Henry van Raaij, foto gemaakt tijdens Knagerfestijn 2006

Wat fok je op dit moment?

Op dit moment fok ik kleurmuizen, in de kleuren zilveragouti, rood, zwart, siamees.

Heb je in het verleden nog andere dieren gefokt?

In het verleden heb ik ook nog 2 jaar lang tamme ratten gefokt.

Hoe lang ben je al keurmeester en waarom ben je keurmeester geworden?

Ik ben sinds 2002 keurmeester voor kleurmuizen, ik ben dit geworden omdat ik het leuk vind om te doen (je ziet veel kleurmuizen en ontmoet veel fokkers) en omdat er een tekort is aan keurmeesters. Ik word ook gevraagd voor keuringen in het buitenland, zo ben ik al in Duitsland en Finland geweest.

Was de keurmeesteropleiding pittig?

Van de theorie was alleen organisatie van de NKB (reglementen en statuten) moeilijk, de onderdelen erfelijkheid, voeding, dierkunde en ziekte waren goed te doen. Het praktijkexamen was pittig.


Henry van Raaij, foto gemaakt tijdens Exoknaag maart 2006

Wat is jouw mooiste herinnering tijdens een evenement terwijl jij keurde?

Het mooiste van een keuring is als er een muis wordt voorgeschoteld die in topconditie is, mooi van bouw en type en ook op alle andere posities hoog scoort, daar word ik blij van.

Je keurt voornamelijk kleurmuizen. Welke kleurslag vind jij de mooiste om te keuren?

Ik heb geen voorkeur om een bepaalde kleurslag te keuren, wel vind ik normaalhaar en satijnhaar het leukste om te keuren, bij deze groep komt bouw en type beter uit, bij langhaar of rex is dit minder goed te zien.

Heb jij nog tips of opmerkingen voor de muizenfokkers?

Fok niet teveel kleurslagen. Je kunt beter je energie steken in het fokken van 1 kleurslag en daar een grotere groep van aanhouden (dan valt er wat te selecteren) dan vele kleurslagen fokken en van elke kleurslag een klein aantal dieren hebben. Verder ben ik er geen voorstander van om allerlei kleurslagen met elkaar te kruisen, dan houd je niets zuiver en bouw je geen stabiele stam op. Het is nuttig om als schrijver tijdens een keuring bij een keurmeester aan de tafel te zitten. Je leert dan de goede dieren herkennen. Dit is handig voor de selectie van je eigen dieren. Fok alleen met dieren die gezond zijn, zo houd je je stam sterk en gezond.

Hoe kunnen mensen contact met jou opnemen?

Mailen: henry.vanraaij@wur.nl
Telefoon: 024-3771161